Blodtopp – vakker og spesiell staude

Blodtopp er en av de som først blomstrer sent på sommer og utover høst. En spennende slekt som rommer både den «vanlige» legeblodtoppen, sanguisorba officinalis, men også andre arter, hybrider og navnsorter.

Gørrfine blomster rett og slet, jeg er spesielt glad i de langhåra som jo ser ut som de kuleste støvkoster 🙂

blodtopp-5

Fakta:
– Staude. Herdighet varier på art, fra H5-H7
– Høyden varierer på art/sort.
– Blomsterfarge, er avhengig av art og sort: Hvit, lyserosa, skarprosa og burgunder.
– Blomsterform. Den vanlige har små tettklipte blomsterhoder, men noen blodtoppene har relativt store hoder med rufsete sveis. Se på bildene 🙂
– Voksested: Sol og halvskygge, med unntak av pimpernellblodtoppen så trives de ikke på tørr grunn.

blodtopp-6
Legeblodtopp, sanguisorba officinalis

Hvordan skaffe seg:
– Legeblodtoppen bør det være mulig å få planter av i et godt hagesenter, eller hos gamle hagevenner. Ja, jeg skrev gamle med vilje, dette er en av de staudene som var mer populære før, og som derfor er mer sannsynlig å finne hos folk som har hatt hage lenge.
– De noe mer sære er det verre å finne, men spesialisthagesenterene har av og til. Spør de!
– Frø: Jepp! Det er mulig å så noen av de. Ikke alle, men noen. Jeg fikk i fjor et knippe frøplanter fra en hagevenn hvor de hadde selvsådd seg, kjekt når folk ikke luker for intenst 😉 Impecta og mange andre har officinalisen, Seedaholic har i tillegg en par av de mer hårete.

Jeg kjenner dessverre ikke navn/navnsort på de avbildede. Ta bildene som inspirasjon!

Lysten på mer høstblomstinpirasjon? Se stikkordet høstblomst, der finner du masse!

blodtopp-2

blodtopp-3

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Jeg liker også blodtopp godt! Har en lysrosa, blomstrer i juni, som jeg er veldig glad i!
    men,de mere duskete som du viser, hvit og lysrosa, jeg har inntrykk av at de ofte skjemmes av visnede(brune)blomster som henger på mens andre fortsatt er fine og i blomst. Er det også ditt inntrykk, eller ikke? Den jeg har holder seg fin(er veldig korthåret, som den røde du viser, ca..), men mener altså jeg har sett at noen av de langhårede kan bli litt stygge.. Hilsen Annette

  2. Jeg er også veldig glad i Blodtopp, kjempefine både i bed og krukker. Den rosa «bustete» ligner veldig på en jeg sådde i fjor – Sanguisorba hakusanensis, tror kanskje det kan være den. Jeg kjøpte en hvit i fjor som minner veldig om den du har bilde av, navnet på den var Sanguisorba albiflora 🙂

  3. Jeg har prøvd å få tak i blodtopp nå i 3 år og finner de _ikke_… Noen steder. Til og med vært på private drivhus. Noen tips? Bor i Telemark.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her