Månestråle – en «hva ER det?» staude

Første gang jeg snubla over denne i en hage ble jeg ganske perpleks og utbrøt «hva er det der!» Det er rett og slett en uvanlig staude, både av utseende og utbredning.
– Men så fin!!!

Fem forte fakta om Månestråle,
– Vitenskaplig navn er Kirengeshoma palmata. Den er såpass «ny» i Norge at jeg er litt usikker på om Månestråle er et formelt norsk navn, men det er det danske og jeg ser Garden Living bruker det, så da går jeg for det jeg også. Engelsk navn er Yellow Wax bell, svensk er vaxklocka.
– Blir 60-120 cm høy
– Får kremgule klokkeformede blomster
– Blomstrer august-oktober
– Herdighet H5

manestrale-Kirengeshoma-palmata-3

Månestråles blomster kommer sent, men godt! De er virkelig vakre med sin bleke farge og litt voksede overflate. Bladverket er også fint, og hele planten danner en tett og pen tue som danner en rolig bakgrunn i bedet frem til høsten og blomstringen setter igang.

manestrale-Kirengeshoma-palmata

Hvordan dyrke
Jeg har ikke skaffet meg Månestråle enda selv, men kilder sier den i Norge trives best i sol og med vanlig rik hagejord som ikke er sur. Jeg har dog sett den vokse flott i halvskygge-full skygge, så den er nok verdt å prøve også der, men da vil den blomstre senere enn i solen.

manestrale-Kirengeshoma-palmata-2

Hvordan skaffe seg:
– Kan såås fra frø, men de bør være ferske så det er neppe det enkleste. De har frø hos blant annet Impecta og hos Plant World seeds,
– Rotklumpen kan deles når den har vokst seg stor nok. Den har rotstengler/rizomer-røtter, og du bør ikke dele mer enn at hver del har tre voksepunkt. Del helst på våren
– Du kan kjøpe planter på hagesenter med virkelig godt utvalg. Spør etter den på ditt lokale hagesenter, og vis gjerne frem bloggposten her om de ikke kjenner planten.

manestrale-Kirengeshoma-palmata-5

Flott, eller hva?

Du finner flere tips til høstblomstrende blomster på stikkordet. Høst er ingen hindring for vakker hage!!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Jeg har kjøpt min som «Voksklokke» i et hagesenter i Sunnhordland for nærmere 10 år siden. Regner hagen min som H4, men opplever sjelden å få utsprungne blomster på denne. Den har store, svulmende knopper nå. Er redd for nattefrost, så de to siste kveldene har jeg dekket den til. Ønsker så inderlig at den skal rekke å blomstre i år. Ja, den er vakker!

  2. Hei. Fott innlegg. Månestråle er en fantasisk vakker plante. Vi har hatt vår i ca. 17 år. De første årene stod den i en potte, men nå er den satt ut på et lunt sted i hagen. Nå kommer blomstene og det er bare vakkert. Vi handlet den hos Brummumdal frø.Ttre små pinner i en liten pose. Nå er den ca. 110 cm høy og 100 cm i omkrets.
    Mvh.
    Unni. i Stavanger

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her