Svartsurbær/ aronia – vakker supermat

Svartsurbær kalles også aronia og er en busk med sunne bær og fantastiske høstfarger. Akkurat nå står de flammende røde rundt i nabolaget, overstrødd med svarte bær. Bærene er regnet som supermat, og du finner oppskrifter nederst i bloggposten!

Om busken:
En vakker som er godt egnet som hekkeplante. Gjerne frittvoksende uten beskjæring om du velger de lavere navnsortene/ de ikke har det for fett/ du liker høye hekker. Om du vil beskjære så bør du gjøre det på høsten eller vinteren, eller klipper du vekk blomsteranleggene og da får du ikke bær. Den trives både i sol og halvskygge, men liker ikke å tørke så svartsurbærbuskene trives ikke så godt på sandgrunn eller steder med lite jord. Tåler dårlig drenering og kompakt jord greit. Busken får hvite blomster på våren.

Det finnes noen ulike navnsorter av svartsurbær. ‘Moskva’ er mest herdig (H6/H7) hvilket betyr at den kan vokse i nesten alle hager. ‘Hugin’ er litt mindre herdig (H5/H6) og blir noe lavere, men har flottere høstfarger og beholder bladene på lengre.

svartsurbaer-hekk

Supermat!
Bærene til svartsurbær er spiselige, og propp fulle av fenoler som er en type antioksidanter. Er du opptatt av supermat så har du garantert hørt om aronia, som altså er det vitenskaplige navnet til planten. Forskning viser at svartsurbær/ aronia forhindrer uheldig bakteriedannelser (helt konkret forsket de på urinveisinfeksjon blant gamle). Og annen forskning indikerer at svartsurbæra kan virke forebygge enkelte former for kreft.

Svartsurbæren er for sure til å spises rett av busk, så de brukes primært for safting og sylting, men du kan også fryse de ned og blande inn med andre søtere bær mm i juicer, sorbeer og yougurt ol. Obs. Bærene blir søtere av å bli fryst, så selv når du har tenkt å lage sylte ol så bør de en tur i fryseren først.

svartsurbaer-barene

Oppskrifter:
– Kjør i juicer for en ren rå juice, drikkes som shot (rimelig snerpete smak)
– Kok og sil bærne, kok så inn med sukker eller annet søtt, så har du en kraftfull sirup du kan bruke for saft eller smakssetting.
Aroniasyltetøy med eple
– Aroniasyltetøy med eple og søtmispel
Aroniasyltetøy med cognac
 Dampet bærsaft med aronia
Yougurt og aronia smothie/is

På engelsk:
Jeg har slitt litt med å finne varierte oppskrifter på norsk til dere, men på engelsk er det mye spennende å finne. Disse tre er produsenters hjemmesider, fint utvalg av oppskrifter! Som dere ser er det mulig å putte svartsurbær i kaker også!
Samling 1
Samling 2
Samling 3

svartsurbaerhekk-2

Se flere flotte høstplanter på stikkordet Høsthage

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Så koselig å lese om Aroniabruk !! jeg har laget Aroniagele i mange år, men i fjor lurte fuglene meg og spiste bæra før jeg rakk å plukke de! Vips over ei natt så var de borte! Men i år har jeg plukket og fryst, så i år blir det gele av epler fra egen hage og Aroniabær fra et fellesområde i nærheten! Kjekt å lage noe som ikke alle andre lager! Takk for koselige innlegg på bloggen din….alltid kjekt å lese den 🙂

 2. Jeg har faktisk bestemt meg for at jeg skal ha svartsurbærhekk på en liren «strekning» langs veien. Når i kommer så langt. Ble gjort oppmerksom på den fine planten av en gartner tidligere i år, og falt fullstendig for den.
  Ellers plantet vi to blåbær-busker i store potter på verandaen i vår. De har de skjønneste høstfarger nå, de også.

 3. Heia Aronia! Jeg har drukket en shot aroniajus hver dag i mer enn et år, etter å ha hørt all verdens lovprising av bæra på Klostergården på Tautra i Nord-Trøndelag. Der har de storproduksjon av jus, syltetøy, saft og gele, og bruker pressrestene (skallet) i deigen når de baker brød! Aronia er mye brukt i Russland og nedover i Europa som blodtrykksregulerende middel. Snakk om superbær!!

 4. Her i kolonihagen hvor vi presser epler og lager eplemost, blander vi inn svartsurbær for både farge og smak! Det er veldig godt!

 5. Hei, dette er jo en litt gammel post men jeg prøver meg på en komme tar likevel. Jeg plantet svartsurbær nå i sommer, da busker på ca 80 cm med ca samme avstand. Nå står de der ganske tynne og spinkle. Jeg ønsker en tett hekk. Hvordan bør jeg gå frem? Er usikker på hvor mye og hvor jeg ev bør klippe, og jeg bør vel uansett vente til våren?

  • Hei, du kan godt beskjære den nå om du vil, eller i vinter, men våren er mindre bra for plantene, da går det så mye sevje.

   Men hvordan beskjære for å få den tettest mulig veit jeg ikke. Den må beskjæres, men hvor kraftig er et godt spørsmål. Det kommer vel også litt ann på om du vil ha den formklippet eller som frittvoksende.

   Jeg har en oppstammet svartsurbær (som lite tre) som er veldig sprikete, og den kommer jeg til å beskjære virkelig hardt, hvor jeg korter inn alle grener til ganske nær stammen (tror jeg klipper de av fem cm ut), men det er meg og det er _veldig_ voldsomt. Jeg ville ikke gjort det slik for en busk.

  • Hei
   Jeg er litt ukjent og er redd å spise Aronua, er det de svarte som men ser nesten overalt på veiene? Er de spiselige? Jeg vil ha rask svsr forfi det finnes masse hos oss. Da kan jeg plukke dem og lage masse forskjellige

 6. Gledet oss til å høste svartsurbærene våre. De er et år gamle. Men det er nesten bare steiner i bærene. Blir det bedre neste år?

 7. Jeg har hatt svartsubær i stor, avlang potte på terrassen. Den har stått i ett år, og klarte vinteren veldig flott. Mange nye skudd i vår, og nå blir den enda tettere. En favoritt! Nydelig høstfarger.

 8. Hei, dette er rene medisinbærene, men har noe tips til å dempe den bitre smaken, jeg vet det blir bedre etter de har fryst en natt, men er det andre triks?

  • Hei
   Jeg leste et sted at en kunne høste bæra og legge dem minst ett døgn i fryseren. Det tenker jeg å prøve fordi jeg tipper at fuglene kommer før frosten her 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her