Hvordan få en blomsterbukett til å vare!

Er du lei av at blomstene dine henger med hodet etter få dager? Følg tipsene mine så tenker jeg du får mer glede ut av bukettene dine fremover!

Vi tar det hele helt fra butikk til stue.

I butikken:
– Kjøp aldri blomster som ser slitne ut! Henger noen av rosene i bøtta med hodet, kjøp heller noe annet! Unngå buketter med gult bladverk, eller myggel innenfor plasten, eller som på annen måte ikke virker friskt. Ett unntak her er tulipaner, de kan være slappe, men ikke gule.
– Til en viss grad så får du blomster som varer lengre om du handler de på en faghandel enn om du handler de på matbutikken. Både fordi billigbukettene som matbutikken har ofte (ikke alltid) er av noe dårligere kvalitet enn det faghandelen selger, men ikke minst fordi faghandelen steller bedre med sine blomster og er flinkere til å kvalitetskontrolere det de selger.

buketter-2

På vei hjem
– Blomster er avhengig av vann, de aller fleste trives slettes ikke med å bli fraktet uten vann på føttene (løkblomster som tulipaner mm er unntak). Blomsterbutikken pakker med vann, men det får du jo ikke på matbutikken så da må du virkelig direkte hjem skal det gå bra.
– Pass på at blomster pakkes inn før de blir med ut døra. De færreste blomster liker å flyttes fra varme 20 pluss til hufsige fem pluss, overgangen blir for stor, og enda værre når det er minusgrader, aller værst med vind. Og husk. Blir bilen stående utendørs og det er minusgrader, så blir det fort kaldt der inne. Så handle blomster sist på en lang handledag slik at blomstene ikke blir liggende å gråte i bilen.

buketter-3

Når du kommer hjem:
– Bruk alltid en helt ren vase. Det vil si at den selv om vasen ser ren ut, så skyller du den uansett slik at du blir kvitt støv.
– Bruk rent vann og næringspose (om det følger med)
– Med mindre du kommer rett fra faghandel så bør du snitte stilker før du setter i vann. Bruk skarp kniv eller skarp blomstersaks og lag skrå kutt. Løkblomster skjæres rett over.
– Fjern alle blader som kommer nedenfor kanten på vasen, det skal aldri blader ned i vannet.

buketter-4

Nytefasen:
– Sørg for at det alltid er nok vann i vasen, og at det er rent. Bytt gjerne ut vannet av og til.
– Buketten skal aldri stå i direkte sterkt sollys (så kveldssol er ok, mens sydvent vindu fort blir hengehoder)
– Buketten skal heller ikke stå nær panelovn eller peis eller andre varmestrålekilder
– Frukt får blomster til å visne fortere, så sett aldri fruktfatet ved blomsterbuketten
– Sett gjerne buketten kjølig på natten/når du ikke er hjemme om du orker, det kan gi markant lengre holdbarhet
– Har du en blandet bukett så begynner nesten alltid noen blomstene i buketten å henge med hodet før de andre. Da er det smart å plukke ut de blomstene som fortsatt er fine, snitte stilkene på nytt og lage en ny liten lav bukett.

buketter-5

Lykke til med bukettene dine fremover!

Synes du artikkelen var nyttig så er det hyggelig om du vil dele den 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

  1. Jeg var lenge motstander av blømsterkjøp «på butikken» og holdt meg til faghandelen. Men da vi flyttet, og dermed byttet faghandel ble jeg så ofte skuffet over blomstene derfra. Så jeg kjøpte en rosebukett i matbutikken en gang. De sto i 14 dager. Nå varierer jeg kjøpene etter hva som er mest praktisk, men kjøper nok mest i matbutikken. Det hender selvfølgelig at jeg bommer på et kjøp der også, men jeg tror kanskje det er noe med at en forventer mer når blomstene kommer fra faghandelen, de er jo som oftest dyrere også.
    En annen ting: jeg har erfart at roser holder lengre i glassvase enn i porselen/keramikk-vase. Søsteren min har også samme erfaring. Har du noen erfaring med det?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her