Hvordan bruke, kjøpe eller lage islyktformer – geniale for dekor!

Jeg har islyktdilla og fyller hagen med lys og glede 😀

Det står store grupper med klare lykter rundt om, og her og der en fargefrisk dekorert islykt som krydder. For de dekorerte så foretrekker jeg å bruke kjøpte islyktformer for det er mye enklere, og enkelt kan man like. Men hjemmelagede former er også bra, spesielt fordi du da kan lage de skikkelig store.

Jeg har tidligere vist hvordan lage islykter med ballonger og bøtter. I dag viser jeg deg hvordan du bruker kjøpte islyktformer og hvor kjøpe de, hvordan du kan lage dine egne, og ikke minst hvordan dekorere formene 🙂

islykter-moseplassen-4

Slik bruker du en kjøpt islyktform:

 1. Hell vann i lykten.
 2. Dekorer om du ønsker, se tips lengre ned
 3.  Sett den ut eller i fryser til den er helt gjennomfryst
 4.  Ta formen inn. Er det veldig kaldt (-15) så bør den få stå kvarter-halvtime før du har vann på.
 5. Snu formen opp ned og hell lunkenvarmtvann i midten på islyktformen (om den har lukket rom, om ikke lar du vannstrålen renne). La vannet stå til isen løsner fra formen, bytt ut vannet når det blir kaldt. Den store stjernelykten kan det ta litt tid før løsner, men ha tålmodighet så går det.
 6. Ferdig! Islykten kan nytes både ute i hagen, og på ett vannmagasin inne.

Islyktformer kan du blant annet kjøpe hos Multitrend. og Gardenliving

islyktformer

Islykt med tulipaner, laget i bøtte med en nedskåret brusflaske

 

Slik lager og bruker du en hjemmelaget islyktform:

 1. Finn frem en større og en mindre bøtte eller bolle, hvor du får minst to cm mellomrom mellom den lille og den store. Obs, begge må ha rette eller svakt utovergående vegger slik at du får is og form fra hverandre etterpå.
 2. Sett den lille bollen/bøtten oppi den store. Ha noe tungt (feks stener) i den lille.
 3. Hell vann i mellomrommet mellom bøttene
 4. Dekorer om du ønsker, se tips nedenfor
 5. La den stå ute til den er helt gjennomfrosset, tar mye lengre tid enn du tror 😉
 6. Ta formen inn. Er det veldig kaldt (-15) så bør den få stå en halvtime før du har vann på, en fordel om du lar de som har stått mindre kaldt få hvile litt også. (Dersom de er for kalde og får for varmt vann så sprekker de)
 7. Hell lunkenvarmtvann i midten på islyktformen, la det stå til den midtre bøtta løsner, bytt ut vannet når det blir kaldt.
 8. Ved behov kan du ha vann på utsiden av den store bøtta også, men den pleier å slippe av seg selv før du er ferdig med den indre.
 9. Ferdig! Islykten kan nytes både ute i hagen, og på ett vannmagasin inne.

Vil du ha sokkel på islykten din så kan du lage det ved å starte med å ha noen cm vann i den store bøtten, la det fryse, og så gå gjennom skritt 1-8.

Se også video her for mer visuell forklarings på det hele:

 

islyktform

Tips for dekor:

– Du kan velge å enten fryse hele lykten ferdig på en gang, eller fryse inn i lag. Å fryse i lag er enklere om du har mye løs pynt, feks barneleker, men vær oppmerksom på at lagene kommer til å synes etterpå.

– Når jeg fryser hele lykten på en gang så har jeg alltid formen nesten full med vann før jeg har i pynten. Dette fordi vannet alltid påvirker hvor ting bilir liggende. Når jeg har dandert ferdig så heller jeg på det siste vannet.
– Husk at islyktformene (med mindre du lager sokkel på den hjemmelagede) vil nytes opp ned i forhold til hvordan de er når du fryser de..
islykt-svibel-tulipan

– Dersom du skal dekorere med blomster og vintergrønne grener så trer du bare disse med hodet først ned i vannet. Blomster har det med å flyte opp, så for å unngå det og så taper jeg stilkene fast til yttersiden av formen. Maksimal kontroll på hvor du fester blomstene får du ved å sette en lang tapebit på tvers av formen og taper fast blomstene til den.  Ikke fest tapen mot innsiden av formen!

– Spesielt godt egnede blomster: Roser, tulipaner, svibler, anemoner, de aller fleste løkblomster

– Du kan også henge ned metallpynt og andre tyngre ting fra overkanten på formen. Husk at om du bruker islyktform så blir dekoren opp ned, så snu den før du monterer…
islykt-serviett
– Du kan dekorere med servietter eller papir som ikke går i oppløsning i vann. Det kan bli veldig fint, men skal jeg være helt ærlig så er de litt vanskelig å få til å stå pent i formen.
Håper du ble inspirert til å lage dine egne dekorerte islykter! Det fine med islyktformer kontra ballonger er at de ikke kan stå for lenge ute til frysing, så du trenger ikke følge med så mye, du kan sette den ut nå og åpne den når du har tid og lyst.
Lykke til, og del gjerne dine fineste islykter med oss på Facebooksiden og på Instagram #moseplassen! 
islyktform-tulipan-2
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her