Denne bloggen er full av gode tips for å lage islykter, i dag viser jeg den helt utstyrsfrie måten – islykter laget i hva du nå enn har av bøtter og boller, og bare det.
Prinsippet er enkelt. En mengde med vann fryser alltid utenfra og innover, derfor får du isskorpe på vann, ikke isslush. Vi utnytter dette ved å sette ut en bøtte med vann, vente en viss tid (indikert under punkt 5 nedenfor), og så når vi tror isskorpen er tykk nok så åpner vi og heller ut vannet inni – og du har en lykt.
Slik lager du en islykt i en bøtte eller bolle:
- Finn en beholder med rette vegger eller vegger som går utover, (slik at du kan få den fryste isen ut igjen etterpå).
- Beholderen må tåle frost, ikke bruk dyre glassvaser..
- Fyll med kaldt vann og sett ut. Tråkk ned eventuell snø (den isolerer) og sett den et åpent sted (ikke inntil husveggen som også isolerer)
- Lag en plasthatt av en plastpose for å isolere litt på overflaten slik at isen ikke fryser seg supertykk på toppen.
- La stå ute til veggene er passe tykke, jeg liker at de er minst en cm og gjerne mer, iallefall når lykten er stor. Det vil for en 10 liters bøtte si: Ved 5 minus kan den stå minst 24 timer, maks 40. Ved 10 minus må den stå minst 18 timer, maks 30. Er det kaldere, eller om det blåser, eller beholderen er betydelig mindre så må den stå kortere.
- Snu beholderen på siden eller opp ned, om den ikke slipper isen så har du litt lunkent vann på.
- Er isen litt tynn så er ofte bunnen ikke fryst, så du trenger nå bare å helle ut vann og lykten er ferdig. Er isen tykk og fryst hele veien rundt så kan du bruke en stråle varmt vann rett på isen for å smelte et passe stort hull. For å gjøre hullet superpent kan du bruke en ballong med varmt vann til å smelte sidene jevne. Om du gidder 🙂
- Sett den ut og nyt, husk, du kan lage åpningen både i topp og bunn, så får du ulike fasonger på lykten.
Islyktene er laget i:
– De tre som står sammen: En vanlig 10 liters blå skurebøtte og to litt mindre bøtter
– Den «trekantformede», en tykk glassbolle. Den har svakt rillete mønster etter bollen, det går bra fordi bollen skrår så mye ut at rillene ikke satt fast.
– Den «runde», en Kenwood miksebolle, stor. Legg merke til at jeg her har laget åpningen i toppen, slik at den står «rett vei opp».
Pst: om du likte denne så tenker jeg du også vil like bloggposten om å lage islykter med ballong! Da kan du nemlig få enda artigere fasonger, og lett lage veldig mange.
Gøy med islykter?
Dette er som sagt islyktuke, og jeg kommer med noe nytt hver eneste dag fremover. Bli gjerne med og del dine islykter på FB-siden til moseplassen, eller på Instagram (merk med #moseplassen). Se også her for flere islyktlagetips 🙂
Flotte bilder! Får man ikke til islykter nå er det iallefall ikke grunnet din dyktige pedagogiske forklaring 😉
Gleder meg til å gå igang, men har nok foreløpig med å ta ut juletreet osv.det er alltid litt vemodig, og imorgen er det 13.dag jul- da pleier jeg å avslutte julen. Ang.islykter- har laget det noen år, helst i bøtter og med grønne flotte eføygreiner m. blomst i vannet, det er og fint, men de elegante dine med tynt klart glass vil jeg prøve nå. Supert at du skriver om tid/temp.
hehe, sitter og ser på juletreet, har ment å kaste det ut i fem dager nå… jaja, det blir vel snart, drysser heldigvis ikke så pøttsann 😉
Jeg holder på med tulipaner og skurebøtte nå 😉 Veldig inspirerende Moseplassen – og perfekt i denne kulda <3
Hurra for frost, og koselig at jeg inspirerer 😀