Hvordan unngå mus og rotter i hagen….

Svarttrost

Er du engstlig for å få uønskede gjester i hagen? Her kan du lære hvilken grep du kan ta for å gjøre hagen mindre attraktiv for rotter og mus!

Etter at jeg gav ut boken Fuglefryd så har jeg jevnlig fått spørsmål om dette. For, om du mater fugler og ekorn så kan du samtidig risikere å mate mus og rotter. De liker den samme maten, rett og slett. Nå er ikke faren for å få gnagere på besøk like dramatisk som enkelte tror, men den er absolutt tilstede og bør tas alvorlig spesielt om du bor i et tettbebygd strøk hvor det generelt er glade dager for disse. Jeg matet fugler i åtte år før jeg plutselig i vinter fikk uønskede gjester, helt sikkert fordi jeg på tv så friskt hevdet at jeg ikke hadde mus i hagen… (Vår Staude snakket feil og kalte Moseplassen for Museplassen, og det ble god fleip ut av det).

Jeg har nå gjort noen undersøkelser, bla en lang og veldig nyttig prat med en medarbeider hos Rentokil, og nedenfor deler jeg tips for hvordan redusere sannsynligheten for at mus og rotter flytter inn i hagen din.

TILTAK:
A: Tilby maten kun til de som skal ha
B: Mat rett sted
C: Minimer gjemmesteder

 

A: Hvordan mate slik at rottene og mus ikke får spist av fuglematen:

Her er det to ting å huske på.
– Tilby maten slik at rotter og mus ikke kommer til på selve materen
– Begrens hvor mye mat som kastes ned på bakken av ivrige fugler
– Bonustips: Fjern nedfallsfrukt på høsten. (Legg gjerne eplene i kjelleren og server fuglene i posjoner gjennom vinteren, gjerne hengt opp)

Den minst rotte og museutsatte maten er meiseboller. De kan henges opp slik at skadedyrene ikke kommer til på maten, og de generer generelt lite søl.

En annen god løsning er nett hvor maten holdes innenfor et nettverk av metall eller plast. Slike er godt egnet for nøtter, og kan også brukes for solsikkefrøkjerner om nettet er finmasket nok.

Fuglebrett på slank stang med «krage» over slik at dyrene ikke kan klatre opp på brettet kan fungere, men i praksis blir det fort søl under brettet fordi fuglene ofte «sorterer» ut de beste frøene ved å kaste en masse andre ned fra materen. Så skal dette fungere må brettet ha en høy kant.

Om du vil servere solsikkefrø i vanlig solsikkefrømater så er det best med solsikkefrøkjerner, (ikke de vanlige med huset på), og at du mater med en rørmater ettersom det blir minst søl fra de.

 

B: Hvor mate:

Det er lurt å ha fuglematen vekk fra huset og byggverk de kan gjemme seg under. Når maten serveres ute i åpent terreng er det mindre fristende ettersom både mus og rotter føler seg utrygge. Hvor langt fra huset du må har jeg ikke fått konkret svar på, men feks fem meter gjør stor forskjell.

 

C: Minimere antall boliger og hjemmested

Utover å sørge for at huset ditt er så tett som det kan bli slik at dyrene ikke kan komme inn og bosette seg der, så er det lurt å unngå unødvendig steder de kan gjemme seg under, eller løpe under over lengre strekk. Feks vedstabler, materialhauger, og generelt rot. Men, dette med å rydde ute kan fort komme i konflik med at du gjerne vil ha en kvisthaug for bla pinnsvin og nedbryting av plantemateriale og at du jo trenger å ha veden ett sted.. Så, mitt tips her er at man har slike potensielle gjemmesteder litt bevisst plassert, helst et stykke både fra der du mater fuglene, og husveggen din.

 

Oppsumering:
Er hagen din allerede invadert av skadedyr så anbefaler jeg å begrense tilgangen på mat, kanskje til og med sluttet å mate en periode til du fikk kontroll på situasjonen. Har du ikke skadedyr men ønsker å unngå å få så kan du med fordel tenke over alle punktene, og velge det som kjennes mest relevant for deg. Å rydde opp langs husveggen er det første jeg ville gjort, så ville jeg ha flyttet maten vekk fra huset, og tatt noen grep for å begrense mengden søl.

PS: Jeg hadde ikke bilder av mus og rotter, og ikke spesielt lyst til å vise de heller. Så i stedet fant jeg en svarttrost som var veeeldig skeptisk til tanken på at andre har lyst på maten hans…

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Takk for svar på dette, det var absolutt gode råd 🙂 I går lagde vi hjemmelagde meiseboller, og i dag skal vi henge ut, i god avstand til husveggen.

    Forøvrig :for en fantastisk blogg du har laget! Både vakker, nyttig og til stor inspirasjon.

  2. Takk for gode tips som jeg skal følge! Har matet fuglene i mange år, men flyttet for ca 1 år siden foringsplassen nærmere huset – og fikk rotter som bosatte seg ved grunnmuren. Når jeg leser dine sider skjønner jeg hvorfor rottene har kommet nå og hvorfor vi ikke hadde de tidligere. Rottene har vi heldigvis fått bukt med og foringsplassen må flyttes. Jeg har ikke lyst til å slutte å mate fuglene og fant dine gode råd mens jeg søkte etter måter å innrette seg på for å unngå invasjon av uønskede gjester. Tusen takk!

    • Takk for at du tok deg tid til å legge igjen en kommentar Hilde, det satt jeg stor pris på! Flott at du har glede av rådene 😀

  3. Hei
    Så fine tips
    Her på min arbeidsplass skal vi plutselig slutte og mate fugl og ekorn, noe her er uenig i.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her