Hvordan plante løkblomster du har kjøpt i potter

plante løk

Gjennom vinteren og våren så selges det ferdig drevne løkblomster som vi kan kose oss med. Svibler, perleblomster, påskeliljer, krokus, ruteliljer, våriris mf. De aller fleste av løkblomstene kan du plante ut i bedet etter blomstring, og de kommer igjen år etter år!

Det hele er rasende enkelt. Du nyter blomstene til de har blomstret ferdig. Om det er på vinteren så er det så smart å la løken stå lyst og få litt vann av og til til den har visnet ned. Så oppbevarer du løken inne til jorda ute har tint, og planter den så ut. Dersom jorden allerede er tint når løken har blomstret av så kan du plante den direkte i bakken, det er lurt å la de visne ned før du deler de opp, men ikke et krav.

Løk er enkelt å plante! Nedenfor ser du helt konkrete eksempel, men først grunnprinsippene:

løkblomster ruteliljer potter

Retning:
Løk skal settes med rompa ned og snuten opp. Det vil si at den skal settes slik at røttene peker ned, og at den spisse delen peker opp. Ikke hør på kjærringråd om at noen skal stå opp ned for å gi lengre blomstring, det er mye bedre for løken å stå rett vei enn å streve med å komme til overflata.

hvor dypt plante løk

Hvor dypt:
Tommelfingerregelen er superenkel! Hver løk skal ha sin egen høyde ganger to med jord over seg. Så en løk som er to cm høy, skal plantes så dypt at det står fire cm jord over den øverste delen av løken.

Hvor tett:
Når du kjøper ferdig drevne i potter så står de veldig tett, så før du planter de så bør du dele opp i enkelte løker, jeg viser nedenfor! Hvor tett de skal stå er mye smak og behag. Du kan jo prøve å se løken for deg, og så plante den så tett som din magefølese sier blir fint. Synes du magefølelse er for skummelt så kan jeg foreslå fem cm mellom hver krokus, perleblomst og andre småløker, og mer for de større.

 

perleblomst-krokus

Eksempel:

rutelilje potte

rutelilje delt løk røtter
Ruteliljer.
Det første bildet viser potteklumpen. Riv rotklumpen opp slik at du får løkene hver for seg, og plant de så med ca 8-20 cm avstand.

 

perleblomst potte delt løk

Perleblomster.
Alle disse sto i en potte! Noen løkblomster setter lett sideløker, små babyløker på siden av mammaen. Disse kan du brekke av og plante separat. Jeg brekker bare løs de største, de bittesmå lar jeg heller sitte på, men hvor store de bør være før de løses fra mamma veit jeg faktisk ikke, kan godt hende de små også greier seg fint. Plantes med fem cm avstand. Finest mange i samme område 🙂

 

Lurer du på noe rundt dette? Spør!
Lyst til å lære mer? Besøk taggen for Hagetips
– Og du, del gjerne om du synes posten var nyttig 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. Oioi, ser at jeg plantet for trangt i år, og sikkert i alle år. Takk for tips. Kan en svibelløk fra julen plantes ut? I så fall, skal den være tørr eller holdes fuktig? Også denne store løken med lange blader og nydelige, digre blomster ( litt preget av hjernesløvhet i dag, kjenner jeg), den tåler vel ikke å plantes ut?

  • Ja, du kan plante ut svibel, den kan tørke ut, men som sagt fint om den får litt vann mens den driver og visner. Den blomstrer ofte mye spinklere når den bor i hagen, men lager fine blomster!

   Amaryllis/ridderstjerne kan bo ute om sommeren, men må inn på vinteren. Løken tåler ikke frost. Om du planter den ut i en potte eller bakken nå så blomstrer den visst på høsten, mener jeg å huske.

 2. Hei, et litt annet spørsmål, men det er i alle fall i samme gate..
  Jeg var i Amsterdam i helgen og ble selvfølgelig fristet til å kjøpe med meg en del løk. Hva burde jeg gjøre med de? Burde jeg plante dem ut nå eller oppbevare dem kaldt til høsten? Det er for det meste tulipaner.
  Takk for mange gode tips som alltid! 🙂

  • Hei 🙂
   Veit du, dette synes jeg er vrient å svare rett på.
   Jeg synes det er en uting å selge løk nå på våren, lureri faktisk, den er mest sannsynlig tatt opp i fjor sommer, og har altså ligget tørr på lager siden det, og resultatet blir deretter.

   Men. Det kan jo hende at denne løken er MENT solgt på våren, at den er tatt opp senere, eller oppbevart fornuftig eller ettellerannet smart. Så derfor synes jeg du skal lese pakken, og følge den 🙂

   Blir du ikke klokere av pakka så hadde jeg planta den om jeg var deg, men prøv å få de i jorda et sted hvor det er god drenering, tulipaner liker ikke å være for våte om sommeren.

 3. Ja nå gleder jeg meg bare til hagl og snøbyger gir seg så en kan få plantet ut. Som alltid aktuelle tips og gode råd fra deg- takk! Har du god erfaring med små åpåskeliljer? Har dem jo ofte ved inngangsdør først osv.og pleier å plante dem ut hver vår, men syns det er ganske få som kommer igjen særlig lenge, kan være jeg ikke har delt dem nok, hva tror du?

 4. Svibel har jeg mange av i hagen. Noen av dem har stått der i over 30 år. Hver vår planter jeg ut sviblene fra siste jul. Hos meg blir de store og kraftige ute.

  • ja ikke sant! Jeg flytter rundt på noen av mine nå på våren også, hender jo at fargene ikke var som lovet..

 5. Hei! Så mange fine tips å lese her! Takk for alle tipsene du gir!:) jeg lurte på noen ting håper du får tid til å svare meg. Når er det egentlig på tide å beskjære rosene ? Siden det snør litt her nå plutselig (skal liksom være vår…) så burde jeg vel vente litt. Men hvordan skal jeg vite når det er på tide? Og rosene mine ser helt brune ut på alle stilkene utenom helt nederst såvidt over bakken. Ifjor var de grønne lenger opp. Må jeg skjære helt ned der det er grønt ?

  • hehe, vinglete vær er typisk vår. Jeg har ikke beskåret alle mine enda, nettopp fordi jeg synes det vingla så mye, men nå begynner de å få lange skudd, så nå gjør jeg meg ferdig i løpet av noen dager.

   Tommelfingerregelen er når en bjørk i aller nær hagen får museører 🙂

   Når du lurer på hvor langt ned klippe, vel her får du hjelp av å vente litt, om du venter til den har begynt å skyte så ser du lettere hvor den har fryst tilbake, og hvor den er fersk. Så er det jo slik at for noen roser kan du nøye deg med å stusse vekk det fryste, mens andre bør man ta lengre ned. Jeg er ikke den rette til å gi virkelig konkrete rosebeskjæringsråd Jeg beskjærer mine etter eget innfall og litt på eksperimenterings for å se hva som skjer, men er ikke ekspert nok til å råde andre.

 6. Hei! Takk for tipset! Du skriver at noen løkblomster lett setter sideløker. Gjelder dette også dersom løkene står mer spredt, og ikke bare tett i tett i potten jeg kjøper? Så et litt dumt spørsmål, kanskje: kommer perleblomstløkene fra potten til å vokse opp og kanskje blomstre i år dersom jeg setter den nå? Den er avblomstret og vissen nå 🙂 Vennlig hilsen Marianne

  • Hei Marianne. Ingen spørsmål er dumme!
   Alt som allerede har blomstret i år kommer ikke til å blomstre igjen i år, perleblomstene dine og alle andre som har blomstret inne i løpet av vinteren blomstrer neste vår 🙂

   Og angående det med sideløk. Ja, de setter sideløker ute i hagen også ja, det er ikke hvor tett de står som avgjør den sideløksettingen, men hvordan de trives. (og så er det forskjell på hvor lett ulike arter setter sideløk)

 7. Jeg fikk en potte med perleblomst i morsdagsgave i februar i år. Etter blomstring lot jeg bladene visne helt ned og etterpå satte jeg krukka på verandaen på skyggesiden av huset. Og plutselig i sommer ser jeg at løkene spirer på nytt og ikke nok med det, for i dag 1. September står de i full blomst igjen. Lurer på om andre har opplevd dette.

 8. I dag skal jeg prøve å plante løk og lage bed for første gang. Vi skal ha konfirmasjon til våren og vil spare penger på å plante løk.
  Jeg har tenkt til å plante i krukker også;-) Tusen takk for alle gode tips og råd du har på bloggen din. Gleder meg til å se resultatet til våren:-)

 9. Hei, har et spørsmål vedrørende løkblømster som er i potter og som holder på å visne. Kan jeg la de etterhvert når de skal plantes potte de om i større blomsterpotter og lagre deg i en kjeller etterhvert? Vi skal flytte om kort tid,men kan oppbevare de i kjelleren på hytta til neste vår. Takk for den beste bloggen jeg kjenner:))

 10. Hei
  Jeg har de minst grønne fingre som finnes.

  Men istedet for å kaste påskeliljene i potte, har jeg lyst å se om de blomster til neste år.

  De har visnet, og jeg har fjernet blomsten som noen da jeg skulle gjøre, men hva med alt det grønne, skal det klippes med til løken?

  Å forhånd takk for svar.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her