Storkonvall – herdig og skyggetålende humlefavoritt!

Noen planter har alt!

Storkonvall, Polygonatum multiflorum, kan sies å være en av disse:
– Den er vakker, med et unikt utseende
– Den er robust med herdighet på H6-H7 og stayerevne som gjør at den ikke dør ut sånn uten videre
– Den trives både i sol og skygge, og forventer ikke noe spesialbehandling
– Den er nyttig, i dette tilfellet en god matplante for humlene

storkonvall-staude-3

Jeg vokste opp med storkongvall. Som så mange andre stauder i min barndomshage så er dette en plante med lange tradisjoner i norske hager. Med rette for kommer den først inn i hagen så dør den ikke ut, men den tar heller ikke over i bedet. Veloppdragne og lite kravstore hagegjester kan vi like!

Oppdaterert: En leser fortalte i kommentarfelt på FB at hos henne sprer den seg ivrig, såpass ivrig at hun synes den er litt uoppdragen! Så der tok jeg altså feil! Selv om den etter min erfaring holder seg i ro, så kan den tydeligvis trives godt nok til å være riktig rampete i bedet.

storkonvall-staude-5

Hvordan dyrke storkonvall:
– Herdig: H6-H7 (les om herdighetssoner) LENKE
– Trives både i sol, halvskygge og skygge
– Blir 60-80 cm høy, dette varierer noe på alder, hvor mye vann og lys den får, og trolig litt på hybriden også.
– Alle typer jord ser ut til å være ok, jeg har sett flotte eksemplar både i leirjord og i sandjord, men den trives ikke med å stå tørt.
– Blomstrer med hvite blomster på forsommer (mai-juni)
– Kan få røde eller blå bær (mine gjør ikke det)
– Kan enkelt formeres ved å dele rotklumpene

storkonvall-staude-2

Hvor skaffe:
Sjekk blant skyggeplantene på ditt lokale hagesenter, står den ikke der så spør! (spør alltid om du leter etter noe du ikke finner, det er ofte gull gjemt). Og gå på plantemarkeder, og spør venner med nye eller gamle hager om du kan få en bit av de. Trassige gammeldagse stauder som disse kan det stå en tue av i en glemt hage.

Giftig:
Ja, storkongvall er klasifisert som giftig og du skal ikke spise noen del av planten, hverken blader, stengel, rot eller bærene. Men jeg har ikke funnet noe som får meg til å tro at det blir mer enn ubehag og oppkast av å beite på den.

storkonvall-staude

Hvor passer storkonvall:
Jeg har en tue storkonvall i den naturaliserte delen av hagen og det er en setting den passer godt i. Samtidig har jeg også sett den være pen i bed hjemme hos mine foreldre, og jeg tror nok at den kunne være flott i krukker også, om du har mange nok krukker til at den kan være «bakgrunn» det meste av året. Den roper ikke akkurat nemlig og kan vel anses å være kjedelig når den ikke blomstrer. Men om du ønsker en arkitektonisk stilig plante, med hvitgrønne beskjedne blomster, så kan dette være planten for deg!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Virkelig en elegant og arkitektonisk staude. Jeg har den i min litt cottageaktige hage sammen med bronseblad, men den ville passe ypperlig inn i et moderne arkitektonisk stramt miljø.

 2. Her hos oss vokser Storkonvallen vilt (eller blander jeg med en annen?), og jeg har aldri tenkt på å ta den inn i hagen. Men vakker er den!

  • neida, du roter nok ikke. Den vokser vilt, sammen med nær slektning kantkonvall som ligner litt 🙂

  • Ja den er vel rett vanlig forvillet i en liten del av landet 🙂 Rømt fra hager for lenge lenge siden.
   Og takk, god dag i solen til deg også!

 3. «Kan enkelt formeres ved å dele rotklumpene». Er det best å gjøre dette etter blomstring utpå høsten? Eller på våren før blomstring? Jeg har en fin liten, men tynn ansamling av storkonvall i det ene bedet mitt og kunne tenke meg både å flytte de lenger bak, men også gjøre flere av de 🙂

  • Ja, det er best å gjøre det utpå høsten. Da får de god tid til å rote seg før vinteren!

 4. Vi overtok et hus i november og her er den vokst helt ut av «kontroll». Er det best å grave opp på høsten for at de ikke skal overta alt?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her