Aïcha. En tøff, tidlig og vakker rose

Aicha er en kremgul rose med store blomster

Det er alltid spennende å se hvilken av rosene som springer først ut, og i år var det veldig overraskende ‘Aïcha’ som vant. Plutselig sto hun der med sine store gule blomster og skinte om kapp med selveste solen. Damen er smart og hadde lagt noen grener ned mot muren hvor det er litt varmere, og dermed fikk hun æren av å åpne ballet.

aicha-rose-9

‘Aïcha’ er en bra dame som ikke er hverken sær eller har lett for å bli syk. Sånt liker jeg! Hun ble til i Danmark i 1959, av den danske roseforedleren Valdemar Petersen, og roseklassifiseringsmessig så er hun en pimpinellrosehybrid.

aicha-rose-3

Fakta hentet i «rosebibelen»
(Rosor för nordiska trädgårdar, buskrosor. Tror ikke den er i salg lengre)
– Herdighet H6
– Kan bli opp til 2.5 meter høy (men kan naturligvis holdes lavere)
– Relativt store doble gule blomster med nydelige støvbærere
– Hovedblomstring fra juni og inn i juli, og så en svakere 2. blomstring på slutten av sommeren
– Dufter
– Frisk og lite kravstor
– Sinnsvakt tornete grener

aicha-rose-5

Pst: Husk at roser med åpent matfat, altså slike hvor du kan se støvbærerene, er strålende matplanter for humler. Velg enkle og doble roser fremfor fylte, så får du en ekstra nytteplante i hagen 🙂

aicha-rose-6

Hurra for sola, både den på himmelen og den i bedet 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

  1. For en fantastisk rose. Jeg får bare mer og mer lyst på den jo flere bilder jeg ser. Jeg måtte smile av kommentaren din om hvor tornete den er. I Nederland vokser det ville pimpinelleroser, i sanddyner der vi gjerne går barføtt…

  2. Hei. Jeg har et spørsmål angående noe annet enn denne blogposten; jeg har en blomsterpotte/urne med flere små åpninger rundt. Har tidligere hatt jordbærplanter som vokser ut de forskjellige åpningene, men har i år lyst til å plante blomst som kan bre seg rundt hele potta, så det ser ut som en stor «blomsterkule» til slutt. Har du noen forslag til blomst? Tenkt litt på phlox selv.

    • Hm, her kommer jeg litt til kort. Kommer faktisk ikke på en eneste en som er egnet, selv om det jo sikkert finnes mengder. Dessverre!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her