Ugresset viste seg å være gull!

Det hender av og til jeg dyrker ugress. Med vilje. For ja, selv om mange av dere tror jeg er et orakel, så er det enormt mye jeg ikke veit, og en måte å skaffe seg kunnskap på er å prøve seg frem.

Dagens skjønnhet dukket opp i livet mitt i fjor, eller kanskje før. Jeg husker i allefall at jeg prøvde å luke den vekk i fjor. Det vil si at jeg minst en gang dro den opp, men den hadde pælerot og ingen planer om å dra… I våres var jeg ikke i form til å krangle med hagen, og luringen benyttet anledningen til å bli så stor at jeg ble nysgjerrig.

kardeborre-2

Jeg var rimelig sikker på at den var ugress, men lot den stå for å se hva dette mystiske kunne være for noe. Og i dag kom belønningen, se så flott en blomst!

Takket være hjelpsomme folk i Blomstervenners klubb så ble planten identifisert til å være kardeborre. Kardeborre er en toårig plante med latinsk navn Dipsacus fullonum (tidligere sylvestris). Den kan i følge urtekilden bli 50-200 cm høy (min er vel 150 cm nå), og liker seg i god hagejord i sol og halvskygge. Ble brakt til landet som balastplante (frø) på 1800tallet, og vokser vilt noen steder. Jeg kjenner ikke herdighet, del gjerne erfaringer dere som har!

kardeborre-1

Jeg er dypt facinert over hele planten, men skal i dag fokusere mest på blomsten, så får jeg prøve å få tatt bilder av hele litt senere. Men ja. Knoppene er kule, blomstene er kule, og frøstendene kommer også til å bli kule. Navnet har den forresten fordi frøstanden (altså det visne blomsterhodet) har blitt brukt til å karde ull 🙂

kardeborre-knopp
I tillegg til å være fin å se på så er den også nyttig. Jeg har så langt kun en blomst i blomst, og humlene står i kø! Det har vært humler på den i hele dag, gjerne fler enn en om gangen. Frøstendene skal også være populære, de besøkes gjerne av småfugler som spiser frøene utover høst og vinter. Jeg får nå se på akkurat det da, tror ikke jeg skal la den få frø seg fritt…

kardeborre
Ugress eller gull?
Det kommer nok an på hagen og hageeieren om kardeborre kan anses å være ønsket eller ei. Den kan sette mange frø, og når den først får etablert seg er den vrien å luke opp pga pelerota. Men den er kun toårig, hvilket vil si at man kan holde den i sjakk ved å begrense hvor mye frø den får spre.

kardeborre-humle-flyr

Så ja, det hender det lønner seg å ikke være for flittig med den lukingen. Plutselig dukker det opp en skatt 😀  

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. La frøstendene stå! Populær ved småfuglene og fint å se på i vinteren. Jeg må så selv for å få flere planter, spontan spredning er sjeldent, desverre. Superplante!

 2. Du verden så flott den var da! Veldig morsom og spesiell blomst. Skal bli moro å følge den framover; om den sprer seg «som ugress» slik du frykter eller om det er som Mirjam kommenterer; at det er liten fare for spredning.

 3. Det er masse nydelige «ugress» planter i min hage, jeg er som deg; nysgjerrig av natur, og lar de fleste få muligheten til å vise seg frem. De fleste er lett å holde i sjakk med tanke på spredning, spesielt de som sprer seg med frø; de er bare å klippe ned så snart de er ferdige å blomstre. Litt mer arbeid med de som rotsprer seg, da må det lukes kraftig med greip på vår og høst rundt planten. «Ugresset» er stort sett som værharde stauder, og nydelige når de får godt stell; videre er de fleste veldig populære blandt humler, veps og bier 🙂

  • absolutt masse ugress som er verdt å se, ugresset er jo bare ekstra villige planter 🙂

  • hei, jeg aner ikke hvem som selger frø på denne. Det må du nesten søke litt rundt i nettbutikker for.

  • Hei,
   Sjekk ut svenske Impecta eller Frøbutikken.dk. Jeg husker ikke hvem av dem som har men sjekk begge. Om du ikke får tak i kan du få avlegger/frø av meg. Sådde disse i vår, bare bladverk i år men blomstrer neste år regner jeg med.

   mvh
   Randi
   Følg meg gjerne på Humlefabrikken instagram/facebook

 4. Hei!
  Litt gammel tråd, men likevel. Kjøpte frø Impecta for mange år siden. Den blomstret andre året, og har ikke spredd seg. Litt av et syn når den står der og flotter seg to meter høy og er en skikkelig humlemagnet!
  Mvh
  Elena

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her