Mysterie: hvilken blomst er dette?

Denne kom inn i hagen i fjor. Men jeg kan ikke huske hva den heter… Den er virkelig flott, og både jeg og svært mange av de som er innom hagen lurer fælt på hvem det er. Veit du?

Den ligner mye på moskuskattost (Malva moschata), men jeg er helt sikker på at det ikke er moskuskattost. Men det finnes jo et knippe andre arter av malva, så kanskje det er en av de, eller kanskje det er noe helt annet?

ukjent-6

Min plante står i halvskygge, er opp til 120 høy (om den hadde vært bundet opp, rimelig floppy vekst), får mange stilker fra samme punkt. Blomstene er rosa, og blir ca 4-6 cm brede. Den har blomstret en stund, og kommer til å blomstre en stund til! (danner hele tiden nye knopper utenfor de første).

Jeg går ut i fra at hun er en staude, ettersom hun blomstret også i fjor (toårige blomstrer vanligvis ikke to år på rad). Bladene varierer noe i fasong.

ukjent-8

ukjent-4

ukjent-2

ukjent-9

ukjent-3

Spent på om du har noen ideer om hva skjønnheten heter!

OPPDATERT:
Det har kommet inn et ras av forslag, og etter grundig googling har jeg nå landet på at det er poppelrose, Lavatera thuringiaca, som foreslått av flere på Facebook og her i kommentarfeltet 🙂

Som en hyggelig bieffekt av dette så har jeg lært meg at kattostfamilien rommer både de plantene vi kaller kattost (moskuskattost, apotekerkattost, rosekattost), men også stokkrosene og hagepoppelrose og poppelrose. De ligner mye på hverandre, og det har vært morsomt å gå gjennom alle forslag og pønske ut hva som kunne være rett. Har sett mye på blader og vokseform, ettersom blomstene er såpass like. Takk for hjelpen, gøy å få navn på skjønnheten!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Det trur eg er Malva, stokkrose- variant. Eg sådde slike for 10- 15 år sidan, kjem igjen kvart år, og sår seg så den dukkar plutselig opp andre plasser!

  2. Den har jeg også noen av i bedet, bare at den er blitt rundt 1,80 høy. Jeg trodde det var en hagepoppelrose.

  3. Anne! Er også enig med Trude. Fikk den selv for tre år siden av min gamle frøken fra barneskolen. Traff henne via hagelaget 🙂 Den har vært så fin og villig og kommer igjen hvert år;)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her