Herlige herregårdshage!

Denne helgen har jeg vært på imponerende Hoel gård ved Mjøsa i forbindelse med et klassetreff for arkitektklassen min. Et usedvanlig inspirerende sted med spennende bygningsmasse, nydelig landskap og et flott formelt hageanlegg. Ja og god mat og godt selskap, det var knallhyggelig å treffe igjen gamle venner 🙂

Tok noen bilder, bli med rundt!

hoel-gaard-5

Det formelle hageanlegget ble påbegynt på slutten av 1700-tallet. Våningshuset ligger på en topp som faller ned mot Mjøsa, og hagen er derfor terrassert med hjelp av noen riktig kraftige murer. En del av steinen er hentet fra den gamle domkirken i Hamar (det var vanlig praksis å gjenbruke sten slik).

hoel-gaard-6

Dagens eiere er i gang med å tilbakeføre hagen til en mer historisk korrekt form. Det går både på bedenes utforming og plantevalg. De har for eksempel gått over fra å bruke mye rødt og gult, til en palett av rosa-lilla da det er mer korrekt for form og tid.

hoel-gaard-3

Den nederste terrassen er dedikert til roser. Det er pr i dag ett rosebed langs murene, planen er å få inn flere bed slik at rosene rammer inn plen.

hoel-gaard-4

hoel-gaard-15

Den neste terrassen domineres av villvin og georginer, plantet i et meget smalt bed. Men dette bedet skal gradvis utvides, og til min store glede få raust med stauder.

hoel-gaard-16

hoel-gaard-7

På denne terrassen, i ytterkant, ligger det en gammel hvit bygning. Den ble så langt jeg forsto tidligere kalt dukkestua, eller lysthuset, og er nå brudesvitten. Meget sjarmerende!

hoel-gaard-10hoel-gaard-12

Rundt den formelle hagen står det trær i alle størrelser. Blant annet mye syrin. Rammer fint inn!

hoel-gaard

Noe av det som gjør opplevelsen på Hoel gård unik er det rause vertskapet, her representert ved Vigdis Sandberg. Hun står på «hovedterrassen» nedenfor huset. På denne terrassen har de blant annet vielser i sommersesongen, med hagen og Mjøsa som bakgrunnsteppe og fuglekvitter som musikk.

Jeg spurte forresten vertinnen om de fikk brukt hagen, om den «betalte seg». Og det klare svaret fra henne var at det var absolutt et tydelig trekkplaster, spesielt for bryllupene. Det gjorde meg glad! At de kan dokumentere at hagen ikke bare er hyggelig, men også verdiskapende er gull for bærekraftig og langsiktig drift.

hoel-gaard-21

Pyntekorg/ Cosmos

hoel-gaard-20

Salvie

hoel-gaard-19

Gamle stentrapper, gammelt herlig jernrekkverk, og store mengder med villvin.

hoel-gaard-13

Ja, jeg nevnte vel at Mjøsa omkranser eiendommen?

 

hoel-gaard-23

Forsiden av hovedbygningen.

hoel-gaard-18

hoel-gaard-14

hoel-gaard-8hoel-gaard-11

En urimelig imponerende låve har de også, med to spir!

hoel-gaard-22

En flott helg, og Hoel gård et sted jeg absolutt kan anbefale om du skal ha selskap eller bedriftsarrangement 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Så fine bilder 🙂 Vet du om det finns store hager/parker med masse plante-/blomsterinspirasjon (blomsterløk), man kan besøke i Norge? Vil sætte stor pris på anbefalinger 😉

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her