Cercis canadensis, magisk vakkert tre

Av og til så forundrer hagen. eller, ganske ofte faktisk 🙂
Og denne våren største overraskelse var et tre jeg trodde var dødt, som ikke bare levde, men faktisk blomstrer!

Treet forsvinner nesten inn i bakgrunnen, men det står til venstre i bildet.

Treet heter Cercis canadensis, av navnsorten ‘Ruby Falls’. Det har ikke noe norsk navn, men på svensk kalles det Amerikanskt Judasträd og på dansk Rødknopp.

Fantastisk vakkert tre som blomstrer på bare grener, og så får nydelige blader. Fargen på bladene varier på navnsort, ‘Ruby Falls’ har mørkerøde blader. Blomstene sitter i klynger og er ganske små, og veldig rosa. Jeg trodde ikke det ville greie å blomstre i norge, så jeg ble rimelig overrasket når jeg oppdaget knoppene tidligere i måneden. Treet er ikke av de største, og kan lett holdes lite med beskjæring, så godt egnet for små hager.

 

Knopper, jeg venter spent på å få se blomster!

Dessverre er ikke dette et spesielt herdig tre. Akkurat hvor herdig det er er ikke så lett å avgjøre. De fleste svenske sidene jeg har søkt opp sier H1, noen strekker den til H2 og en helt til H3. Det er H3 her i Oslo, og når det i tillegg står i krukke så hadde lite håp om at det skulle overleve en vinter ute, men, høsten var ikke bare fest, så jeg fant ut at frøken Cercis fikk greie seg selv.

Og jammen gikk det bra! Litt tilbakefrysing ble det, men ikke mye. Nå hadde vi rett nok en meget mild vinter i år, så det er på ingen måte sikkert den greier neste vinter, men her får jeg ta en vinter om gangen 😉

 

Jeg har lett og lett i bildearkivet, men greier ikke finne nærbilder av bladene. De er nydelige, både i farge og form. Men, i år tenker jeg at jeg både får tatt bra bilder av blader, blomster og treet i helfigur. Det har i alle fall fått stjerneplassering på takterrassen, og jeg gleder meg til å følge det gjennom året 🙂

Jeg har fått mitt Cercis canadensis, ‘Ruby Falls’ av en venn, men jeg tror det ble kjøpt på Vegge Gård utenfor Horten, et genialt hagesenter om du er på jakt etter det spesielle. Har du lyst på ett slikt tre så spør i det beste hagesenteret nær deg om de har, eller vil ta inn.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Hei Anne. Sitter og ser og ser på innlegget ditt. Jeg mener det er samme tre som jeg har. Mitt er også oppstrammet. Mitt heter Cercis siliqua strum. På norsk blir det kalt for Judastre. Ønsker deg fin helg videre.
  Hilsen Hanne-Lise.

  • Hei Hanne-Lise 🙂
   så artig at du har Cercis siliquastrum! Hdde vært morsomt å høre hvor du bor og din erfaring med det 🙂

   Nå er ikke Cercis siliquastrum og Cercis canadensis det samme. Det er samme familie, men to ulike arter, du kan si at de er kusiner. Canadensis har opprinnelse i NordAmerika, mens siliquastrum har opprinnelse i SørEuropa og Vest Asia. Men jeg ser av bildene at de to artene ligner mye på hverandre 🙂

 2. Så flott at det tålte mer enn forventet!
  Mitt lokale hagesenter (Dyhre Garteri, Rygge), som alltid klarer å komme opp med det «lille ekstra» sier at man nå har dyrket frem sorter av Cecis Canandensis som er herdige til H4. Så da har jeg selvfølgelig ervervet meg et 2m høyt eksemplar. Hvis de har rett, hvilket jeg selvfølgelig håper, tror jeg vi vil få se flere rundt omkring i hager etter hvert.
  Mitt tre har knopper på størrelse med dine – jeg antar de springer ut i løpet av dagen eller morgendagen 🙂
  Ha en fin uke!

 3. Hei, Anne,
  Alltid interessant å lege dine innlegg.
  Dette er et vakkert tre. Hvor stor det har blitt? Er det fortsatt lever? Jeg har et lite plass og ser for meg et tre med de vakre purpur bladene, men ikke høyre en 1,5-2 m.
  Jeg har sett en gang bildet av deg med to trær som du har fått til gave. Et av dem hadde også mørke brune blad og litt bøyede stamme. Husker du hva det treet heter?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her