Se Finn Schjølls hage :)

Tidligere i uken var jeg på besøk hos fantastiske Finn Schjøll sammen med min gode venn Maria. Det ble noen flotte timer fylt med god samtale og bøttevis av inspirasjon. For et hjem og for en hage! Og for en mann 🙂

Finns hage begynner egentlig utenfor gjerdet, han har raust nok anlagt et bed som beriker hverdagen for de som passerer. Men det bedet var ikke så fotogent så tidlig i sesongen, så vi fokuserer heller på det som skjer på innsiden av hagens gjerder og hekker.

Og aller først er det tidenes pergola. Altså. Denne pergolaen er et sant kinderegg av en hagestruktur som ønsker velkommen, kobler hus og garasje, boder og gjerde sammen, deler hagen opp i rom, og gir Finn noe å style med lys og annet for å skape interesse også om vinteren. Arkitekten i meg er i nesegrus beundring av grepet til arkitekt Arkitekt Ola Mowé, og det kommer mer om den i ett senere innlegg.

Pergolaen leder deg rett på inngangsdøren, men vi svinger heller til høyre, og tar en titt på drivhuset.

Tredd inn med skohorn ligger et koselig lite drivhus fra Gartnerteknikk. Geniale doble dører åpner huset helt opp, og vakre fliser gir rommet karakter.

Når du går videre fra drivhuset så kommer du til hva Finn refererer til som den eksotiske hagen. Når jeg spurte hvor i hagen Finn var mest, så var det hit han pekte. Her omsluttes han helt, og kan sitte i skyggen av store syriner eller tuja. Juvelen i hagen er forresten fortsatt i vinteroppbevaring i garasjen, en 100 år gammel krukke 🙂

De fleste av krukkene på trappen har sukkulenter. Lite kravstore og meget tørketålende planter som er godt egnet for små krukker. Jeg vil tro de fleste av disse ikke tåler en norsk vinter og derfor bor inne i vinterhagen om vinteren, som ligger så passende rett innenfor trappen.

Er det noe som ikke mangler i denne hagen så er det sitteplasser! De dukker opp i små grupper praktisk talt over alt. Jeg er ekstremt opptatt av at sitteplasser beriker hagen. Både fordi de gir deg ett sted å oppleve hagen fra, og fordi de bidrar til å gi øynene noe å hvile på, de fungerer som smykker!

Nå har vi kommet rundt til østsiden av huset, som på innsiden rommer kjøkken og spisestue. Her var stil og stemning en helt annen. I grunnen ikke så fotogent, men veldig deilig! Ett laaangt og luftig rom hvor Finn og hans mann Knut i samarbeid med arkitekt Arkitekt Ola Mowé har dyrket det lange, fremfor å unnskylde det.

Nordsiden av huset. Ett enkelt og åpent rom med lave rhododendroner og Finns egendesignede rause klatrestativ som fylles med pipeholurt.

Så snur vi oss rundt og går ut i det jeg tenker på som hagens «finstue»:


Her finner du en stor åpen platting omsluttet av gjerder hus og pergola, som så er møblert med en stor sittegruppe midt på, og rundt sittegruppen er det mengder av krukker. Utrolig lekkert og smart grep! Her sitter du virkelig midt i hagen, på en åpen men alikevell intim måte. Og flaten er fleksibel slik at Finn og Knut lett kan møblere om dersom de en dag vil ha langbord eller danseplass.

Og så ser du nakken til venninda mi Maria, som noen av dere nok kjenner bla fra hagebloggen Strandhuset. 🙂 Maria er min hoved «kaste-hageball-med» person. Masse kunnskap og kreativitet, og passelig pragmatisk.

Men ja, tilbake til hagen. Denne biten av hagen ligger rett utenfor stuen, og mellom de er det åpnet opp med en stor glassvegg med skyvedører. Dermed har du glede av hagen også når du sitter inne 🙂

 

Sånn, nå har vi kommet rundt, forran deg der ser du pergolaen vi startet med 🙂

Det kommer etterhvert både en bloggpost hvor vi tar en tur rundt inne, og en bloggpost hvor jeg skal skrive litt mer om pergolaen og andre strukturer i hagen. Om du ikke allerede gjør det så anbefaler jeg at du følger Moseplassen på Facebook, så får du med deg når jeg poster mer.

.

Og, så må du jo naturligvis følge Finn!
Både bloggen hans, og Instagramkontoen

.

I neste blogginnlegg fra Finns hage så tar vi turen inn. Ikke mindre spennende der!

 

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Hei Anne. Her var det masse inspirasjon. For en hage, og så er jo Finn full av kreativitet. Ønsker deg en fin lørdagskveld.
    Hilsen Hanne-Lise.

  2. Så flott, frodig og inspirerende! Det var virkelig moro å se. Takk for at du tok oss med, Anne. ( og en liten takk til Finn Schjøll også). Den pergolaen ser nydelig ut, synes jeg kan føle stemningen selv om det bare er et bilde. Gleder meg til du skal lage innlegget.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips