Hestekastanje, kindereggtre med helt unike kvaliteter :)

Hestekastanjetre sett nedenfra, med flotte blader og hvite blomster

Hestekastanje, (eller kastanje som de fleste jo kaller den), er et absolutt fantastisk tre!

kule blader
kule blomster
kule nøtter

Fakta om hestekastanje:

 • Tre. Vanlig hestekastanje kan bli 20-25 m høyt, men det finnes lavere hybrider og arter (se nedenfor)
 • Herdig til H5 innland og H7 kyst.
 • Norsk navn hestekastanje. Men de fleste kaller den kastanje selv om dette egentlig er ett annet tre.
 • Vitenskaplig navn: Aesculus hippocastanum, svensk navn: Hästkastanj. Dansk navn: hesteka­stanje, Engelsk: Horse chestnut.
 • Trives best i godt fuktig og fruktbar jord, og i full sol.
I parken ved huset mitt 🙂

Jeg vokste opp med hestekastanjetrær i hagen. Som barn var jeg mest opptatt av kastanjenøttene, som voksen er det de mange ulike skulpturelle aspektene jeg nyter. Den starter sesongen med store tykke seige knopper som brister og ut folder bladene seg som de mest vidunderlige skapninger. Mot slutten av våren kommer blomstene, også de skulpturelle. I stedet for å drysse masse små blomster utover hele treet slik prydkirsebær og frukttrær gjør, eller slenge mange små blomster i klaser slik de aller fleste andre trær gjør, så fokuserer hestekastanjen sine blomster i noen skulpturelle spir. Ahhh! Ja, og til høsten kommer kastanjenøttene. Grønne piggballer, som skjuler fantastisk glatte blanke mørke nøtter. Magi!

Ja, og så er hestekastanjen er en god pollinatorplante. Summer livlig, jeg skulle gjerne hatt en trehytte i ett slikt tre 🙂

Hvite blomster i pyramide, hestekastanje tree imponerer!

 

Er hestekastanje egnet for en vanlig hage?

Vel, ja og nei. Har du stor hage så kjør på, har du liten hage så bør du nok titte på listen nedenfor i stedet for den vanlige hestekastanjen. Personlig synes jeg jo at store trær er gull og at skygge ikke er så skrekkelig (og at en kan bytte ut trær når de blir for store), men hestekastanjen vokser relativt raskt og treboken min advarer om at hestekastanje kan ha innspåslitne røtter og slipper grener når den blir eldre.

Men som sagt, har du stor hage, eller bor i et boretslag med store friareal så er hestekastanje absolutt gull. Vakkert å se på, nyttig for pollinator, og gøy for ungene som digger både de forundelige kastanjebladene og kastanjenøttene.

Rød hestekastanje

Andre arter og hybrider av kastanje:

– Rødhestekastanje, Aesculus carnea: Ligner mye på vanlig hestekastanje men har røde blomster og holder seg i halv høyde av den vanlige. Ikke like herdig og frisk som sin søster, og ikke alle setter nøtter. H4
Aesculus x mutabilis, ser ut til å være en halvliten busk. Kan sikkert stammes opp, og så ser jeg at den podes på annen kastanje for å danne litt større tre enn den naturlig blir selv.
Aesculus pavia. Opp til åtte meter. H3
– Gulhestekastanje, Acesulus flava: Opp til 16 meter høyt, gule blomster. H5

Rødblomstrende kastanje tre
Rød hestekastanje (ved bensinstasjonen på Skøyen)

Funfact: du kan lage dine egne kastanjetrær! Stapp noen kastanjenøtter ned i jord, og vips så har du en artig liten skapning 🙂

Rød hestekastanje. Har rød-rosa blomster.
Rød hestekastanje

Og til sist en liten nostalgiperle 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Hei 🙂
  Jeg fikk tre nøtter seint i fjorhøst, la de i jord i en krukke inne pga kulde. Hvor lang tid tar det før en ser noe » i emning»? De hat hele tiden hatt fuktig jord. Jeg hadde så lyst til å få til et tre, men det ser ikke lyst ut…

 2. Satt høsten 2015, nå, juni 2018, er det små friske trær.
  Plantet nøttene i blomsterpotter og satt dem nedgravd i et bed. Stod der til neste vår da de spiret. Da tok jeg dem ut av potta og satte dem i jorda. Nå har vi tre friske små trær!

 3. Hei.
  Vi har en rekke med kastanjetrær utenfor vår blokk. I år så har et av trærne felt alle bladene allerede i august. De andre har startet fellingen nå.
  Betyr det at dette treet er dødt?
  Hva skal vi evnt se etter for å bekrefte/ avkrefte dette?

  Mvh
  Karianne

 4. Hei Karianne, du, her må jeg altså bare synse, uten noe faglig belegg. Men jeg ville ikke bekymret meg mye for kastanjene som mistet blader i august, ikke om du bor i de delene av landet som hadde supervarm og supertørr sommer, og det ikke har blitt gjort noe gravearbeide der i sommer. Det var endel trær som tok tidlig høst fordi de ikke hadde fått nok vann, og de fleste av disse vil komme godt igjen neste vår. Tror jeg. Som ikke er arborist.

 5. Hei!

  Har et gammelt kastanjetre som hverken blomstrer eller får nøtter lenger. Bladene blir brune og tørre tidlig høst, sen sommer. Finnes det en kur, og et håp fir dette treet som hører hjemme i Hagen?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her