Hvordan holde rådyr unna hagen

Rådyr er søte, men de kan være en sann plage for en hageeier. For det du synes er pent, synes de smaker godt….

Forrige uke la jeg ut noen sprudlende bilder av tulipaner. Og så dukket det opp hjertesukk etter hjertesukk fra hageeiere som ikke kunne ha tulipaner fordi de alltid ble beitet ned av rådyr. Jeg har selv null erfaring med plagsomme rådyr, men ba lesere tipse hverandre, og tipsene strømmet på. Så, nå har jeg organisert de i en liste, og serverer til deg, så du kan slippe å servere blomster til rådyr og hjort.

Aller først:
I essens så handler rådene om å gjøre blomstene såpass lite attraktive at rådyrene heller plager noen andre. Og, rådyr er individ og ganske smarte, så det noen rådyr synes er skummelt, har andre vent seg til og lar seg ikke plage av. Det kan derfor være lurt å bytte på hvilken triks man bruker.

Bloggposten er illustrert med bilder av blomster rådyra ikke spiser (om de ikke blir for sultne).

Prydløk, Allium ‘Mount Everest’

Tre typer triks for rådyrfri hage:
1. Skremmer
2. Smak
3. Fysisk sperre

Riddersporer

Skremme:

Dersom det er noe i hagen som sender faresignal så kan det være nok til at rådyrene velger å gå til naboen. Slike faresignal kan komme fra høyst ulike kilder:

Ulltråd.
Dette er trikset som overrasket meg mest, og basert på kommentarene det er det av billigtriksene jeg har mest tro på. Du stikker rett og slett ned noen pinner i ytterkant av bedet, og surrer en tråd av ullgarn rundt. Vanlig ullgarn. Jeg tipper det fungerer fordi ulltråden lukter sau. Fungerer hele sesongen.

Hår:
Hår av hunder og mennesker. Du kan strø det i bedet, eller samle opp i nettingposer og hengde det opp i trær eller på pinner. Har du tilgang på annen type hår så kan du sikkert prøve det også. Rådyrene synes det er skummelt med lukt av andre dyr og det kan være nok til at de holder seg unna.

Urin:
Jeg veit enkelte hageeiere jevnlig sender husstandens menn ut for å markere revir ved å tisse på gjerdestolper ol.

Såpe:
Sterktluktende såpe kan henges opp og skal vistnok virke noe avskrekkende. Jeg er noe skeptisk til hvor lenge dette vil fungere, og til hvor hensiktsmessig det er å ha masse unødig såpe i hagen.

Rutelilje (de lilla og hvite klokkene)

Hønsegjødsel
En leser fortalte hun drysset hønsegjødsel langs tomtegrensen og opplevde at det reduserte sterkt hvor mye hjort hun fikk på besøk.

Blodmel:
Dette er nok et av de mest brukte triksene, og jeg veit mange synes det fungerer greit, men er litt styrete ettersom det må gjentas jevnlig. Blodmel er tørket blod, og brukes som gjødsel (så det skader absolutt ikke hagen). Som rådyrskremme så kan du blande det med dobbelt så mye vann og en dæsj salmiakk, og så dyppe blokker av oasis i det og henge opp rundt om i hagen. Vær dog obs på at hunder liker blodlukten, så blokkene bør henges høyt nok til at hunder ikke spiser de. Du kan også helle blandingen i skåler og flasker og andre beholdere, men da er det skjæra som har lyst til å forsyne seg.
Blodmel selges i gjødselavdelingen på alle hagesenter

Revira:
Revira er et rådyravskrekkende middel. Det er noe kryptisk hva som gjør at det fungerer, men det er ikke giftig på noe vis og jeg har snakket med en par hageeiere som har god erfaring med det. Revira strøs ut som ett gjerde rundt eiendommen, helst noen meter før rådyrene kommer frem til favorittblomstene sine. Dette fordi feks tulipaner sender ut goooode dufter, og om den gode duften er for sterk så kan fristelsen bli større enn avskrekkelsen.
Her er liste over butikker som selger Revira.

Salvie. Både krydderurtsalvien (bilde), og de mer prydlige stauder og sommerblomster.

Bevegelse:
Rådyrene kan til en viss grad holdes unna hagen ved at den opplever at det allerede er noen andre i hagen. Feks ved å:
– Henge opp ting i trærne som beveger seg i vinden og gjerne blinker, feks cd-plater
– Sette ut små lamper i bed, sikkert best effekt kombinert med noe blinkende som lyset kan treffe

Lyd:
Det finnes rådyrskremmere som sender ut høyfrekvent lyd (ultralyd) som rådyra synes er skummel eller plagsom, mens vi mennesker liksom ikke skal høre. Ideen er sikkert god, men jeg er så «heldig» å høre den lyden, og blir skikkelig uvell av den. (Problemet er at jeg ikke oppfatter lyden før det er for sent, og i mellomtiden har den gjort sanseaparatet helt utslitt, noe som gjør meg syk).
Så. Jeg er skeptisk til produktet i privathager. Jeg kan umulig være eneste som plages med dette, bla har barn mye bredere hørsel enn oss voksne, og mindre mulighet til å forstå og varsle att noe er ubehagelig.

Keiserkroner og pinseliljer

Smak:

Chilli og hvitløk
Jeg er fristet til å kalle dette hageverdenens svar på det middelet du pensler på neglene så de smaker skikkelig pføy… Ringve botaniske hage har laget en oppskrift bestående av chilli og hvitløk, med egg som bindemiddel. Blandingen sprayes på plantene, og rådyrene holder seg unna. Må påføres jevnlig, og kan gi litt utseendeforandring på lyse blomster, men fungerer visst udmerket. Les oppskrift her.

Blomstervalg:
Det er også et alternativ å velge planter som rådyra ikke synes smaker godt. Alle plantene jeg har brukt for å illustrere bloggposten er slike! Jeg vurderer å lage en bloggpost hvor jeg viser bilder av en rekke planter rådyra nødig spiser, enn så lenge kan du titte innom denne.

Hjortetrøst (bildet viser flekkhjortetrøst)

Fysisk sperrer:

Gjerde:
Rådyr er rimelig spretne og hopper over høye gjerder om de vil. Men om ikke fristelsen innenfor er for stor/ naboen har noe å spise, så vil ett gjerde på 180 cm fungere. Ett artig alternativ da er å bruke armeringsnett og plante rådyrsikre klatreplanter mot, da får du noe som er både pent og praktisk. (Du trenger ikke gjerde inn hele hagen, jeg har sett flere eksempler på at man har gjerdet inn deler av hagen for å få frukttrær og roser for seg selv)

Pakke inn med netting:
For litt mindre planter så kan det fungere å pakke inn trær/busker og bedd i netting. Feks hønsenetting.

Pakke inn med duk:
Ett annet alternativ er å pakke inn med tynn fiberduk (slik hvit tynn duk mange kaller jordbærduk). Den koster lite og veier lite så store flak kan lett slenges over plantene. Pent blir det jo ikke, men kan være et alternativ om du vil berge en rosehekk i hverdagen så du kan se på den når du er i hagen i helgen.

Revebjeller

Ubehagelig underlag
En leser forteller at hun legger hønsenetting på bakken slik at rådyrene må trå på den for å komme frem. Det liker de ikke så det kan være nok til at de går en annen plass.

Spisse pinner i nesa
Ett godt triks for lave blomster er å sette tett med grillpinner i bedet, med den spisse enden opp. Rådyr liker ikke å kombinere frokost med akupunktur.

Peoner

Dine tips?
Har du prøvd ett eller flere av tipsene over, eller noe helt annet? Del dine erfaringer i kommentarfeltet her i bloggen, eller på Facebook!

De fleste tipsene jeg har delt er fra lesere som bidro gjennom denne Instagramposten, og denne facebookposten. Tusen takk til dere!!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Vi prøvde gamle sko, ulltråd osv dårlig effekt. Men etter installering av rådyrskremmer i hagen er vi rådyfrie. Da de nettopp var satt ut gikk rådyrene på sin nattvandring i hagen og ble fanget av bevegelsessensoren. De ble rett og slett vettskremt. Stod og hylte i 10-15 min etterpå. Etter det har vi ikke hatt besøk

 2. Har bare tatt tulipanknopper her. Naboer hadde sett disse ‘søte’ dyrene og tatt bilder, men hageeieren var sur over at knoppene på de peneste tulipanene ble rådyrfor. Nå legger jeg kyllingnetting og trådkurver over de utsatte. Krokus, scilla, snøstjerner etc. er ikke rørt hos oss, men hos andre har jeg hørt. Vi er ikke veldig plaget da vi bor et stykke fra skogen.

 3. Har masse hjort i maange år i to hager i Florø og ei vest i havgapet.
  De eeelsker krokus, og sparker opp Løken. Tulipan spiser de blomsten på, løken står igjen. Påskeliljer, snøklokker og Klosterklokker får stå i fred.

 4. Hei,
  jeg for min del elsker rådyr i hagen. I sommer snublet jeg nesten over en ukesgammel kalv på min eiendom, ingen lykke større.
  Og når bukk, rå og kalv runder forbi, utfor kjøkkenet, hvem kan ha det finere en sommermorgen?

 5. Enkelt og billig: – virkelig dårlig parfyme. Jeg sprayer den på bark-dekke hvor det trenges og den har fungert så langt. Vi har ofte rådyr i hagen og har tilpasset plantene ganske bra. Litt forskjellig hva det enkelte rådyret liker, så vi har nå hatt et par samtaler med en litt bråkjekk bukk… Noe ryker – så vi planter igjen. Men å jage de helt ut av hagen, det gjør vi ikke. Vi ligger midt i deres morgen og kvelds-trekk – så vi deler på tomten 🙂

 6. Takk for mange tips. Tror jeg skal begynne med den med ulltråden. Rådyra er jo så vakre, og jeg gleder meg over å se de om vinteren. Men på våren/ sommeren vil jeg helst ikke ha de i hagen. Prøver å holde meg til » rådyrsikre» planter, men noen av de blir tatt likevel, som f.eks helleborus.

 7. Har du noen eksempler på rådyrsikre klatreplanter som man kan plante ved en sånn vegg av armeringsjern? 🙂

 8. Dyrker en del jordbær og plages med rådyr året rundt.
  Har testet Revira, (svindyre Leca-kuler..) det fungerte overhodet ikke så det er nok bortkastede penger.
  Brukbar erfaring med å strø blodmel på jordbærplantene, men med store arealer blir dette arbeidsomt og kostbart.
  Litt mer kostbare skremmere som bruker vannsprut er ypperlige, men disse kan jo ikke brukes på vinteren. Bruker fiberduk om vinter/forsommer, men denne gnager/sparker de fort hull på.
  Hvis noen har god erfaring med rimeliere ultralydbaserte skremmere tar jeg gjerne imot tips, ellers blir det vel å gjerde inn hele tomta 😉

 9. Jeg planter mynte( i krukker) mellom de « deiligste» plantene. Det liker de ikke, og da får både roser, tomater og jordbær stå ifred. Forsøker også med hvitløk mellom roserøttene for å gjøre de mindre delikate. Og alt av rosebeskjæring på høsten legges over krokusfeltene. Det ser litt ruskete ut, men begrenser spisingen så både jeg og rådyrene har glede av vårens første.

 10. 21.5.22 Jeg har plantet narscisser omkring tulipanene og det virker fint. En rad med narscisser forrest og innimellom, og enkeltgrupper med tulipaner samlet her og der. Det går helt fint. Et bed inntil med bare tulipaner fikk ikke stå i fred.

  • Dette må prøvestakk for tips. Har ellers forsøkt det meste. De er noen sjarmerende slyngler, men dessverre bærer de også på flott. Mannen min måtte på sterk antibiotikakur etter å ha klippet vindruene og fått flottbitt. Vil helst ikke ha rådyrene i hagen.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her