Ballblom i hagen

I hagen til foreldrene mine står nå disse gule ballene. Er de ikke fine!
Jeg synes ballblom er en litt undervurdert hageblomst. Liker godt både blomsterformen og stilk-bladverk, fin form rett og slett. Om man ikke er sååå glad i den sterke gule fargen, så finnes det hageballblom som er helt lyyyyse gul, meget vakker og kan fungere i alle hager 🙂

Det finnes nemlig flere ulike arter av ballblom. Den som vokser vilt heter engballblom, Trollius europaeus, og jeg er rimelig sikker på at det er engballblom jeg har fotografert. Engballblom er superherdig og kan bo i alle norske hager (H8). Den blir 40-70 cm høy og blomstrer i mai-juni. I utgangspunktet har engballblom slike sterkt varmgule blomster, men det er i tillegg krysset frem navnsorter med litt andre egenskaper.

En annen relativt vanlig ballblom i våre hager er hageballblom, Trollius x cultorum. Den er noe mindre herdig, men fortsatt tøff, og blir 60-80 cm høy. For hageballblom kan fargene varere i alle toner av gul, fra det helt tandre nesten hvite og over mot orange. Det finnes både enkle og doble ballblom. De fleste er litt åpnere i blomst enn engballblomen, mindre ball.

Boken Stauder av Knut Langeland nevner i tillegg dvergballblom Trollius acaulis, og småballblom Trollius pumilus, begge er lave ballblomer. Samt smalballblom, Trollius chinesis som har høyde som hageballblom men en annen og interessant blomsterform.

 

Stell:
All ballblom har omtrent samme drømmer for bolig. De trives i utgangspunktet i bekkedrag, og kan like både sol og halvskygge, og foretrekker helt klart kraftig og fuktig jord. Jeg ser engballblomen trives i min mors leirjord, og ballblom beskrives som godt egnet ved en dam. Ikke planta for de med sandjord, og ikke noe jeg vil anbefale i en krukke.

 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

  1. Men vet du om man kan få dem til å blomstre flere ganger på en sesong om de knipes/klippes? Prøver for første gang i år, men er litt redd jeg skader plantene…

  2. Ballblom har vært en favoritt helt siden barndommen. Den er bare vakker, synes jeg. Har alltid tenkt at den minner om en hageblomst, og nå fikk jeg på en måte bekreftet det.

  3. Ballblom er fantastisk fine. Her i Nord-Norge vokser den vanlige ville litt overalt. Jeg har falt helt for en T.chinensis som heter ‘Golden Queen’. Den ser ut som en oransje lotusblomst, blomsterformen på den er rett og slett perfekt.

  4. Jeg har hatt ballblom i hagen vår på Mortensrud i Oslo i mange år, men synes ikke at de utvider seg. Har bare et par-tre blomster på hver plante. Bedet der de står er et stor skråningbed med mange stauder som står tett i tett. Liker de ikke å få andre planter for tett på seg?

    • Det veit jeg ikke. Men om den ikke vokser, kan det være at det ikke er fuktig nok der den står? skråninger er jo gjerne godt drenert, og ballblom liker å ha god tilgang på vann

  5. Jeg«elsker» ballblom.De er fantastisk flotte. Kan jeg stille deg et spørsmål? Lurer på om det er for sent å dele vårblomstrende stauder nå?Vil de få tid nok til å etablere røtter?

  6. Har en flott orange ballblom i hagen. Den står i et bed, og trives godt. Nå lurer jeg på om den skal klippes ned etter blomstring.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her