Prestekrager!

Prestekrager er nok en blomst de fleste forbinder med blomstereng og grøftekant og ikke så mye i hager, men naturligvis kan du dyrke den om du ønsker! Den er litt i overkant villig og vil raskt prøve å ta over bedet ditt, så skal du ha den i hagen så bør den stå med andre like villige planter.

Fakta:

 • Prestekrage får hvite blomster på lange tynne stilker
 • Den blir 20-70 cm høy
 • Trives best i sol, kan også vokse i halvskygge. Foretrekker nok skrinn tørr jord, men jeg har sett den gro som ugress i leirjord også.
 • Herdige over det meste av landet. Minst H7, men jeg tror H8 burde gå.
 • Prestekragens vitenskaplige navn er Leucanthemum vulgare. På svensk heter den prästkrage, på dansk hvid okseøje, og på engelsk Ox-eye Daisy.
 • Det vitenskaplige navnet kommer av: Leukos som betyr hvit, anthemon som betyr blomst og til sist vulgare som betyr vanlig. Navnet betyr med andre ord «vanlig hvit blomst». Ikke så poetisk 😉
 • Formerer seg både med rotskudd og med frø

Kjempekrage:
Kjempekrage, Leucanthemum maximum er en nær slektning av prestekragen. Den har større blomst og blir noe høyere enn prestekragen (70-100cm). Herdig til H7.

Bildene er tatt i nabolaget. Frogners forhager altså, fulle av overraskelser og gleder 🙂

 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

 1. Hei, jeg har brukt fugleinfo fra bloggen din i hagen, tusen takk for flotte bilder og god informasjon. 🙂 Du er veldig flink til å gjøre det lett å forstå for nybegynnere også.
  Jeg synes boken din ser kjempefin ut, men synes den er litt dyr. Vet du om den kommer på Mammutsalg? Vil gjerne kjøpe den ny, men når den koster over 300kr er det litt for mye. Får se hva jeg får gjort, det hadde vært veldig fint å støtte deg siden bloggen din er så fin 🙂
  Mvh Stine

  • Hei 🙂
   Den har vært på supertilbud flere ganger det siste året, men jeg har ikke oversikt over hvor og når den går på tilbud, dessverre.
   Hyggelig at du er interessert i boken, de har den på bibliotek også 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her