Duftlilje, Gladiolus murielae. (Jøss, kan gladioler se sånn ut?)

Denne skjønnheten dukket opp på min svingerinnes balkong forrige helg, og jeg ble slått helt overende!
SE så flott da!

Og ikke nok med at duftlilje er vakker, på kvelden slipper den løs den skjønneste duft 🙂

Planten blir en meter høy, med lange stive blader og hvite blomster på lange stilker. Den blomstrer på høsten, og er helt avhengig av varm og solrik plassering for å rekke å blomstre.

Duftlilje er en løkblomst. Den er dessverre ikke vinterherdig så den må stå frostfritt om vinteren, (spa opp, eller plan i krukke og løft hele krukken inn). Jeg veit ikke hvor enkel den er å lykkes med, men en så stor skjønnhet er det da jammen verdt å prøve, eller hva?

Anskaffelser av duftlilje skjer på våren. Da selges den i løkplakker samtidig som georginer ol. Så se etter den på ett hagesenter om et halvår, det skal i alle fall jeg 🙂

 

Plantens vitenskaplige navn er nugle rotete. Vitenskapen er nå enige om at det er en gladiol (Gladiolus), men jeg har funnet tre artsnavn og jeg tror murielae er det mest korrekte, men den kalles altså også  acidanthera og callianthus..  Og før det ble den kalt Acidanthera bicolor…  På svensk heter den doftlilja og på dansk sortøye.

Men, uansett hva den heter så er den er vakker, eller hva? 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Så nydelig! Jeg har aldri forsøkt duftlilje før. Den er kanskje litt i sarteste laget hvis jeg ikke er veldig heldig med sommeren, men ser ut som den er verdt et forsøk 🙂 Står den av seg selv uten oppbinding?

  2. Den var alldeles nydelig! Har aldri hverken sett eller hørt om den før, men det hadde vært artig å prøvd den. Gladioler er en stor favoritt.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her