Dyrk potet i krukke!

Dette var gøy folkens!
Poteter er en av de mange ting du kan dyrke på en balkong, eller på terrassen, eller i bed i hagen naturligvis. Det er enkelt, og det er godt 🙂

Jeg har i år dyrket mine aller første poteter, på balkongen. Kan ikke si det er nok for å bli sjølberget, hehe, men det var gøy og lettvint og noe jeg absolutt anbefaler om du liker å dyrke egen mat. Både for store og små!

Tips til hvordan dyrke poteter i beholder:

 1. Hva kan du dyrke i
 2. Settepoteter (mammapoteter)
 3. Hvordan plante
 4. Jord, vann, sol og næring
 5. Når sette og når høste?

 

Fra juni, potetkrukken helt fremst til høyre. Som du ser har den et pent bladverk som slettes ikke skjemmer en balkong 🙂

1. Hva skal man dyrke i?
Hvasomhelst. Men det er klart enklere å lykkes med planter om beholderen de dyrkes i er av en viss størrelse. Absolutt minimum ti liters bøtte, ellers blir du kokko av å holde den passe fuktig, helst større. Husk at beholderen må ha hull i bunn  slik at ekstra vann renner ut. Beholder kan være av hvilkensomhelst materiale, men det er ingen god ide å plante i gjennomsiktig plast, da blir det sol på potetene og da blir de grønne og giftige. Et godt budgetttips er å kjøpe kraftige svarte bøtter på byggvarehus (murerbøtter), lage hull i de, og vips så har du masse billige og gode krukker som holder i mange år. Eller du kan plante i en krukke, plantekasse, jordsekk eller hvadunåennhar.

Potetpotter, har det noe for seg?
Det går ann å få kjøpt egne potetpotter. De er i plast og består av en ytterpotte og en innerpotte, og det er meningen at du skal kunne løfte innerpottet ut av ytterpotten og så høste ut noen poteter og la resten gro videre. Ideen er god, mange synes at poteter er best når de er helt ferske og på denne måten kan selv en liten husholdning ha blodferske poteter daglig om man vil. Jeg har i år dyrket i to slike potetpotter og ser ikke for meg at jeg kommer til å gjenta det. For det første synes jeg pottene var vel små så de tørket fort ut, for det andre så var det fiklete å dele  ytter fra inner for å få poteter ut av de. For det tredje så er jeg litt allergisk mot ensporede dingster… hehe. Jeg foretrekker å ha generelle ting jeg bruker til mye rart, fremfor å ha skapet fullt av spesialgreier..

Og slik ser altså potetpotten ut, (du får like godt resultat med vanlig potte) (og ja, jeg legger ut en liten presenning på gulvet når jeg søler med jord).

2. Potetmødre, aka settepoteter:
Potetene har en kul formeringsmetode og en knoll kan ganske raskt bli mange. Du setter (planter) en potet i bakken, så lager settepoteten en plante, og disse lager så et rotnett, og i dette rotnettet kommer det små babypoteter som så vokser seg store.

I teorien kan alle poteter lage potetbarn. Men, fordi potetene kan bære på sykdom så har vi noen restriksjoner: Du har kun lov å plante norske poteter, og staten (mattilsynet) anbefaler at vi KUN planter poteter som er kontrollert og selges som settepoteter, og poteter du selv har dyrket frem fra settepoteter. Dette er for å unngå spredning av sykdom. Respekter dette, selv om du bare skal ha potetene i en potte på en balkong. Det er en grunn for at vi har strengt lovverk på dette, og det gavner oss alle at potetbøndene kan fortsette å dyrke med lite sykdom og sprøytemiddel. (Les mer om dette hos matportalen)

* Teksten er oppdatert: Jeg trodde opprinnelig at det ikke var lov å sette annet enn settepoteter. Men som privatperson har du faktisk lov å sette usertifiserte poteter også, så fremt de er norske. Men, det er som sagt på det sterkeste anbefalt å holde seg til settepotetene, og de begynner nå å bli enkle å få fatt i.

Hvor kjøpe settepoteter:
– Sjekk med ditt lokale hagesenter, ikke alle har, men mange. Spør om du ikke finner!
– Felleskjøpet
– Nettbutikker som selger knoller har ofte poteter. Feks Hageglede, og Garden living, og Rom Hagemiljø.

3. Hvordan plante:
Begynn med å lirke frem potetspirene. Legg settepotetene i en eggekartong eller ett fat og la de ligge solrikt og varmt til de har fått tydelige spirer (groer), dette gjør at planten raskere kommer i vekst.

Så er det tid for å plante. Halvfyll krukken med jord, plant noen poteter (feks tre stk for en krukke på 30 cm diameter), og etterfyll med mer jord. Vann, og sett i sol.  Du kan gjerne «hyppe» poteter du dyrker i en krukke, det vil si at du har 5-10 cm jord over knollene, og fyller på med lag av 5-10 cm høyder når riset (bladene) er ti cm høye. Dette skal gi større avling, og gjør at du slipper å få ødelagt de øverste potetene av sol.

4. Jord, vann, sol og næring
Poteter er ikke kravstore. De vil trives godt i en krukke om du sørger for at den ikke tørker ut (men den skal ikke stå søkkvåt hele tiden heller). De kan gro i alle vanlige jordtyper, og trenger lite næring, tilsett litt ved planting så holder det nok. Blir størst avling om plantene står i full sol, men du får poteter også i halvskygge.

En potte plyndret, den andre skal få stå litt til i håp om å få de større 🙂 Det er tidligpoteter dette, neste gang skal jeg sette begge deler!

5. Når plante og når høste poteter:

Hvor tidlig kan man plante:
Poteter skal ikke plantes ut før det er jevnt over fem gjerne åtte plussgrader, også på kalde netter. Men, om du dyrker i potter så kan du jo jukse og løfte pottene dine inn om det blir kalde perioder.

Hvor sent kan man plante:
Tommelfingerregelen sier at man skal ha plantet seg ferdig med poteter innen St.Hans for å få god avling, men jeg tenker at det går jo ann å prøve senere om man bor i milde soner og er innstillt på små poteter 😉

Når høste:
Du kan i grunnen høste så tidlig som du vil,  men jo lengre du venter, jo flere og større poteter får du. Det finnes mange navnsorter av potet, noen er tidligpoteter og disse høstes gjerne mens riset fortsatt er grønt, mens de sene kan med fordel vente til potetriset har visnet ned, for å få maksimal størrelse på avlingen. Og det har ingen hast å høste potetene, de holder seg vanligvis godt i jorden frem til frost, så du kan ta opp potetene når du har bruk for de.

GØY!
Ja, poteter er gøy! Å dyrke frem poteter er rett og slett en morsom prosess som jeg har latt meg begeistre over, og som jeg er ganske sikker på at barn vil digge. Det er jo noe med at du først kan se det blir groer, at det så ganske raskt blir blader over bakken, og så vet man altså at det skjer noe mystisk og magisk under jorda. Man må vente, lure, og til slutt avsløre.
– Og så spise 😀

Dine erfaringer?
Dette er som sagt min første sesong som potetgroer. Jeg har lært mye av flinke folk, men det er som alltid plass til mer kunnskap. Så har du erfaringer med å dyrke poteter i krukke eller bakken så håper jeg du vil bidra i kommentarfeltet her eller på facebooksiden, og med det gjøre artikkelen bedre 🙂

–  pst, det trenger ikke være stor kunnskap du deler, har du lyst til å si at du også synes det er gøy å dyrke poteter så vil jeg og leserne gjerne høre det og!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

 1. Så gøy med poteter! Jeg dyrker også poteter for første gang i år. De ligger i noe jord jeg kjøpte som stort sett må ha vært kumøkk Jeg satte dem i slutten av juni, så jeg dekket med fiberduk for å gi dem en god start. De begynner å blomstre nå og jeg har lurt fælt på når jeg kan høste. Så takk, da venter jeg til de visner. Gleder meg masse til å smake

 2. Her har vi hatt stor glede av potetpottene. Jeg er helt enig i at de er litt små og upraktiske. Og at det er fiklete å løfte opp innerpotten. Men det veies lett opp av femåringens begeistring når vi kan sjekke underveis!

  • ja, til barn kan jeg tenke meg det er vel verdt litt ekstra brydderi for å kunne se at det gror 🙂

 3. lurer på om jeg bør lage hyll til drenering i ytterpotten. Ser at det stå masse vann igjen i potten etter jeg har vannet

 4. Nå er jeg et par år for sen å kommentere Men jeg plantet poteter i 2018. De vokste som bare det og det var en gøy prosess. Jeg kunne ingenting på forhånd. Bare fant noen poteter som jeg hadde glemt i boden fra jul. De hadde spiret noe vanvittig så satt de i jorden på GØY. Ble masse poteter, men de var veldig små. Satt ned tre stk i en potte som kan ha vært rundt 8-10 liter. Tror det var for mye for den potetsorten i alle fall. Ellers kan det hende jeg tok de opp for tidlig også. Som sagt så visste jeg ikke hva jeg drev med, men det var gøy og nå til våren skal jeg prøve på nytt 🙂 Takk for gode tips! Forøvrig kan jeg nevne at det er gøy med tomatplante også. De vokser sinnsykt fort (går rett i taket og gjerne bortover et stykke) og jeg har fått masse flott frukt. Første året fikk jeg på størrelse med cherry tomater og I fjor fikk jeg like store som i butikken. Ble fortalt at planten var ettårig, men jeg brydde meg ikke og klippet den ned, ga den kjærlighet og fikk godt betalt

  Sikkert lurt å lære seg enda mer om dyrking fremover nå som mattilsynet har godkjent for enda mer kjemikalier i maten

 5. Tok en stoooor svart bøtte, hull i bunnen. Litt kugkødsel kompost og jord.
  Plantet poteter i 2 lag! Det var gøy 😀
  Men bøtene med 3 lag ble det små poteter.. Perfekt til Salt potet.
  Tok pottene opp i oktober før frosten kom.
  Har igjen 1 liter med små poteter i kjøleskapet mitt nå i mars. Som vi skal ha til middager snart.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her