Disse tulipanene kommer igjen år etter år:

Veit du at store flotte tulipaner er ment som engangsblomster?
De kan komme igjen, men da er de oftest mindre og færre, og etterhvert dør de ut.

Men, fortvil ikke! Det finnes flinke tulipaner også, tulipaner som blomstrer like fint fra år til år.

Tulipa clusiana ‘Peppermint Stick’

Løsningen er rett og slett å kjøpe tulipaner som ikke har blitt tuklet med. Som er slik naturen har laget de, ikke slik gartnere over årevis har krysset frem. For i jakten på de største og mest prangende blomstene så har de kultiverte tulipanene mistet noen gode egenskaper.

Disse opprinnelige tulipanene kalles botaniske tulipaner. De kommer altså mye lettere igjen. De er stort sett lavere, og blomstene er mindre, og noen av de botaniske tulipanene får flere blomster pr løk . Og, de er nyttigere for de pollinerende insektene 🙂

Tulipa tarda

Hvilken tulipaner er botaniske tulipaner?
Dessverre er det sjeldent det står «botanisk tulipan» utenpå pakken så det krever litt detektering, men du kan se etter følgende ting:
– Navnet. Alle i denne bloggposten er botaniske tulipaner, så kjenner du igjen hele eller deler av navnene herifra, så er du i mål
– Størrelse. Er de veldig lave og har liten løk så er det sannsynlig (men ikke garantert) at det er en botanisk tulipan.
– Se i beskrivelsen bakpå pakken, av og til står det der om det er en botanical, botanisk eller species tulipan.

Tulipa neustruevae, pleide å være første tulipan ut om våren
Ukjent

Hvordan få botaniske tulipaner til å trives så de formerer seg!
Tulipaner er som de fleste løkblomster, de er ikke så glade i å stå våte. Så godt drenert jord er et must. De vil også ha godt med sol, men husk at de trenger solen på våren, så det går fint å plante de steder i hagen hvor det er skygge fra løvfellende busker og trær da disse jo ikke skygger så tidlig på året.

Litt gjødsel hver vår er en suksess, og så er det viktig at bladene får visne tilbake av seg selv slik at løken får opplagsnæring. Ellers er det ikke mye å styre med!

En ting til er jo greit å vite: Tulipanene vil få frø, og du kan nå velge. Vil du at løken skal bli større og sette sideløker så kniper du frøene av. Vil du at planten skal lage frø og formere seg slik (tar noen år og fordrer at småspirene får stå i fred), så kan du la den få lage frø.

Trolig Tulipa bakeri ‘Lilac Wonder’
Tulipa’ Little Beauty’. Bildet aller øverst hvor du ser ned i blomsten er av samme planten

Hvor kjøpe botaniske tulipaner?
Det er jo det som er så snedig! Alle som har litt utvalg av løk, har botaniske tulipaner. Du bare ser de ikke for de blir gjerne visuelt utkonkurrert i hyllene av sine prangende slektninger. Men let og du skal finne , både i hagesentre, store blomsterbutikker og i nettbutikker 🙂

Tulipa turkestanica. Min favoritt 🙂
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Botaniske tulipaner er bare herlige. Rådyra tar alle andre tulipaner i hagen når, men de botaniske får stå. Absolutt en bonus!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her