Pasjonsblomst, balkongens flotteste klatreplante

Jeg har noen lilla pasjonsblomstrer bortover rekkverket foran sofagruppa, og oboy, det der var virkelig ett av de beste valgene jeg har gjort i år! Det gir meg et vakkert blomstrende slør uten å tette igjen.

Pasjonsblomstene (det finnes flere ulike arter) er klatreplanter, med store intrikate blomster. De jeg har på rekkverket heter Passiflora × violacea, og har lilla blomster og lilla knopper og mørkt bladverk.

Jeg er glad i å bruke pasjonsblomster i hagen av fem grunner:
– Vakre blomster
– Flotte store knopper som bidrar med dekorfaktor, spesielt denne, den har tydelig lilla knopper
– Pent bladverk
– Planten vokser masse, men på en ganske sivilisert måte.
– Den er vakker gjennom hele sesongen og blomstrer helt til første frostnatt (og da må den inn). Dette kan sikkert variere på artene da, men de jeg har hatt før  (veit ikke navn) har i alle fall vært fine lenge. Passiflora × violacea er ny av året, så her blir det spennende å se.

Fantastiske blomster!

Og ja. Pasjonsblomsten har også en ulemper.
Den er ikke tøff nok til å overvintre ute her i Oslo.

Hvordan overvintre pasjonsblomst:
Jeg klipper den først ned. Her foretrekker jeg å være litt hardhendt, og klipper grenene ned til de er mellom 10 og 50 cm. Jeg ser ingen hensikt ved å beholde mer av grenene, den vokser så ivrig at det er bedre å la den få forynge seg.
Jeg spar så pasjonsblomsten ut av krukken den står i ute (den er for stor til å ta inn) og setter i en romslig plastpotte. Og så flytter planten inn på et kaldt rom. I gamlehuset bodde pasjonsblomstene i et uoppvarmet rom i 2. etg, i år skal de få flytte til kjelleren til en venn.

Fremover så vil gradvis bladene bli gule, de kan plukkes av om man vil ha sommerstemning lengre 😉

Forme
Vil du ha et fint resultat så må planten gjetes litt. Jeg slurvet litt med dette i sommer. Men, ideelt sett så titter jeg over mine en gang i måneden (litt oftere i starten) og danderer grenene. Er det ikke noe de kan festes til så binder jeg de fast. Men dette er jo ikke noe spesielt, dette gjør jeg (bør jeg gjøre) med alle klatreplanter.

Knoppene er like viktige som blomstene. Hver knopp bruker laaaang tid på å springe ut, så det er alltid mange flere knopper enn blomster (og hver blomst står ikke lenge)

Skaffe seg:
Pasjonsblomst selges både som frø og som ferdige planter. Den er trolig også enkel å stiklingsformere. Plantene kan være ganske dyre om du kjøper de store eksemplar, men som sagt så vokser pasjonsblomster ganske flittig, så om du gir den ett år, kanskje to, med godt stell så har den fort vokst fra liten billigpotte til praktplante.

Funfact: Mange som besøker meg (både her og i gamlehagen) tror pasjonsblomstene mine er klematis. Det sier vel litt om hvor uvanlig folk synes det er å ha den voksende fritt som klatrer slik.

Er du pasjonsblomstfan du også, eller introduserte jeg deg for noe nytt? 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Eg kjøpte to pasjonsplanter på Rema til ein billig penge tidleg i sommar, av typen som er surra rundt ein bøyle og sikkert tenkt til å ha inne. Eg vikla dei av bøylen, og tenkte at til den prisen så er det verdt å prøva. Med litt god jord, og jamnt med gjødsel, så har desse plantene blomstra villig vekk! Fare for frostnetter er ei stund unna her i Rogaland, så eg lar dei stå ei stund til før eg tek dei inn.

 2. Jeg elsker pasjonsblomst! Jeg har to, en lilla og en hvit/blå. Jeg overvintret faktisk den ene i stua i vinter, og den så overraskende flott ut med ganske lite stell (og altfor mye varme/for lite lys) fram til sent i februar/tidlig mars. Da mistet den endel blader, men satte samtidig i gang med nye skudd. Jeg var nok ganske konservativ da jeg klippet den til i vår, men det jeg klippet av puttet jeg bare i en vaske med litt vann, og sant nok, den rota seg veldig lett. Super plante!

 3. Jeg kjøpte en flott pasjonsplante i vår med masse blomster og satte den i en stor selv-vanningspotte i hagestuen. Men etter at alle blomster er avblomstret har planten vokst ut et kjempe bladverk, men ingen nye blomster. Hvordan kan jeg få den til å blomstre og begrense bladveksten?

  • Siden den står i hagestue så tenker jeg den får nok lys, da er neste ting å vurdere om den får for mye gjødning. Om man gir for mye gjødsel (nitrogen) så vil planten fokusere på blader og ikke ta seg tid til blomstene.

 4. Hei
  – og takk for fin side for oss med balkong i Oslo:)

  Jeg lurer på hvor i Oslo du har fått tak i denne spesielle Pasjonsblomsten? Veldig fint med fargede knopper!
  Jeg antar at siden det er en hybrid, er det sikkert ikke så lett å vite om man får fram «riktig» plante, om man bestiller frø fra utlandet, så har du råd om gode gartnerier/blomsterbutikker som har utvalg av pasjonsblomster her hjemme?
  Har planten trivdes i Oslo-klimaet?

  Sommerhilsen fra Kristin

 5. Hm…eller, har du kanskje lyst til å selge en liten avlegger til meg, når du likevel skal klippe ned din Passiflora Violacea etter sommeren? 🙂

  • Det hadde vært hyggelig å dele en gren, men jeg veit av erfaring at det er noe som potensielt plutselig blir stress for meg, selv om det ikke skal være det, så jeg må dessverre si nei. Beklager 🙂

 6. Hei! Denne har jeg virkelig lyst til å prøve! Hvor stor potte trenger en slik plante om den skal stå ute på en balkong og vokse seg stor og fin?

 7. Rart at du ikke skriver om pasjonsblomstens frukter. Dersom man sår frøene fra pasjonsfrukt kjøpt i butikk kan du ganske lett få en diger klatreplante som gir masse deilige frukter.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her