Juksevår-løk-eksperimentet!

I år er det løk i krukker som gjelder for meg. Jeg har plantet til med løk under busker og trær, sammen med stauder, og i lag-på-lag i rene løkkrukker.  Jeg la ut en video på Facebook tidligere i uken hvor jeg deler tips om hvordan lykkes med løk i krukker, du kan se den her.
Men, i tillegg så skal jeg også prøve meg på noe nytt, jeg skal drive frem løk!

Dere som har fulgt meg noen år veit at jeg hver vår holder på med noe jeg kaller «juksevår». Hvilket rett og slett betyr at jeg finner ulike måter å få våren til å starte tidligere på. For jeg er vanligvis ferdig med vinteren en god stund før den er ferdig med meg 😉

Perleblomster på balkongen i våres, og ja et snøfall er ikke et problem!

En måte å få vårstemning tidlig på er å kjøpe ferdigdrevet løk i potter. Perleblomster og krokus og påskeliljer og slikt. De første har jeg inne på sofabordet, men ganske raskt så setter jeg noen ut. Dersom de tilvennes utelivet så tåler en rekke løkblomster fint noen minusgrader, og blir det kaldere så kan jeg alltids løfte plantene inn noen dager.

Rutelilje

Men ja, for å komme meg til poenget. hehe. I år skal jeg lage meg noen egne juksevår-potter! Ikke for å spare penger, det blir nok ikke billigere enn å kjøpe løk ferdig drevet. Men for å få et mer spennende utvalg, og ikke minst fordi jeg har lyst til å prøve.

Krokus med kompis, de digger også juksevår!

 

Hva jeg gjør:
OBS: Dette er et eksperiment. Jeg aner ikke om min måte å gjøre det på er det smarteste.

Jeg planter (stort sett) ett og ett slag av løken i potter, relativt tett. Løken settes omtrent midt-dybde i potta. Da står småløken i korrekt høyde, og de store litt grunt. På denne måten får løken maks beskyttelse og godt med plass til rotnett.  Jeg planter i sannholdig jord, god drenering er som nevnt i videoen viktig for løk. Så skal krukken gjennomvannes en gang, før de settes under tak (plate).

Noe av løken, før jord er fylt på. Perleblomster og krokus øverst, de er fordelt på to potter hver. Og på nederste rad er det svibel og tulipaner.

Pottene er så små at de vil være ekstra utsatt for svingende temperaturer, så når vinteren er her med stabil frost så kommer jeg til å pakke disse småkrukkene inn i isolerende materiale, og dekke med pressening, slik at det blir vind og vanntett. Ved å vente til krukkene har fryst så slipper jeg å å forvirre plantene med at det blir for varmt, eller gjøre det for vått, inni innpakkingen. Hadde jeg hatt utebod så hadde jeg satt den der, men det har jeg altså ikke.

I februar regner jeg med å pakke ut og hente frem noen potter som jeg tar inn for å drive frem for blomstring inne, og noen jeg setter i kjellerboden til de har fått spirene opp av bakken før jeg så setter de ut i minidrivhuset på balkongen. Og så henter jeg nok frem resten av pottene i puljer utover februar og mars. Får se hvordan vinteren utvikler seg, det er jo halve poenget at jeg lager en fleksibel løsning 😉

Krokus ‘Firefly’

Pst 1: Ja, vinter må til
Viktig at pottene får stå kaldt i en periode, ellers skjønner ikke løken at det har vært vinter. Det er derfor neppe en god ide å sette pottene direkte i kjeller, da skal du ha en virkelig kald kjeller..


Pst 2: Til deg som allerede har vinter (frost)

Det er en stor fordel om løkene kan få sette røtter før de opplever vinteren, så om du allerede har frost så kan du sette pottene dine frostfritt i noen uker, før du så setter de kaldere igjen.

Yee, vinter og vår side om side! Alt er mulig med juks 😉

REKLAME:
(egentlig ikke for jeg har ikke betalt for å skrive dette, men jeg har fått betalt for å skrive om de tidligere i høst, sådaså)

Rabattkoden hos nettbutikken hageglede.no fungerer fortsatt! Så om du bruker rabattkoden Moseplassen så får du 20% avslag. De har fortsatt endel løk igjen, og sender på en-to dager (max 49 kr frakt, gratis om du handler for 500kr).
Og du, Hageglede har det kule jordboret jeg viste i løk-i-krukkervideoen. Anbefales virkelig om du har kompakt jord!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her