Villvin! Stell og anbefalinger, og anti-anbefalinger…

Oppdatert 2018: Siden jeg skrev denne bloggposten har Artsdatabanken gjort en oppdatering av sin liste over planter som skaper trøbbel, og gitt klatrevillvin og «allminnelig villvin, Parthenocissus inserta, klassifisering Høy risiko. Det er derfor ikke planter jeg anbefaler deg å skaffe, og har du de så vær nøye med å unngå at de sprer seg utenfor hagen din.

Akkurat nå transformerer villvin mang en kjedelig vegg og gjerde til forykende høstfest. Så, jeg har knipset litt i nærområdet mitt, og tenkte å fortelle deg om de tre vanligste villvinene!

De tre artene:
* Den vanligste: Klatrevillvin, Parthenocissus quinquefolia
* Den som ligner på klatrevillvin men ikke har «sugekopper»: Alminnelig villvin, Parthenocissus vitacea (syn inserta)
* Den som har helt andre blader: Rådhusvillvin, Parthenocissus tricuspidata

Klatrevillvin
Rådhusvillvin

Stell og stull:
Villvin er veldig lite kravstor. All villvin kan stå både i sol og skygge, men den får uten tvil flottest farger i sol. Tar det den får av jord og fukt, men vil naturligvis gro mer entusiastisk om den får jevnt med vann og næring, enn om den er på slankekur 😉

Jeg finner ikke igjen busk-og-trær boka mi så jeg har ingen sikre kilder på herdighet, men klatrevillvin er svært så tøff og greier H6-H7 (dvs hos de fleste av dere). De andre er noe mindre tøffe, men nøyaktig hva de tåler veit jeg altså ikke, internett er ikke enig med seg selv.

Villvin er løvfellende. De mister bladene på høsten, og skyter på våren fra gamle grener, eller fra bakken. Kan beskjæres når det passer deg best, rett og slett.

Klatretråder…

Advarsel:
Klatrevillvin og rådhusvillvin har begge imponerende klatreevner. De har klatretråder som kan når de møter fast underlag utvikle noe jeg i mangel av bedre ord vil kalle sugekopper. Disse gjør at planten sitter dønn fast direkte på husveggen. Alminnelig villvin mangler disse.

Det høres jo flott ut med gode klatreegenskaper og planter som kan feste seg selv, ikke sant? Vel. det er også potensielt problematisk. For når villvinen borer seg inn i underlaget for å få feste, så medfører det også potensielt skade på overflaten. Spesielt panel, men også mur kan lide under dette, fordi det fører fukt og frostspreng inn i kledningen.

I tillegg så er villvin en så ivrig klatrer at den gjerne sender grener under panelet, og inn i veggen, og disse grenene presser seg så ut på de minst passende steder.

Så: Ikke la villvin klatre direkte mot en vegg! Vil du den skal dekorere ett hus så la den klatre på et espalie som du holder i god klaring til veggen. Eller la den klatre på et gjerde, eller over en pergola, eller mot fjell, eller opp i ett tre 🙂

 

BILDERAS:
Rådhusvillvin først:

For meg ser det ut til at (iallefall i starten) har rådhusvillvin en lysere rødfarge enn hva klatrevillvin får. Spesielt på huset nedenfor (uranienborghjemmet), er fargen helt magisk vakker rosa!

Rett på vegg!

Klatrevillvin:

Her ser du det både som «hekk» (over et gjerde). Og mot husvegg

Tett i tett med gamle grener bak

 

Både klatrevillvin og alminnelig villvin får pene sorte bær. Med sine røde grener så blir de veldig dekorative. Bærene er spiselige for fugler, men inneholder mye oksalsyre så vi mennesker bør ikke spise de.
Jeg digger forøvrig villvin i trær! Du ser det jo ikke så godt gjennom sommeren, men så på høsten skinner de opp som små juveler 🙂
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. Hei Anne.
  Har lenge tenkt på å skaffe meg klatrevillvin da vi har et hus med offwhite farge og det ville gi sensasjonelle høstfarger mot det hvite. Men nå vet jeg at den ikke må vokse direkte mot panelet, men på et espalier ( i den grad man greier å holde den på epalieret?) Takk for info, det var nyttig. God helg til deg,
  Lena

 2. Elsker villsvin! Jeg så det var gjort en studie i England på «selvklebende» planter og deres effekt på hus. Da var kanskje eføy mest representert, siden det vokser overalt der. Der fant de ut at klatreplantene faktisk virket isolerende på vegger, både sommer og vinter, og bedre regulerte værets effekt på veggen. Skader gjorde de egentlig bare om det allerede var svakheter i veggen. Nå bygger jo vi mer med treverk enn de gjør, men mur kan jo selvsagt også sprekke. Vet du om det har mye å si?
  Hos foreldrene mine vokser villvinen fint på murvegg og en levegg i tre, men begynte å krype under taket etterhvert, så der måtte den selvsagt begrenses.

  • Jeg kjenner til den forskningen, men der var det snakk om eføy, som er vintergrønn. Med villvin får du bare ulempene og ingen av fordelene.

   tre er mye mer utsatt enn mur da den i enda større grad må få tørke.

 3. Hei,
  Eg ser enkelte plasser at villvin er giftige. Stemmer dette? Eg har små ungar og vil helst ha» trygge» planter. Eg har vegg mot naboen som eg gjerne vil ha nokon klatreplanter på. Det er ikkje så mykje sol der. Har du nokon tips? Gjerne vintregrøne planter

 4. Hei,

  Vet du hvor tett man skal plante mellom hver plante. Har en lang vestvendt 40. meter lang bergvegg på tomten jeg vurderer å dekke med villvin.
  Mvh Thomas

 5. Hei!
  Vokser villvin kun opp langs veggen eller vokser den også horisontalt og danner tak over en pergola?

  • Ingen erfaring å dele dessverre. Men det er en artikkel på forsiden av bloggen om å ha trær og busker i krukke, du finner noen generelle tips der 🙂

  • Prøv deg frem 🙂
   Jeg tror ikke du får vilvinnen til å holde seg mer enn noen få dager i vann. Om du henger den opp uten vann så vil den raskt tørke, men det kan jo også være fint

 6. Hei,
  Vi har ila 4-5 år fått en fin villvin som trives i potte og klatrer på et gjerde (primært i skygge) i Trøndelag. Vi dekker den til med en Glavamatte om vinteren. Nå tenker vi å bytte til en større potte, noen gode råd om dette? Gunstigst tidspunkt for bytte f.eks?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her