Ta vare på de store trærne, beskjær!

Jeg er ekstremt opptatt av at vi som hagenasjon må ta bedre vare på trærne våre! Motorsaga sitter altfor løst, og trær felles når de heller kunne vært beskåret. Mange er manisk opptatt av å unngå skygge, eller har et hatforhold til fallende blader. Så, de feller egne trær (og trakaserer naboen til de feller sine trær), og skjønner så ikkeno når småfuglene forsvinner og det blir forblåst på i hagen…

Det er ikke barebare å beskjære fullvoksne trær, du skal vite hva du gjør om resultatet skal bli bra. Og de som veit hva de driver med heter arborister, også kalt trepleiere.

To flotte eksemplar av arten arborister: Nevø Daniel med sjefen sin Pål

Arborister kan trylle med sekatører og beskjæringssager, og får frem lys og luft både for treets og oss menneskers glede.  Min nevø Daniel er nyutdannet arborist, og jobber for Aktiv skogpleie. I går var de på jobb ved Nationalteateret, og jeg stakk innom for å se på. Det var jeg ikke alene om,  arboristen var jo rene turistatraksjonen der oppe. Balett i trekronene 😀

 

Store trær i travle bymiljø krever vedlikehold. Så denne gangen var de oppe for å fjerne dårlige grener slik at disse ikke faller ned. I tillegg var det noe beskjæring for å holde aleens fasong så det ikke gror igjen mellom trærne, om du ser nedover fortauet på bildet nedenfor så skal Stortinget i bakgrunnen være godt synlig. På andre oppdrag er det å forme treet så det gir mindre skygge eller ikke gnager på ett hus. Og noen ganger har treet fått en skade, og de går inn med støttebandasjer og annet som gjør at det i utgangspunktet dødsdømte treet kan få et langt rikt liv. En dyktig arborist har kunnskap til å se når et tre er så dårlig at det må felles, og når det er mulig å redde det med ymse tiltak.

Det er lett å fokusere på de store trærnes ulemper. Ja, de kan gi skygge, de kan være i veien for der du synes det er ideelt å ha garasjen, og det kan bli sleipt på bakken av gamle blader. Men, trær er helt essensielle for å opprettholde biologisk mangfold! Og jo eldre ett tre er, jo nyttigere er det. En ting er at fuglene er avhengige av trærne for å føle seg trygge, men enda viktigere er det at det bor tusenvis av insekter, sopper og annet liv i barken på slike trær. Kanskje ikke direkte nyttig for deg, men indirekte er de helt vesentlige for våre uterom, og for miljøet.

Offentlige etater som Oslo kommune og Statens vegvesen har de senere årene blitt flinkere til å hyre inn arborister for å ta vare på trærne sine. Nå håper jeg hagenorge kommer etter. For et stort tre som er godt stelt er både vakkert og nyttig 🙂

Bor du på Østlandet synes jeg du skal ringe Aktiv skogpleie så Nevø Daniel får masse artige hageoppdrag, hehe. Og så finner andre en landsdekkende oversikt over arborister her!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

  1. Så moro med din nevø! Jeg har alltid lurt på hvordan en arborist kan klare å finne ut om et tre er råttent innvendig, men det er jo selvfølgelig det som er ( noe av)forskjellen på en amatør og en proff. Jeg har også alltid vært opptatt av trær, synes rett og slett de er så vakre. Når jeg er ute og kjører, eller rettere sitter på, har jeg for vane å se på trærne. I går oppdaget jeg til min store glede at blomstene på lønnetreet mitt var i ferd med å springe ut.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her