Lavendel – slik steller du den for maks blomstring

Lavendel er en sommerdrøm for mange, en drøm som er fullt oppnåelig også i Norge! Ekte (vanlig) lavendel er flerårig og kan overvintre i store deler av Norge, spesielt med litt omtanke, og resten kan kose seg med den som en sommerblomst 🙂

Innledende fakta om lavendel:

 • Dufter, er spiselig og er elsket av humler og sommerfugler
 • Elsker sol, varme, og superdrenert jord
 • Kan være herdig til og med H4 om du har gode forhold og god plante (oppdatert: lesere sier den kan gå betydelig tøffere også)
 • Kan blomstre to ganger pr sesong, om du beskjærer!
 • Vitenskaplig navn: Lavandula angustifolia. Må ikke forveksles med sommerfugllavendel/fransk lavendel som ikke tåler frost.

Hvor plante lavendel:

Har du ett sted i hagen hvor ikke noe vil gro fordi det er for tørt? Om plassen ligger i full sol så har du da et perfekt lavendelbosted. Ja, du leste rett, lavendel blir flottest der andre planter synes det er kjipt..! Lavendel forlanger skikkelig godt drenert jord, så sandjord er favoritten. Leirjord er hat. Den foretrekker full sol, men litt skygge går greit om det er tørt nok, men da blomstrer den naturligvis mindre. Og den takler litt saltholdig kystluft.

Mange setter lavendel i staudebedet mellom roser, klematis og andre planter som liker god jord med mye vann og næring. Da blir det gjerne litt furting fra lavendelen fordi den er for våt, eller fra rosene fordi det er for tørt.. Det kan gå greit om du har veldig lett sandjord, men om lavendelen din sturer så er det gjerne fordi den ikke er tørr nok.

Dersom lavendel står i godt drenert jord og får snødekke så kan lavendel være herdig til og med H4. )**) Men, jeg veit av erfaring at dette også avhenger av den konkrete planten. Den planten du kjøper på hagesenteret som har vokst opp i syden er rett og slett ikke like tøff som en som har levd en generasjon i en norsk hage. Så er du usikker på om hagen din har snillt nok klima så bør du la lavendelen i butikken stå, og heller ta stikling eller frø fra en plante i nabolaget.

**Oppdatert: En par lesere forteller at de har lavendel som overvintrer i H5, H6 og H7! Det er altså mulig, om du har virkelig god drenering og snødekke, og tøft arvemateriale.

Lavendel i krukke?

Lavendel kan godt stå i krukke, der får den det fint og tørt (om man greier å la være å vanne alle krukkene like mye. hehe. #lavendelerikkeformeg..) Husk å bruke en godt drenert jord, for å si det slik så skal du heller blande jord i sanda, enn sand i jorda.

Men, vinterlivet i krukke er tøffere enn i bakken. Sett krukken under tak, eller kald utebod, så vil du bedre overvintringssjangsene betydelig. Ikke sett den inn i kjelleren med mindre den er genuint kald for lavendelen trenger hvile på vinteren.

Hvit lavendel i krukke. Med den entusiastiske rosen ‘Lykkefund’ i bakgrunnen

Hvordan stelle lavendel:

90% av jobben er gjort om du sørger for at lavendelen står i godt drenert jord i solen. Litt vann må den få, men ikke overdriv. Gjødsel trengs i svært liten grad. Men, den bør beskjæres.

Hvordan beskjære lavendel:

Mange anser lavendel for å være en staude, men det er egentlig en lav busk og den bør beskjæres minst en gang i året. Det er flere skoler for hvordan beskjære lavendel. Hva som passer vil avhenge litt av personlige preferanser, og litt av hvor varmt det er hos deg.

Lavendel skyter både fra «brun» og fersk ved, så du kan faktisk beskjære lavendel veldig hardt. Men, om du klipper nedenfor siste ferske skudd så er det ikke sikkert den skyter like ivrig, og den kommer senere. Så, nå er det opp til deg, du kan ta deg god tid og beskjære forsiktig en og en gren ned til like over der du ser ferske skudd. Eller du kan gjøre som min venn Maria og ta frem hekkesaksa. Er du nøye har du mer kontroll, bruker du hekkesaksa så går det superfort og ting blir gjort 😉

Hovedbeskjæringen gjøres like etter at avblomstring, og så er det lurt å stusse den på våren for å fjerne tilbakefryste (døde) grener. Du kan under gode forhold få to blomstringer på lavendelen om du beskjærer like etter blomstring. Bor du i den delen av Norge med hetesjokk denne sommeren så er jo det perfekt vær for lavendelen, så ut og klipp den lett så snart den har blomstret av, så kommer den kanskje igjen!

Bilder fra Maria. Jeg satt på chat med Maria og ba om tips til lavendelposten. Maria ble inspirert, og plutselig borte en par minutter, det var tiden det tok å finne hekkesaksa, beskjære og rydde sammen…

Stiklinger, lag flere planter av planten din!

Jupp. Lavendel er veldig enkel å stikke, dvs lage nye planter av avklippet. Igjen, her kan du gjøre det nøye og dra av ett skudd fra stammen slik at den får «hel» og lage stikling av den. Eller bare stappe avklippet ditt ned i jord og få ting gjort.

Jeg liker ting som blir gjort uten for mye dill 😉 Ja, du lykkes med flere av stiklingene om du diller, men vanligvis har du så mye avklipp at det ikke egentlig er noe tema å ikke få nok planter..

Slik stikler du lavendel:

Fyll en potte med sandholdig jord, fjern blader fra den 2-5 cm nederste delen av grenen, stikk den nakne delen av grenen ned i jorden langs med pottekanten, og klipp av grenen fem cm over jordkanten.

Det er enklest å lykkes med god roting på stiklingen før vinteren når du tar den på våren, men det går nå også. Sett stiklingen i skyggen til de har rotet seg godt (vokser friskt).

Selvsådd liten lavendelplante!

Så lavendel:

Dersom du har lavendel så vil du trolig finne små lavendelplanter rundt den om du ikke luker for entusiastisk, den selvsår seg nemlig flittig. Disse kan du grave opp og flytte til nye bed.

Du kan også så den selv, enten med frø du sanker eller frø du kjøper (helt vanlig i salg). Det vanlige er å så den på vinteren. Vent isåfall til det er frost ute, så i potter, la pottene stå inne i en par dager, sett pottene ut, så spirer frøene til våren. Lavendelen blomstrer året etter den er sådd.

Humlefavoritt!

Lavendel er raus med pollen og nektar, og populær både bland sommerfugler og humler. Om du vil lese om flere gode humlevennlige planter så har jeg samlet mange her. 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Hei
  Fan mye info om levende .
  Dn er æ glad ti.
  Har ett drivhus som æ ønsker og fylle opp med lavendel.
  Høste den og lage til duft poser.
  Noen tipps?
  Hilsen Gudny

  • Hei Gudnt. Jeg har lite kunnskap om hvordan best mulig tørke lavendel, men vil anta det gjelder det samme for den som annet plantemateriale som skal tørkes. Dvs at du plukker mens de er i full blomst, (ikke når de er i ferd med å visne av), henger mørkt og tørt med god ventilasjon til det er helt gjennomtørket, og så legger i poser av et passelig tynt stoff.

 2. Hei! Takk for mye god informasjon om lavendel. Jeg har flere busker som trives godt, men vet ikke hva jeg skal få til p trives sammen med dem. Har drøm om rosa roser og lavendel, men som du beskriver: Rosene er ikke fornøyd sammen med de etterhvert store lavendelbuskene. Har du tips til lettstelte sammenplantinger? Dernest: lavendelen har over tid lagt seg veldig utover. Det har blitt en flat rar tue med ingenting i midten. Har ikke visst hvordan jeg skal klippe ned. Er det nå for sent å klippe kraftig tilbake for å få den til å komme tilbake fra rota? Det er alt grønne skudd som jeg må fjerne hvis jeg skal få rettet opp fra bunnen. Vil nødig gå så hardt til verks at det blir lavendelfritt i hagen i år.

 3. Plagdes mye med lavendel til jeg fikk tips om å legge stener og skjell rundt dem over røttene. Lavendel vil ikke ha det for fuktig, men det er greit at de ikke tørker ut heller. Stenene gjør temperatursvingni ger mildere og.

  Det gjelder egentlig mange planter. Å dekke jorden så de ikke tørke ut og dør fordi det er mye sol en dag.

 4. Hei! Hadde lavendel i blomsterkassene som hang utenfor i kasser på balkongen. De klarte ikke vinteren i Oslo i fjor. Nå har jeg tatt de inn og satt de i kjelleren i en blokkleilighet. Vet ikke om det er kaldt nok der, men det vil tiden vise. Hvor ofte skal jeg vanne dem? Mvh Mette

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her