Selvvannende kasser for kirkegård og krukker!

Reklame for Hageglede.no

Korrekt vanning er gartnerens supertriks, for jevn tilgang på vann gir flere blomster og friske planter! Og det kan være strevsomt å få vannet nok, spesielt i krukker, i hyttehagen og på kirkegården.

Men det finnes en magisk løsning: selvvanningskasser! Selvvannende kasser vil si at kassen har ett vannlager som du fyller på, og så henter jorden ut det den trenger av fuktighet fra vannlageret. Dette er topp for plantene som får drømmeforhold, det er topp for vannforbruket fordi lite sløses vekk, og det er topp for deg fordi vanningsjobben blir mindre.

Jeg har løpende samarbeide med den norske nettbutikken Hageglede, og de har et flott utvalg av selvvannende løsninger både kasser til å grave ned i bakken, og tanker du setter i krukker og blomsterkasser.

I går gravde jeg ned selvvanningskasser på kirkegården, og i dag satt jeg en vanntank i en krukke. Så nå viser jeg deg hvordan det kan gjøres 🙂

Smart løsning gjør det enklere og hyggeligere å holde gravstedet pent 🙂

Om systemet:

Både vanntanken og nedgravingskassen er norskprodusert og godt gjennomtenkt. Det er laget slik at jorden selv kan trekke opp vannet, ingen løs veke som må skiftes med andre ord. Og ja, de har tenkt på at det i perioder kan regne mye, kassene har hull som kvitter seg med ekstravann så plantene ikke kan drukne heller. Kassene er frostsikre og kan stå ute året gjennom uten noe innsats fra din side.

Både nedgravingskassen og krukke-innsatsen har et «søkk» midt i. Her er det viktig at du fyller godt med jord, for denne jorden fungerer som veke og mater resten av kassen.
Så er det bare å helle på litervis med plantefavoritten vann

Du tilfører vann til kammeret via vannkanalen, og i tillegg vanner du litt direkte i beddet/krukken. Hvor ofte du må vanne avhenger jo av været og plantene, men jeg håper at mor nå kan kutte ned kirkegårdsvanningen fra to ganger i uken til to ganger i måneden.

 

 

Nedgravningskasse til gravsted og hagen:

En kasse, to deler

Er det ett sted du virkelig har glede av kasser med vannlager så er det på kirkegården. Nedgravningskassen er en dobbel kasse med vannlager i bunn, og en kasse med jord på toppen. Jeg gravde først et hull, satt kassene nedi, fylte opp med jord og vann, og plantet til. Det var litt jobb å grave det hullet, men ellers er dette knakende enkelt.

Tips: Legg jorden på en pressenning eller lignende mens du spar, så er det enklere å rydde opp etterpå.

Hageglede har fire størrelser av selvvanningskasser for nedgravning. Gravsteinen vår er særdeles lang (120cm) så jeg endte med å sette ned en liten og en stor kasse. For de fleste av dere vil en enkelt liten eller medium være korrekt størrelse.

Du finner alle Hagegledes nedgravingskasser her.

Kassen bør settes så dypt at plastkanten ligger i nivå med gressbakken, eller lavere. Da blir det enkelt å klippe rundt, og kassen står ikke i fare for å bli skadet. Dersom du har leirholdig grunn bør du grave litt dypere og ha grus i bunn og et stykke opp på sidene.

 

Vanntank i krukke:

Genialt produkt! Dette er rett og slett et vannlager som settes i bunn på en krukke, og så fordeles vann over tid. Konge for hageeier, konge for plantene 🙂 Kan brukes til alle blomster, men spesielt planter som ikke liker å tørke, feks hortensia, ville sette stor pris på jevn tilgang på vann på denne måten. Åpen bar med moderat konsum i stedet for fylleslag med påfølgende tørke 😉

Denne vanntanken kan kjøpes her

Selvvanningstanken selges med ytre mål, sjekk indre mål på krukken din og finn en match.

Legg et lag med feks leka i bunn (slik at tanken ikke tetter drenshullet), gjerne en duk slik at jord ikke går i lekaen, sett plasttanken i krukken, tilpass lengden på vannrøret, fyll på med jord, og plant, og det var det.

Hvor bruke selvvanningskasser?

Alle steder du synes det blir strevsomt å vanne kan du vurdere selvvannende kasser! Mange bruker nedgravingskasser på kirkegården, men de er jo like godt egnet for et bed som lett tørker ut langs en husvegg eller feks på hytta. Eller kanskje du har en bestemor eller syk venn som gjerne skulle hatt blomster, men ikke lengre orker å vanne? Sett vanntanker i krukker og kasser så får hun/han blomstergledene tett på og så er det overkommelig for familie og venner å helle på vann når de er innom.

Om å handle hos Hageglede:

Fikk du lyst til å handle, men er litt usikker på nettbutikk-handling? Jeg veit at noen av dere lesere ikke er vant med å handle på nett så derfor vil jeg gjerne få påpeke at Hageglede er en norsk og seriøs aktør, eid av LOG, hvor det er både trygt og enkelt å handle. Og pst: om du handler for mer enn 1000 kr så er det gratis frakt!

Du finner Hageglede her

vanlig blomsterkrukke med vannlager
Denne krukken har en hemmelighet, og Frank veit det 😉
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

  1. Hei, en flott side dere har ! Jeg har et spørsmål og trenger litt veiledning.
    Tenkte å sette ned en selvvanningskasse på gravplassen. Gravstenen er smal, omtrent 50 cm bred og jeg tror at den nest minste selvvanningskassen som har målene: 51×39 cm er i største laget for graven. Syns den er for dyp, men den tar 11 liter vann som er veldig bra !! Men denne trenger da fylles med ganske mye blomster, og vi ønsker ikke overplanting. Nå har jeg sammenlignet litt med størrelsen på min selvvannende runde hengepotte som har innermål 28 cm, og i den sammenheng tror jeg at den minste nedgravingskassen som heter halvmåne/urne med målene: 28×36 cm passer bedre for vårt formål. Tror du/dere denne minste størrelsen blir bra eller for puslete ? Skal plante en julerose med noe ekstra snart og vil sette pris på en tilbakemelding fra dere som har greie på det. Vennlig hilsen Karin Johannessen

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her