Storknebb ‘Rozanne’: Blå superstaude

storknebb 'Rozanne', staude med blå blomster

Noen stauder er trassigere enn andre. Superstauder som blomstrer og blomstrer, og som slettes ikke dør av at hageeeieren fikk bedre ting å ta seg til enn å dille med de. ‘Rozanne’ er en slik, og i tillegg er den så herdig at den kan bo hos ALLE! 🙂

Fakta om storknebb ‘Rozanne’

  • Herdig: H8! (dvs tøffeste nivå)
  • Blomsterfarge: Klar blålilla
  • Høyde: 40 cm i følge boka, men planten kan ikke lese
  • Blomstringstid: Juni – september
  • Vokseplass: Takler alt av sol/skygge og jordsmonn. Men blir mer blomsterrik om den får sol enn i full skygge, og foretrekker god drenering.

Nb: Dette gjelder akkurat denne storknebben, andre storknebb har andre fakta.

Elsket av humlene mf

Alle storknebb har en ting til felles, de er strålende pollinatorplanter. Humlene og biene elsker de, noe det var lett å se når jeg fotograferte i dag 🙂

Hatet av snegler!

Og ja, så har jo faktisk storknebbene en ting til felles: Sneglene liker de ikke! Det skal ekstremt mye til før en snegle gidder å gnage på en storknebb, så her er staudene for alle som fortviler 🙂

Vokseformen:

Denne storknebben kan som så mange andre storknebber være litt slengete i veksten. ‘Rozanne’ er derfor ikke optimal som bunndekker alene, og den vil om den står trangt kunne vokse seg høyere enn sine tilmålte 40 cm. Dersom du synes din blir slengete og stygg så kan du klippe den ned, så skyter den fra bunn og kommer raskt i blomst igjen. Dette er forøvrig også et godt triks om den går lei av å blomstre, frem med saksa!

I bedet jeg har fotografert så står Rozanne sammen med en mørkbladet kløver som også er en staude. De fungerer veldig godt sammen da kløveren bidrar med bunndekkingen slik at de sammen holder jorden dekket, noe som er bra både for jorden og for å minimere lukebehov. Legg dessuten merke til hvor fint storknebben legger seg utover kanten.

Bedet ligger en par kvartal unna huset mitt og er anlagt av Tor Smaalands firma Små landskap. Det er verdt å merke seg rauseten i at hekken er satt litt inn på eiendommen med et flott bed ut mot veien. Takk for nabolagsgaven!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her