Sargenteple. Vakker blomstring og vakre bær!

Sargenteple, (Malus toringo var. sargenti), er flott! Kan brukes både i en frittvoksende hekk (altså ikke-klippet) og som prydbusk. På våren/forsommeren får sargenteple nydelige hvite blomster, på høsten noen like flotte røde frukter.

Dette foto av Maja Dumat, (CC BY 2.0)

Blomstene på sargenteple ser ut som epleblomster, men er mindre og sitter i grupper. Blomstringen kan bli såpass at hele busken blir hvit. Blomstrer i mai-juni.

Sargenteple, liten rød frukt, ser ut som bær

Fruktene på sargentepple er relativt små og ser mer ut som bær. De holder seg pene utover høst og vinter og er spesielt vakre på naken gren, men min erfaring er at fuglene som regel har spist de opp lenge før vinteren kommer…

Sargenteple som hekk

Busken kan, avhengig av navnsort og voksested, bli fra en til tre meter høy, og i noen tilfeller høyere. Den er herdig til H6, hvilket betyr at den er ganske tøff og kan bo hos de fleste av dere lesere. Trives best i full sol, tåler godt vind.

Kan beskjæres, men om du ønsker blomster og frukt bør du begrense deg til å jevnlig ta ut noen gamle grener. Da får du maks blomstring, og kan samtidig holde busken lavere og tettere.

For meg er det fruktene på sargenteple som gjør attråverdig, og blomstene da. Selve busken er vel ikke allskens å rope hurra for i vokseform, den kan bli litt sprikete og kjedelig. Men fruktene er virkelig vakre, og har du engang sett en flokk fugler gasse seg i en slik busk så er det vanskelig å ikke bli sjarmert 😀

Har du lyst på flere tips til busker og trær som kan glede fuglene så har jeg illustrert liste her. 

Sargenteple busk med bær

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

  1. Hei! JEG VIL GJERNE KJØPE 2 STK SARGENTEPLEPLANTER ÅS. kjenner du til hvor jeg kan finne dem? Bor på Nøtterøy, men kan jo kjøre hvorsomhelst i Vestfold for å kjøpe. Glad for svar 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her