Slik lager du en flott nypekrans!

Nå er det nyper og andre bær i mengder, la deg inspirere av mine to nypekranser til å lage din egen!

Den «lille» kransen med ett slag nyper er 40 cm bred.
Den store kransen med tre slag nyper er en meter bred!

Dette trenger du for å binde krans:

 1. Nyper (eller andre bær)
 2. En ring/krans å binde på
 3. En tynn ståltråd å binde med, eventuelt hyssing

Nypekrans med nyper fra Rosa Helenae hybrida, villrose og hagerose

Nyper:
Alle nyper kan brukes i en nypekrans. I min lille krans har jeg brukt nyper fra den vanlige ville rosen steinnyperose (rosa canina). I den store er det i tillegg til steinnyperose en ukjent hagerose og nyper fra Rosa helenae Hybrida. Helenaeas nyper er de små orange. Du kan også bruke kransen for inspirasjon til en rognebærkrans, eller andre bær du finner i hagen!

Nypekrans med villnyper (steinnype)

Ringen:
Den ringen/kransen du binder på kan lages av tykk ståltråd (feks kleshenger), eller du kan være heldig å finne en ferdig i butikk (panduro har). Jeg er bortskjemt med en snill far som har sveiset ringer til meg, har du ikke en slik far og ikke lyst til å kjøpe ringe så kan du lage din egen med en tykk ståltråd du surrer rundt seg selv i to-tre runder. Eller du kan lage en grunnkrans av grener, det blir minst like fint og du kan se hvordan lage den her.

Den store kransen ble bundet mens jeg var hos Maria. Naturligvis valgte jeg meg arbeidsplass med utsikt!

Bindetråd:
Den tynne tråden du binder med kan være hvasomhelst av tynn metalltråd. Den blir synlig så det kan være lurt å velge en som passer ok inn fargemessig. Har du ikke metalltråd kan du bruke hyssing (feks av hamp), men det er betydelig enklere med metall.

 

Slik binder du nypekrans:

Slik binder du nypekrans

Start med å plukke masse nyper. Klipp ned i fornuftige lengder og fjern alle blader fra grenene.

Surr så bindetråden fast i ringen. Jeg binder slike kranser med en sammenhengende tråd.

Hvordan binde nypekrans Hvordan binde krans med nyper

Legg på en og en gren med nyper (eller andre bær) mens du surrer relativt stramt med tråden. Du kan legge på korte grener, eller lange. Og er grenen forgrenet, (slik at det kommer nyper ut på grener på grenen), så kan du binde fast hovedgrenen og la nypene stikke ut, effektiv måte å få luftig krans på.

 

Hvordan lage krans med nyper

Legg på gren og surr, legg på gren og surr til du har kommet helt rundt. Bland gjerne ulike typer nyper, eller bland inn andre bær eller naturmaterialer.

Slik binder du nypekrans

De siste grenene stikker du innimellom de første og surrer deg innover der du startet slik at det blir overlapp. Dette er den vanskeligste delen av å lage en krans fordi det er litt fiklete, men med litt tålmodighet blir det bra!

Surr metalltråden godt fast, og vips så er du ferdig 🙂

Slik lager du krans med nyper, nypekrans

Små triks:

Balanse! Viktigste å tenke på når du binder krans er at den er jevn, eller har planlagte tyngdepunkt. Så en krans som dette så forsøker jeg å fordele de ulike nypene jevnt rundt kransen, og at den er like bred/tykk hele veien rundt.

Men altså, ikke etterstreb perfeksjonisme! Dette er naturmaterialer, finn deg i at de har litt egen vilje 😉

Nypekrans med hagenyper

Vil du ha en stor og luftig krans så lar du nypene stikke langt ut, vil du ha en mindre eller tettere krans så har du kortere grener. Du er sjefen!

Binde nypekrans

Jeg beholder litt lengde på de mykere grenene slik at noe av grenene følger med rundt kransen og dekker den grå ringen jeg binder på. Dette er ikke viktig, men det gir kransen det lille ekstra.


Inspirasjonen:

For noen år siden fant min venn Maria en nypekrans på Pinterest, og siden har vi snakket mye om den, og hvordan den kunne gjenskapes. Jeg hadde denne kransen i bakhodet når jeg bant min store, men i stedet for å prøve å kopiere den (noe som ikke hadde fungert for jeg hadde ikke nyper som så ut som de på bildet), så lagde jeg min egen vri. Jeg synes det ble bra, og viktigst: Jeg hadde det veldig hyggelig underveis!

Dersom DU blir inspirert og lager en krans så håper jeg du vil dele din krans med meg og de andre leserene av Moseplassen. Legg et bilde i facebooktråden, eller på Instagram med tagg #Moseplassen 🙂

Og til sist ett lite snapshot tatt av Maria. Dette er vanlig arbeidsstilling for meg 🙂 Det fungerer optimalt for min kropp og helse, og gir meg myyye flate å spre arbeid og materialer utover.
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  • Det beste er å velge nyper med lite torner, eventuelt ikke binde kransen i nærheten av folk med sarte ører.
   For det kom endel frustrasjonsord ja 😉

   Hansker eller ikke er en smakssak, jeg har tynne hansker jeg kan like å bruke,men de fant jeg ikke, så da ble det hanskeløs. Og så valgte jeg vekk noen roser som hadde pene nyper, men håpløst mye torner.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her