Tomatene er høstet, og kassen ryddet!

Mandag ble den store hagedagen for meg. Jeg fikk hjelp både til å plante løk og høste tomater. Og når vi først var så godt i gang så spadde vi også ned en bokashibøtte.

Løken tror jeg skal få sin egen bloggpost, i dag vil jeg fokusere på tomatkassa mi. Som altså har hatt tomatene helt frem til nå. Det er neppe varmt nok til at det modnes mer på friland nå så jeg tok inn de fleste, men lot de i drivhuset stå litt til. Bør vel ta inn de også snart, men de lider ingen nød, tvert i mot tror jeg nok de har det bedre ute enn inne mens jeg spiser opp de som er modne.

Tomatene står i kasser fra det norske firmaet Bedd.no

Tomatene som høstes inn sorteres i to hovedgrupper:
1. De som er hele. Du kan velge å ettermodne eller lage mat med de med en gang
2. De som har sprekker eller sår i overflaten, går rett i matlaging

Hva gjøre med grønne tomater:
Jeg har skrevet litt om ettermodning av tomater i denne bloggposten her. Der er også tips til matretter du kan lage på de grønne tomatene.

Om du vil lese mer om hvordan jeg dyrker tomater på balkongen så finner du en oppsumering på årets dyrkeprosjekt her!

Tomater til ettermodning! Når du har sortert bort de med sår så kan tomatene ligge lenge og modnes uten å bli ekle!

Og så tilbake til det som skjer ute.

  1. Vi klippet først av alle tomatklasene og tok de inn
  2. Så klippet vi ned tomatplanten og fjernet plantestøtten
  3. Gressløken ble spadd opp og flyttet over i den andre kassen hvor det står en par andre flerårige urter
  4. Så spadde vi ut noe jord, før vi så spadde inn en bøtte med bokashi i kassen, la tilbake jorden vi tok ut for å få arbeidsplass.
  5. Og avslutningen var å klippet opp tomatplanten og legge på toppen. Sammen med noen rabarbrablader som lå og slang. De vil brytes noe ned over vinteren og kan graves ned til våren før jeg sår/planter. (Kunne også godt vært gravd ned med en gang om jeg foretrakk det).

Jeg komposterer alt mitt kjøkkenavfall med bokashimetoden, har skrevet om bokashi her i 2010 og en oppdatering på bokashikomposteringen nå i år. Om sommeren graver jeg bokashien ned i krukker når disse skal plantes om, på vinteren kan jeg enten kjøre jordfabrikk i en kasse i kjelleren, eller jeg kan ha bokashien i en beholder og sette ut i kulden og spa den inn med jord til våren.

Jeg har hatt en ferdigfermentert bokashibøtte stående og vente på å få komme i kjøkkenhagekassen. Den nylig nedgravde bokashien vil nok være greit nedbrudt til våren, og så kan jeg enten bruke den prima jorden til å piffe opp andre krukker, eller så og plante direkte i den. Dette er jo kjøkkenhagen og her er det prioritert å ha mangfoldig og næringsrik jord.

Før jorden fryser kommer jeg nok til å stikke ned noen grener med furu ol i denne kassen, så ser det pent ut gjennom vinteren, følg med følg med 🙂

Og så blir det spennende å se hva som skjer med modningen i drivhuset fremover! Det blir fin varme inni der når solen står på, så litt modning regner jeg med, men de må nok inn før det blir frost. Som ikke nødvendigvis blir før i november 😀

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her