Barrotsroser!

Reklame for Hageglede.no

Har du lyst på flere roser i hagen din?
Da kan det hende barrotsroser er noe for deg!

Barrotsroser er en genial oppfinnelse som gjør at produsentene kan sende gartnerene roser på effektivt vis. Det er rett og slett planter uten jord, kun brune pinner. Rosene graves opp og klippes mens de sover vintersøvn, og kan så sendes ut og plantes i et gartneri, eller hjemme hos deg. Det blir billigere, og det blir komplett sneglefritt. Jeg tror de aller fleste roser i handel på et tidspunkt har vært barrotsroser 🙂

Ukjente roser til glede for nabolaget 🙂

At barrotsroser er enkle å sende gjør de godt egnet for nettbutikker, som feks Hageglede som jeg jo har gående et samarbeide med. Denne helgen har Hageglede salg på barrotsrosene sine, og jeg fikk lyst til å vise deg noen roser, og gi deg tips på hvordan de skal plantes og stelles.

Her kan du se hele Hagegledes fine utvalg av barrotsroser!

Fylt gul rose
En Austin-rose, muligens ‘Pilgrime’

Hvordan plante barrotsroser:

 1. Hent rosen så snart du får melding fra posten, om du ikke har tid til å plante med en gang så legg pakken i kjøleskapet.
 2. Pakk ut og sett rosen i vann i minst en dag før du planter. Den kan bli stående i flere, men en dag er minimum. Rosen skal aldri ligge naken og tørke!
 3. Plant rosen, enten direkte i hagen om tæle har gått, eller i potte. La de få lett jord (ikke leire) og ikke tilsett gjødsel. Rosene tåler lett nattefrost
 4. Vann
 5. Har rosen veldig lange grener over jordflata så kan du korte de ned litt, 15-20 cm over bakken er nok (og er rosen kortere er det også ok)

Nb: Dersom du planter rett i bed, sett rosen dypt! Her i Norge hvor vi har frost om vinteren er dette viktig – Les her om hvor dypt plante roser og hvorfor.

Trolig blomstermaskinen ‘The Fairy’

Hvordan stelle barrotsroser:

 1. Forsett å vanne rosene fremover. De skal ikke tørke. Men ingen planter liker å stå gjennombløte hele tiden heller, så stikk fingeren i jorda og kjenn, og vann litt og ofte fremfor mye og sjeldent.
 2. Ikke tilfør gjødsel før du ser de er i god vekst, dvs når de har blader
 3. Står rosen i potte så kan du velge om du vil ha de stående varmt eller kjølig. Det er best om de ikke står ute i minusgrader, det kan bli tøft i en potte, men utover det så er det opp til deg. Står de kjølig vokser de saktere, men da trenger du ikke tenke på lys og pottene kan tidligere settes ut i hagen.
 4. La barrotsroser som er plantet i potte stå i potten til de har fått skikkelig rotnettverk før du planter de i bakken.
 5. Sånn etterhvert kommer det blader, og blomster. Men. Ikke forvent roseblomstring i juni! Rosen vil trenge en sesong på å komme i normal gjenge 🙂
Trolig ‘The Fairy’

IK! Det er skudd på rosen når jeg pakker den ut, det må jo være krise?
Nei.
Jeg trodde også det, men i følge proffe rosedyrkere og dyktige amatører så går det helt fint om det har kommet skudd. La skuddene være på, men skuddene trenger sakte tilvenning til sol for å ikke bli solbrent, så om du planter ute sørg for at du lager skygge den første uken. Har de nye skuddene blitt svake og ikke tar seg så kan du alltids beskjære de vekk senere, ikke stress med det nå. (Rosen lager nye skudd selv den om den trenger det).

Roser gjør seg i vannbad, dette er muligens ‘Pilgrime’

Noen roser fra Hagegledes utvalg:

‘William Baffin’, en skikkelig tøffing
Store mørkerosa åpne blomster som ønsker humlene velkommen. Klatrerose med kraftig vekst, god duft og en herdighet helt til H7, William er en rose for alle hager!

‘Rose de Rescht’, den perfekte nybegynnerrosen
En fylt rose i omtrent samme farge som William. Roseguru Dag Lyngar kaller den i sin utmerkede bok ‘100 av våre beste roser’ for «den perfekte nybegynnerrosen»! Herdig til H5, kompakt og frisk. Dufter godt, og gjenblomstrer! (noe de historiske ikke pleier å gjøre).

Standwell Perpetual’, velduftende sommerlykke
Lyse-lyse rosa halvfylte blomster som gir en mye og god duft. Gjenblomstrer. Frisk og pålitelig rose som ble kåret til årets rose i Sverige i 2011, og er herdig til H6-H7. Kan bruke litt tid på å etablere seg.

‘The Fairy’, blomstermaskinen
Små søte lyserosa blomster i mengder er The Fairys varemerke. Den har relativt lav og utoverbredt vekst og kan brukes som bunndekker. Sunn og grei, herdig til H5.

‘Ghislaine de Feligonde’, en feelgood rose?
Hehe, kunne ikke dy meg 😉 Men seriøst, denne rosen får deg vel til å smile med sine myke flertonede ferskenfargede blomster? Blomstene er åpne og dermed gode humlematfat, og den har rikelig med duft. Remonterende, lettstelt, og herdig til H5.

‘Aspirin’, bunndekkende drøm
Store hvite fylte blomster med mild søt duft, og et utoverliggende voksesett gjør Aspirin til en flott rose der du ønsker noe som ligger utover en mur eller dekker en skråning osv. Frisk rose som krever lite stell, herdig til H4

‘The Pilgrime’, en velduftende engelsk dame
Den mykeste gulfarge du kan ønske deg og nydelig duft. Pilgrime er en ekte David Austin rose, hvilket vil si at hun har både mye duft og god gjenblomstring 🙂 Frisk og grei, herdig til H4

Du finner resten av Hagegledes roser her!

‘Minette’ roser. Vakker men blomstene råtner om de får regn på seg! Så ikke en rose jeg anbefaler, kjøp heller ‘Standwell Perpetual’, som jeg synes ligner endel 🙂

Pst, Om du først er på handletur… Hageglede har i tillegg til roser et flott utvalg av georginer! Georginer/ dahlia er geniale blomstermaskiner som gir hagen et løft fra juli og helt til frost, anbefales!

Og du 🙂
Jeg har sittet og mimret endel nå når jeg skrev denne bloggposten. Fra jeg var 12 til jeg var 20 jobbet jeg i et lokalt handelsgartneri. Det var mye som var gøy med det, men en ting jeg ikke satt pris på var å potte opp barotsroser. Hehe. Vi sto nemlig timesvis i uoppvarmet drivhus, med henda i superblaut kald jord og håndterte hundrevis av piggete pinner som vi aldri skulle få se blomstene på…

Det er ikke HELT det samme å potte opp noen roser for egen hage. Så selv om jeg ikke var fan når jeg var 14, så synes jeg barrotsstauder er riktig så smart nå!
– Lykke til!

I mangel av barndomsbilde: Meg og Minett-hekken i barndomshjemmet 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Takk for denne flotte informasjonen. Spørs om ikke jeg skal prøve meg på en barrotsrose eller to i år. Høres spennende ut, synes jeg. Skjønner at det ikke var like spennende å jobbe med de, i din ungdom. Hørtes forferdelig ut!

  • Forferdelig blir litt sterkt, men det var vel muligens den minst morsomme arbeidsoppgavene. Men altså, det var jo en begrenset tid vi holdt på med det, og jeg hadde hyggelige arbeidskollegaer, så så grusomt var det ikke. Det var bare ikke gøy 😉

   (og jeg synes jeg er heldig som tenåring fikk ha en jobb med masse variasjon, hvor jeg kunne kjenne på at ting bare skulle gjøres, ikke fordi det var gøy, men fordi det var jobben min)

 2. Hei. Jeg har bestilt og hentet 2 stk Ghislaine de Feligonde. Skal jeg sette dem i vann og bruke jord slik du beskriver for barrotsplanter, eller sånn det står når jeg går inn på beskrivelsen av den rosa på hageglede? Det er jo helt forskjellig ift hvor lenge de skal stå i vann og hvordan jorda skal være? …og jeg har ikke tatt av plasten ennå, men de er ikke HELT bare? Ser ut som det sitter på litt jord og noen nye skudd. Har det noe å si? Veeeldig usikker her nå 😉

  • Det er veldig sjeldent sånn innen hage at man kan sette to streker under svaret. Men her føler jeg meg sikker på at min oppskrift er bedre enn Hagegledes (hadde ikke sett at det var så stort avvik, skal ta en prat med de i morgen). Det hender de pakkes med noe jord, men det skal ikke gjøre forskjell for vannbadet.

   Så av med plast og i vann en dag 🙂

 3. Hei
  Har lest dine flotte anbefalinger og har brukt disse utallige ganger med stort hell.
  Det jeg lurer på nå er om det er ok å ha de i rom med ca 12 grader og vekstlys ?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her