Bli med inn i Frantz Hegg gartneri!

Gammelt drivhus

For litt over en uke siden besøkte jeg først Sørby gartneri, og så Frantz Hegg. To veldig ulike gartneri, og to veldig spennende besøk!

Jeg elsker at jeg har mulighet til å gjøre slike besøk. Det er både lærerikt og gøy å se hvordan plantene blir til, og høre hva gartnerne er opptatt av, og så gjør det usigelig godt å gå gjennom slike store frodige rom når snøen ligger utenfor 😀

Duftpelargon, usikker på navn, muligens cordicum

Frantz Hegg har en variert produksjon, og akkurat nå var drivhusene fulle av blant annet hortensia, pelargonia, ildtopp og stemor. Samt endel grønnplanter hvor eføyen var mest fremtredende.

Så la meg få starte med pelargonia. Som endel av dere kaller geranium, men det er altså feil navn. (Slapp av, det er en 200 år gammel feil så den er ganske innarbeidet)

Pelargonia ‘Dronning Ingrid’ (ikke duftpelargon)

Jeg er egentlig ikke noen kjempefan av pellis, men når jeg så duftpelargoniaene til Frantz Hegg så ble jeg litt konvertert.. For å si det slik så har jeg nå en liten gjeng stående på gjesterommet! De var rett og slett superfine og nette og unike, og så er det jo gøy med duft, ute.

Duftperlargon

Har du overvintret noen pelargoner? Da er det nok tiden for vårstell på de, trenger du guide på hvordan beskjære og ta stiklinger på pelargonia så har jeg en gammel video på det her.

Like ved pelargoinaene sto noen absolutt praktfulle hortensiaer i ulike lekre farger som ble pakket for utsending. De hadde nok stått der littebitt lenge og var blitt voldsomt volumiøse, så her er det noen kunder som får valuta for pengene sine!

Drivhuset som rommet pelargoniene og hortensia hadde også noen lubne fylte ildtopper
Ganske nylig stukket eføy, babyeføy 🙂

Frantz Hegg er store på eføy med flere ulike slag. På bildet over ser du noen nystukkede. Eføy produseres nemlig ved at man tar en gren/ranke, klipper opp og setter som stiklinger. Noe av stiklingsmaterialet kjøper de inn, men Lier-eføy produserer de selv fra egne morplanter. Det er en mørkere eføy med pene tegninger.

Det er naturligvis viktig å utnytte plassen i slike drivhus. For enden av alle bord det var egnede vanningspreferanser på så sto det store og fantastisk frodige eføyer som fikk vokse seg lange og lubne.

Før var det nok vanligere med hyller over bordene, men nå tror jeg det oftere henges opp ampler i stedet, slik som du kan se her.

Pletter i luften, Muehlenbeckia complexa

I amplene finner du pletter i luften. Disse er nok vanligst å ha som inneplante, men kan godt brukes ute om sommeren, feks i krukker. I de mildere delene av Norge kan de sågar overvintre. Maria i Horten har den feks voksende i hagen.

Jeg falt helt for denne småblada grålige skjønnheten: Pilea ‘Greyzy’

Og på bordene sto det ulike pilea, blant annet ‘Greyzy’, som fikk være med meg hjem. Jeg falt helt for de små grålige bladene med rødlige stilker.

Stemor, tåler både minusgrader og snø, men bør herdes litt først.

En annen luring jeg tok med hjem var stemor. Fantastisk flotte lubne stemor som hadde fått vokse opp i ett kaldt drivhus ett halvt år før de nå straks sendes ut på markedet, klare til tjeneste som gledesspreder i vårens vekslende vær.

Jeg har ikke fått plantet ut mine, men i morgen tenker jeg krukkene har tint nok til at jeg kan plante. Det gleder jeg meg til!

Gartneriet er eid og drevet av Ole Martin og Anne Berit, nedenfor ser du Ole Martin som viste meg rundt og peket og forklarte.

Det er altså så kjekt å få prate med produsentene, virkelig informativt på ulike plan. Nå er jo jeg fra bondeett og har jobbet alle tenårene i ett handelsgartneri så jeg er ikke helt naiv, men jeg kjenner jo bare til en flik av produksjon, og lite av hvordan markedet fungerer, så å få ett innblikk i dette er gull for meg. Og jeg planlegger flere slike turer utover vår og sommer 🙂

En av eierene; Ole Martin Hegg. Han står i ett av de eldste drivhusene, som jeg mener var bygd på 50tallet. Og sammen med han står masse lubne flotte stemor 😀

Har du lyst til å se mer fra Frantz Hegg gartneri så ligger det litt video på høydepunkt for Instagramstory på min konto @moseplassen. Det er dessverre kun tilgjengelig for de av dere som har instagramkonto.

Plantene jeg har vist finner du i blomsterbutikker og hagesentere, er det en bestemt blomst som trigget deg så spør betjeningen! Ofte har de mer enn du greier å finne selv, og om de ikke har så kanskje de tar inn for deg 🙂

Ett av de eldste drivhusene. Jeg liker sånne drivhushus, masse sjel og minner meg mye om drivhusene jeg jobbet i som tenåring 🙂

Pst: Om du ikke allerede har lest bloggpposten så anbefaler jeg at du sjekker ut det magiske ranunkeldrivhuset hos Sørby gartneri!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her