Har du noen gang sådd frø og fått lange tynne planter?
Det er ikke bra!
Når en plante får for lite lys så strekker den seg mot lyset, og om planten starter ut livet med å strekke seg slik så får den dårlig grunnlag. Den utvikler en tynn og veik stilk. Stilken er ufattelig viktig, den er den som bærer planten og transporterer vann og næring, og er den først tynn og strekt så blir den aldri som den skal være.
Mange småplanter kan plantes dypere når de pottes opp. Da har du berget litt av problemet, men det blir aldri så bra som å starte rett. Så jeg synes at planter som strekker seg slik de første ukene heller skal få avgå med døden og at du sår nye frø. Med plantelys over.
For ja. Løsningen er å kjøpe mer lys. Plantelys.
Det lyset du har i vinduskarmen er ikke nok tidlig i sesongen. Fra april kan det fungere å ha plantene i vinduskarmen om du har et vindu med mye lys og bor i de sørlige delene av landet og rommet ikke er alt for varmt, men det blir også da bedre med plantelys. Om du aldri sår før april så vil mange greie seg uten plantelys, men sår du vanligvis før så kan du like gjerne investere i plantelyset først som sist.
Bildene dere ser her i dag av spirer er tatt denne uken. Jeg holder på å dyrker microgreens (spisespirer), derfor er de sådd veldig tett, og så fant jeg ut at jeg ville teste hvor stor forskjell det ble på noen i plantelys og noen i dagslys. De med dagslys sto i stort sørøstvendt vindu, og strakk seg brutalt! Jeg ble faktisk overrasket over hvor stor forskjellen raskt ble. (Plantene sto rett nok en varm stue, men dog). Så selv i april vil jeg bruke støttelys med skikkelig plantelys fremover.
Lys som er merket som plantelys er alltid bedre enn vanlig kunstig lys, fordi de har mer av den type lys som plantene faktisk trenger!
De tre viktigste typer plantelys:
1. Led-lys.
Dette har med de seneste årenes utvikling blitt det mest praktiske valget for de fleste. Led utvikler ikke varme, og bruker lite strøm, så den er billig i drift. Finnes ørten ulike slag, blant annet led-pærer som kan skrus inn i vanlig armatur.
2. Lysstoffrør:
Lysstoffrør merket som plantelys kan skrus inn i eksisterende armatur. De avgir endel varme og må henge ganske nærme for å gi ønsket effekt.
3. Natriumlys:
Kraftig lys som gjerne brukes i drivhus eller store planterom. Bruker mye strøm og avgir mye varme, men en lampe lyser også opp mye.
NB:
Sjekk hvor stort areal plantelyset dekker! Dette bør stå utenpå pakken/ i nettbutikken, står det ikke så plag selgeren til de finner ut for deg.
Hvor kjøpe plantelys?
Plantelys har blitt ganske vanlig og du finner de ofte i:
– Hagesentere og nettbutikker for hage
– Lampebutikker
– Jernvarehandel
– Byggvarehus
NB: Plantelys har mer eller mindre «rar» farge. Jeg har ikke prøvd alt mulig, men har prøvd en par varianter som sies å kunne brukes i vanlige rom, men for min del blir det feil farge (og for mye lys) til at jeg vil ha det i kjøkken eller stue. Men jeg er nøye på lys og farger og sånn altså. Jeg har derfor mitt plantelys på gjesterommet, hadde jeg ikke hatt gjesterom så hadde jeg rigget til på soverommet mitt siden lyset uansett skrus av om natten.
For ja: Stort sett foretrekker plantene at lyset skrus av om natten, de trenger hvile de også 🙂
.
REKLAME:
I forbindelse med at jeg tester ut Microgreens (babygrønnsaker/spirer) fra butikken Spireglede så har jeg også testet ut en av deres LED-pærer, det er den dere ser avbildet ovenfor. Du finner den i deres nettbutikk her, og bruker du rabattkoden MOSEPLASSEN så får du 20% rabatt. Min henger en meter over plantene og gir da godt lys i 50 cm diameter. Jeg er godt fornøyd med pæren, men aner ikke hvordan den er hverken pris eller kvalitetsmessig i forhold til alt annet på markedet 🙂
Hvor mange Kelvin og hvor mye styrke anbefaler du for planter, spesielt Tradescantia Zebrina?
Hei, jeg har ikke ekspertise nok til å synse eller anbefale noe rundt dette.
Om jeg setter to led-pærer i min Ikea taklampe som står på skrå og ca halvannen meter fra plantene, vil det være nok lys til succulenter?
Det er det helt umulig for meg å gjette på. Det kommer ann på pærene, og selv med typen pære så er jeg ikke interessert i å gjette, utenfor mitt fagområde 🙂
Jeg har fått gode resultater med en kombinasjon av naturlig sol lys og led lys. Om man bruker en timer på lysene kan man også gi en lys boost fra led lys nå det naturlige lyset avtar mot kvelden..