Ranunkler, våren fineste? Bli med inn i gartneriet de lages i!

I teorien sponset da jeg fikk med ranunkler hjem

På fredag besøkte jeg Sørby gartneri på Vestfossen. Det er et gigantisk produksjonsgartneri som blant annet lager ranunkler. Magiske vakre ranunkler som får hjertet mitt til å banke, kanskje også ditt?

Så, i dag byr jeg på masse fine bilder, innblikk i produksjon, og tips for stell av denne vårskatten 🙂

På Sørby har de seks mål av herligheten. Om du er i tvil: Seks mål er veldig veldig mye. Tilsvarer seks store boligtomter, eller seks fotballbaner av maks størrelse! Inni et hus! (og ja, dette er bare en del av anlegget).

På bildet over her ser du knallhyggelige Vebjørn Sørby som eier gartneriet. Sørby gartneri ligger på Vestfossen, for de litt mindre kjente så vil det si en halvtimes kjøring vest for Drammen. Sørby er et rent produksjonsgartneri hvor de lager store partier av utvalgte blomster, som så sendes ut til grossister og kjeder.

Så til vanlig kun salg til store enheter. MEN: På våren har de en par helger hvor alle som vil kan få handle! Dette skjer på et område utenfor, og annonseres på Sørbys egen facebookside, så følg den!

Ranunklene er frøsådd og ble startet opp i dette drivhuset i høstferien. Så har de sakte og sikkert vokst seg til, og de første er nå leveringsklare. Det er ikke den enkleste planten å drive frem, Vebjørn var litt oppgitt over dem. Men han beskrev også den voldsomme tiltrekningskraften ranunklene hadde på innkjøpere han fikk innom, det er jo en magisk blomst det er verdt å strekke seg litt ekstra for 🙂

Drivhuset holdes kjølig, jeg mener Vebjørn sa de holdt det på 10-13 grader nå. Det gir kompakte fine planter, og som bonus gir det planter som allerede er innstillt på uteliv, for de av oss som er så heldige at det er mulig.

Nå så tidlig i produksjon så må de sortere ut de som er leveringsklare fra bordet, disse settes på et bånd og kjøres opp til en pakker for enden. Der klistres det på merkelapp, så settes plantene på brett, og inn i traller som så sendes ut til kundene.

Det er utrolig gøy å få komme inn på innsiden av drivhuset på denne måten! Få et lite innblikk i hvordan produksjonen foregår, lære mer om blomstene, bli klokere, og bli enda mer begeistret både for ranunkler og for norsk produksjon.

For ja, jeg synes jo det er veldig viktig at vi lager blomster lokalt. Litt fordi det er bra for arbeidsmarkedet, men mest fordi det er bra for miljø. Ved produksjon i Norge så unngår vi å importere skadedyr og sykdom fra utlandet, vi har en produksjon som bruker mye mindre sprøytemidler, og det blir mer kortreist.

Og for endel planter så blir det dessuten gjerne bedre planter for vårt norske klima. En staude som har vokst opp i Norge vil være tøffere enn en som vokser opp i Italia. Jeg sier ikke at vi skal slutte å importere, men jeg støtter opp om norske alternativ når de finnes 🙂

Ja! Ranunkler tåler frost! Men ikke sett de rett ut i kulda, la de få en tilvenning først. Og sett de lunt, ingen liker kald kjip vårvind.

Slik steller du ranunkler:

Det viktigste med ranunkel er at de ikke må tørke! Den er derfor enklere å lykkes med ute enn inne, for på stuen blir det fort for tørt og da dør de.

Skal du ha ranunklene inne?
Sett de på oasis, eller plant flere sammen i et fat. Da er det enklere å holde de jevnt fuktige. Ikke sett de i vinduskarm med mye sol da tørker de fortere ut, og for samme grunn så hold de unna radiator mm.

Skal du ha ranunklene ute?
Dersom det stort sett er frostfritt på dagtid og maks tre minus på natten så kan ranunklene bo ute. Men, da må de stå lunt, og du må fortsatt huske på å vanne de. Det er absolutt bedre å plante i krukke enn å la de stå i den lille potte de kommer i, små potter tørker fort, også ute.

Tenk. Her har jeg fått gå og formelig bade i blomster, og nå er de første ranunklene på vei ut til butikkene nær deg. Har de ikke inne så spør om de får. Og om du får noen ranunkler i hus, husk dette med vanningen da 🙂

Noen dager på jobben er bedre enn andre… 😀

Synes du det var kjekt å få se? Jeg delte forløpende videoer fra besøket på Instagram-story, og noe av dette ligger i egen høydepunkt så du fortsatt kan se. Instanavnet mitt er @moseplassen og om du følger meg så blir det mer gartnerier og andre inside-opplevelser i tiden fremover 🙂

Husk også å følge Sørby Gartnerier på Facebook

https://www.instagram.com/p/BuwTa7RB-0U/

Til info:
Jeg fikk med meg noen ranunkler hjem så ut fra strengeste tolkning er denne posten sponset.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Hadde ingen anelse om at det ligger et sånt gartneri på Vestfossen. Jeg er fra Drammen, selv om jeg de siste årene har bodd i Sande. Så det var artig å bli litt kjent med det.
    Ranunkler er noen herlige blomster, som jeg aldri har fått noe særlig til. Men jeg kommer helt sikkert til å kjøpe noen i vår også.
    Det må jo ha vært en drøm å få gå rundt der, og bare suge til seg av herligheten.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her