Ja! Ranunkler tåler frost

Ranunkel med snø, frosttålende blomst

Ranunkel er en skikkelig favorittblomst for krukker i den tidlige våren. Den ser tander ut, men er tøffere enn du tror 🙂

Dessverre kan ikke ranunklene overvintre i hagene våre her i Norge, men de er strålende som krukkeblomster på våren. Får de rett stell kan de da stå fint en måned eller mer. Og rett stell det forklarer jeg nedenfor!

Hvor mye frost tåler ranunkelen

Aller viktigste er å forstå at ranunkelen bør få litt tilvenning før den slenges ut i minusgrader. Har den stått ute i hagen din en frostfri uke og det så fryser på så takler den kjempefint tre minus, og trolig mer. Sender du ranunkelen direkte fra varmt inneliv til tre minusgrader så kan det hende den synes det er ganske ugreit.

Så har det litt å si hvor lenge det er minusgrader. Blir det mange dager etterhverandre hvor det er minusgrader hele dagen så kan det hende det blir vanskelig for den, men det kan du planlegge for ved å sette den i krukker som ikke er tyngre enn at du bærer de inn i garasjen ol ved behov.


Ranunkler hater å tørke!

Det er EN ting ranunkel virkelig ikke takler, og det er å tørke ut. Og det er derfor mange sliter med å få den til. Ranunklene selges primært i mars og begynnelsen av april. Da har mange de inne, og i små potter inne er det vanskelig å holde planten passe fuktige.

Dersom du vil ha ranunkelen din inne er det derfor best om du potter den opp i en større potte, og helst har den stående i ett kjøligere rom.

Om den står ute er det mye enklere å passe den med vann, men selv der er det absolutt å anbefale å potte den opp i noe større. Da er de virkelig enkle å stelle, og det blir meget pent 🙂

Optimistisk hageeier og plaget ranunkel
Veldig mye gladere ranunkler..

La ranunkel stå lunt:

Ranunklene er ikke glad i kald vind, så la de stå lunt. Dette gjelder nå forresten de fleste blomster du har ute på våren, vind kan være veldig kaldt og ugreit og de fleste vil holde ut med mye mer frost om de slipper vinden.

Snø?

Snø i moderate mengder er ikke et problem for ranunkelen. Blir det mye så kan det vel skade blomstene ved å veie de ned, men knoppene bør ikke bry seg.

Kjøp bare freshe ranunkler!

Fordi ranunklene ikke takler å tørke så er det viktig at du ser godt på de når de står i butikken. Ser de pjuske ut så la de stå! Dette gjelder spesielt om du handler på matvarebutikker som gjerne ikke har kompetanse eller utstyr til å holde plantene glade. (Jeg heier forøvrig på å alltid handle blomstene på blomsterbutikken, litt fordi matbutikken ikke kan å stelle planter, men mest fordi jeg vil at blomsterbutikkene skal overleve, og det gjør de ikke om du bare bruker de for bryllup og begravelser)

Vårblomst, ikke forvent mer!

Når ranunklene er plantet og vannet så er det bare å lene seg tilbake og nyyyyte synet. Jeg har i alle fall veldig mye glede av mine. Men ikke forvent at de varer hele våren og forsommeren. Ranunklene du kjøper nå er rene vårblomster. Om de har gode forhold så kan de blomstre en måned eller mer, hvor lenge vil avhenge litt av hvor varmt det blir. Blir det plutselig sommervarme så kan det være lurt å flytte krukken i skyggen, det kan forlenge blomstringen.

Alle ranunklene som er vist her er fra Sørby Gartneri, jeg var på besøk der tidligere i måneden, klikk her og bli med inn du også!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Hei Anne! Jeg plantet Ranunkel-løker i fjor, midt i mai og de kom, men ikke i imponerende grad…Nå har jeg en del løk i år også. Er det for sent å sette dem i jorden?
    Vennlig hilsen
    Agnes Randers-Pehrson,
    p.t. Norra Bohuslän, Sverige.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her