Duftkrossved, tidligblomstrende busk

Møt min kjære duftkrossved Viburnum x Bodnantense, ‘Charles Lamont’, han er genial for å sette farge og duft på våren!

Fakta:
– Herdighet, H4, kanskje H5
– Busk, høyde: 2-3 meter
– Små rosa blomster i klaser
– Meget tidlig blomstring
– Trives best i sol

Duftkrossved Viburnum x Bodnantense, ‘Charles Lamont’ har vakre blomster tidlig vår
Nydelig mild rosafarge på blomstene

Herr Charles Lamont kom inn i hagen min fordi jeg ønsket meg en tidligblomstrende busk. Og jeg har ikke angret. Dette er nå tredje våren vi er sammen, og jeg er alltid like sjarmert. Utrolig lekkert å få inn godt med farge litt opp i høyden! Jeg er jo veldig opptatt av at hagerommet skal omfavne meg, ikke bare skje nede på bakken.

duftkrossved, rosa blomster på naken gren

Forresten, jeg vil gjerne påpeke at grunnen til at det ble akkurat denne er fordi jeg tok en prat med Ida på Vegge gartneri, og utfordret henne på hva de hadde som blomstret tidlig, mye, og i rosa eller hvitt. Jeg elsker å spørre fagfolk om sånn for det dukker alltid opp noe jeg ikke hadde tenkt på selv, og de virkelig gode hagesenterene har personale som kan hjelpe, du må bare spørre!

keiserkrossved Viburnum x Bodnantense, ‘Charles Lamont’. Blomstrende busk vår

Viburnum x Bodnantense har to norske navn: duftkrossved og keiserkrossved. Den ligner noe aldeles sinnsvak på vårkrossved/ marskrossved, Viburnum farreri, og jeg greier ikke se forskjell på de når jeg ser de i en hage. Du kan lese mer om begge to i denne bloggposten her.

Busk med små rosa blomster på naken gren, keiserkrossved duftkrossved

Jeg opplever duftkrossveden som enkel å ha med å gjøre. Den er vakker på våren med sine blomster på naken gren, så får den et (småkjedelig) grønt bladverk, som så får litt fine mørkerøde toner utover høsten (om jeg ikke husker helt feil).

Vakkert med tidligblomstrende busker i hagen!

Det vokser endel av duftkrossved eller vårkrossved i nabolaget her, og jeg har sett den i hagesentere, men tror den er litt av moten og trenger å bli mer etterspurt! Har du den så del gjerne erfaring, både gode og dårlige, og spesielt om du har erfaringer om hvorvidt den kan være herdig på H5 eller mer!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

 1. Hei!
  Jeg kom akkurat over bloggen din, og har kost meg med den lenge nå. Lærer masse nytt og gøy!

  Jeg har en helt ny, stor 40 kvm terrasse jeg skal innrede med planter og blomster. Den er formet som en L. Jeg ønsker å skape noen hyggelige soner. Tips til hvordan jeg kan få til det? Nå er den bare veldig stor og åpen.

 2. Jeg bor i sørtyskland og her er det masse duftkrossved i hager og parker! Veldig fin siden den blomstrer så tidlig og har nydelig duft! Kan ikke huske å ha sett den noe særlig i Norge. Kan heller ikke huske å ha hatt den på pensum på landskapsarkitektstudiet, men om det er pga herdighet eller mote er ikke så godt å si!

 3. Jeg flyttet tilbake til Røros for et år siden etter 10 år på Østlandet. Jeg savner sånn hagen min og den lange vår/sommersesongen. Mitt spørsmål er, kan denne buske trives inne i en vinterhage?

  • Hei Aanichen.
   Å overvintre denne type planter inne er krevende, stort sett blir det ikke kaldt nok om vinteren, så de tyvstarter på våren også blir det ikke nok lys. Så hvorvidt dette vil fungere hos deg vil avhenge mest av hvor varmt det blir om vinteren, og hvor mye lys den vil få i vinterhagen. Jeg driver ikke med overvintring inne så jeg har ikke erfaring å dele utover det.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her