Planteskatt: Hundetann (Erythronium)

hvit og rosa hundetann i blomst

Hundetann, Erythronium, er en vakker vårblomstrende flerårig plante. Navnet sitt har den fått fordi knollene ligner litt på hundetenner, men det er de skjønne blomstene og de ganske interessante bladene som gjør den til en hageskatt.

Fakta:
Blomstringstid: April-mai
Blomsterfarge: Hvit, rosa og gule
Høyde: Avhenger av art, men ca 15-30 cm
Herdighet: H5 og H6*
Voksested: Trives generelt i både sol og halvskygge, liker ikke tørke.

Erythronium ‘White Beauty’

Det finnes flere ulike arter av hundetann. Den strålende boken «Løker og knoller» av Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen lister opp hele seks arter og navnsorter. Sibirhundetann Erythronium sibiricum får herdighet H5. Men vanlig hundetann Erythronium dens-canis, hundetann Erythronium grandiflorum, enghundetann Erythronium tuolumnense og hybridene ‘Kondo’ og ‘Pagoda’ settes med herdighet til H6. Det er veldig mye og betyr at de kan vokse i svært store deler av landet.

Om du ikke kjenner til herdighetssonesystemet så kan du lese om det her.

Sjekk bladverket! Mange av hundetennene har dekorative tegninger på bladene

Hundetann er en typisk skogbunnsplante. Den liker seg i full sol eller delvis skygget, gjerne under løvtrær hvor det er mye sol på våren og ikke så mye utover sommeren.

Den liker ikke å tørke ut, så jord som har jevn lett fukt er best (men ikke for våt heller). Hundetann er ikke avhengig av bestemt phnivået i jorden, og vil når den trives kunne spre seg både med å danne sideknoller og med frø.

Hvordan skaffe hundetann
Dessverre er hundetann sjelden i salg. Du må rett og slett ha med deg øynene, både på de velassorterte hagesenterene og på planteloppemarkeder. Internett påpeker at den kan selges både som plante og knoll, men fordi knollene er skjøre anbefales det at du kjøper planter ikke nakne knoller.

Men, om du er villig til å investere noen år så kan du prøve å så den selv! Tror ikke de er de enkleste å lykkes med, men den som ikke prøver ingen hundetann får 😉

Jeg sjekket litt kjapt en par frøbutikker på nett og fant at PlantWorldSeed har fire arter og Impecta har Erythronium dens-canis og om du leter videre finner du sikkert flere butikker og mer utvalg.

Erythronium ‘White Beauty’

Jeg har vært begeistret siden jeg så tepper av den i engelske vårhager for fem år siden, men av en eller annen grunn har det ikke blitt bloggpost før nå. Men nå fikk jeg den ut, og så håper jeg det falt i smak 😀

Dessverre har jeg ikke navn på de av hundetennene som ikke har fått navn på bildet sitt 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Gøy å lese! Jeg har hundetann i hagen på Ekeberg i Oslo, som etter noen år har økt fra en til tre blomster. Det er ikke jeg som har sådd den, den må ha flyttet inn ved hjelp av fugler eller kanskje rådyr? Ikke vet jeg. Men det er en stor glede hver vår når de orkideliknende blomstene plutselig tropper opp.

  2. Den gule er E. pagoda, den vokser litt overalt hos meg og virker langt mer tålig enn da endre jeg har. Men nok er den vakker så det gjør meg glad hver gang jeg ser den har forvirret seg til et nytt sted.

  3. Planta hundetann barrot for tre år siden. Hadde nesten glemt den, men i år dukka det opp tre flotte planter. Halvskygge, H7-8.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her