Forrige uke var jeg på pressetur med Visit Sweeden, og en av de mange perlene vi besøkte var Gunnebo slott like utenfor Gøteborg.
Og for et vakkert sted! Et komplett anlegg med slott, driftsbygg og ulike hageanlegg. Alt i en sympatisk skala 🙂
Gunnebo slott ble bygget opp på slutten av 1700 i nyklassisistisk stil og er i dag en av sveriges best bevarte hager fra denne tidsperioden.
Hele anlegget ble planlagt av samme arkitekt: Carl Wilhelm Carlberg og ble bygget opp relativt samtidig. Men. Så gikk store deler av anlegget i forfall, så i dag er det kun selve slottsbygget som er orginalt, alt det andre er historisk korrekte rekonstruksjoner ut fra de orginale byggetegninger, inventarlister, malerier og annen dokumentasjon. Dette inkluderer forøvrig også hagene, både pryd og kjøkkenhagene er anlagt slik de en gang var.
Vi ankom stedet via kjøkkenhagene, først «den nye», (som ble bygget på 1800tallet), og så litt lengre inn den gamle. Ved den nye ligger drivhuset, som ble tegnet til anlegget på slutten av 1700tallet.
Det må jeg si var en av dagens perleopplevelser! SÅ morro å få se et så gammelt drivhus. I forhold til dagens design er det jo ikke mye glass, men om man husker på hvor dyrt og krevende det var å lage vinduer på den tiden så er det jo imponerende. Huset er forøvrig i full drift og ikke åpent for besøkende, men vi hadde omvisning med slottsgartneren og fikk komme inn 😀
Drivhuset er arbeidsbygg, ikke utstilling. Her sås og drives frem vekster for kjøkkenhagen, og frem til orangeriet er ferdig så er det her sitrus, pelargoner mm vinterlagres
Før du går videre innover i hagen så kan du smette inn til høyre og sette deg i kafeen, hvor de serverer alt de dyrker i kjøkkenhagene.
Funfact: Bygget kafeen ligger i var egentlig tegnet på 1700tallet som tjenstebolig, men ble først bygget omtrent 1990! 200 års forsinkelse på bygging er jo litt artig 😉
Neste hagerom er den gamle kjøkkenhagen. Her er det rekke på rekke med grønnsaker og urter og spiselige blomster.
Kjøkkenhagene dyrkes økologisk, og med omtanke for både plantene som bor i de og miljøet rundt. De må også dyrke på en arbeidsmessig rasjonell måte da det slettes ikke er stor arbeidsstokk.
Så derfor er det mye jorddekke mellom plantene, da dette både er bra for mikrolivet i jorda (og dermed plantene), og det reduserer behov for vanning, og reduserer behov for luking. Jorddekke kan du bruke også, ta hva du enn har av grønt hageavfall og legg på jorden, så har du jorddekke!
Her står jeg med sjefsgartner Camilla Wihlander, som jeg kaller slottsgartner og som svenskene kaller trädgårdsmästare. Vi var så heldig å få omvisning med henne, og fikk da også større innblikk i alt det praktiske arbeidet som ligger bak det pene.
For eksempel praktiserer de vekselbruk i kjøkkenhagene. I og for seg ikke revolusjonerende, men noe som ofte kan glemmes vekk når man har en ide om å lage utstillingshager. På Gunnebo synes jeg de hadde funnet en veldig fin balanse mellom noe som fungerte for plantene og miljøet og noe som fungerte for tilskuerene 🙂
Til slutt måtte vi rive oss løs fra de fantastiske kjøkkenhagene og trille videre til prydhagene rundt slottet. Det er to av de, men nå hadde vi fått så lite tid at kamera visst ble litt bortglemt… Litt tungvint var det også med rullestolen, (endel terreng så jeg må trille rundt i stedet for å gå gjennom hageanlegg), så jeg valgte vekk en hel halvside, noe som irriterer meg litt i ettertid, men man rekker bare det man rekker… (Det er startet en diger løvgang nede på ene siden som jeg bare MÅ se en gang i fremtiden!)
Spøkelser! Dette er sitrustrær som har stått lagret inne frem til nylig, og som har klær på mens de trener på å stå ute i solen. Herding er viktig skal de ikke bli solbrente!
Alle disse og noen til pleier å overvintre i drivhuset dere så aller først, men det er veldig trangt. Men det finnes nå en plan! Ett orangeri er under oppbygging, også dette etter de orginale tegningene fra 1700. Orangeriet og tjenesteboligen var de to eneste byggene som ikke ble bygget som planlagt, morsomt at de kan komme til nå. Alt bygges forøvrig så historisk korrekt som mulig innenfor dagens standarder 🙂
Gunnebo er eid av kommunen og det er gratis adgang til hagene, og inngangspenger for slottet. Ligger like utenfor Gøteborg og er vel verdt et besøk, jeg kommer i alle fall tilbake!
- Se mer på Gunnebo slott og trädgårdars nettside
- Følg Gunnebo på Facebook
- Følg Gunnebo på Instagram: @gunneboslott
- Finn flere vest-svenske hager på Trädgårdarsresan
Jeg var på Gunnebo som en del av en tur jeg gjorde med Visit Sweeden og Trädgårdsresan mai 2019. Turen var ikke betalt men jeg fikk dekket alle direkte utgifter. Visit Sweeden har ingen påvirkning på innhold utover å tilrettelegge for en tur hvor jeg fikk anledning til å se de ulike svenske perlene.