Privathagebesøk: Stier, trapper og underveisfilosofi

Som en del av langhelgen i Vest-Sverige sponset av Visit Sweeden var jeg innom en privathage like utenfor Gøteborg; Känn trädgård, som eies av Camilla Danielsson.

Jeg elsker å få gå i privathager sammen med hageeier. Få høre hva de har tenkt, få innblikk i prosessen som skulle til for at hagen er der den er, og hva som planlegges videre. Noen hageeiere er opptatt av plantene, andre av rommene. Noen fokuserer på det som skjer underveis, for andre er det viktigst å ha et fint resultat å nyte. Det gir veldig ulike hager med veldig ulike opplevelser, og det er både inspirerende og interessant å åpne opp for andres preferanser.

En av mange stier gjennom hagen

Camillas hage er en underveishage. Hun sier selv: «Jag vill fästa fokus vid att skapandet är viktigare än resultatet. Då blir det vackert och meningsfullt.»

Perfekt sammenplantning hvor undersiden på parykkbusken i motlys får nøyaktig samme farge som azaliaen. Klassisk eksempel på en sammenplanting du må erfare for å finne.

Hun ser på hagen som et prosjekt, og et prosjekt som kan få lov å ta så lang tid det tar. Hun prøver ut nye ideer, og godtar at ikke alt fungerer som tenkt. Hun leker og har det gøy underveis, fremfor å jage mot det endelige. Jeg må si det er forfriskende å høre, spesielt fra noen som åpner hagen for besøkende. Egentlig tror jeg vi er mange som har det slik, som har glede av det som skjer underveis og ikke har som mål å «bli ferdig». Men sier vi det? Unnlater vi å unnskylde de områdene som er underveis eller ikke påbegynt?

Bedet sett fra andre siden

Camillas hage er av ordinær villahagestørrelse, men i veldig fallende terreng. Det gir store utfordringer, men løsningen på disse utfordringene er (i mine øyne) hagens største styrke. Gjennom hagen går det stier og trapper som bringer både kroppen og øyet frem. Jeg er veldig opptatt av at godt hagedesign trenger rammer, og lite gjør jobben bedre enn en god sti.

Områder får en «funksjon», øyet får noe å fokusere på og følge langs med. Og det gjør overraskende stor forskjell for hvordan du opplever et hagerom.

Når du har den klare strukturen kan du bombe på med ulike vekster, uten at det blir rotete.

Det var seks ulike trappeløp i hagen, alle litt ulike, og mange av de bygget med «vi tar det materialet vi har liggende». Ikke alle var like gode å gå i, men det er også endel av det å være underveis. Første gang du legger en trapp i terreng har du kanskje ikke forstått hvor bratt du kan tillate deg å lage den. Og når trappen først er der så venner kroppen seg til de litt høye trinnene, og utfordringen forsvinner så trappen kan bli liggende til du faktisk får lyst mer lyst til å endre den enn å gjøre noe annet…

Mellom trapper og stier var det pauserom. For dette var også en stolhage hvor det var satt av riktig mange mulighter for å nyte hagen fra ulike vinkler. Inkludert den fine vinkelen «rett opp»

Japansk blodlønn (dette er forøvrig den mest herdige japanske lønna, H4)

Sitteplassene dukket opp når du minst ventet det som en overraskelse

Eller som et mål for enden av en sti.

Prydløk / allium

Og hele tiden var det vekster å glede seg over. Vakre blomster, interessante blader, høyt som lavt.

Og en og annen pyntedingst, gjerne i form av strategisk plasserte krukker 🙂

Anne og Camilla

Alt i alt en hage jeg hadde stor glede av å besøke! Og det kan du også gjøre, både gjennom åpne hagedager, gjennom Camillas Instagram og Facebook, og gjennom hennes bok.

Camilla har nemlig skrevet en bok om hagen sin: Känn Trädgården. Jeg har fått boken, men dessverre ikke rukket å lese den enda. Den er skrevet i samarbeide med fagfolk fra Göteborgs botaniska trädgård og tar for seg hvordan Camilla har brukt parkens ulike hagerom som inspirasjon og læring for sin egen hage. Boken selges hos Adlibris.

Følg Camilla på:
* Facebook
* Instagram
* Nettside

Pst, sjekk ut de oppstammede rhododendronene…

Og du, om du er i Gøteborgsområdet så er det mange andre hager du bør vurdere å besøke også! Trädgårdsresan har samlet de for deg!

Denne bloggposten er skrevet som et resultat av en tur hvor Visit Sweeden dekket alle kostnader (reise, overnatting, mat, ol). Jeg har selv bestemt hvilken hager jeg ville besøke, og det ligger naturligvis ingen føringer fra Visit Sweeden om innholdet jeg publiserer.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Takk for nydelige bilder fra en flott hage Anne! Er så glad for at jeg for noen år siden fant deg på nettet, alltid like spennende å vente på hva du legger ut neste gang! Ha en fortsatt fin dag! Berit

  2. Akkurat en sånn hage som inspirerer meg Jeg er mest opptatt av rommene, følelsen hagen gir når du passerer eller setter deg ned. Og et sted å sitte ned og nyte akkurat den vinkelen.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her