Blomsterengen i slottsparken:

I går var jeg innom Slottsparken (Oslo), og brukte ganske mye tid rundt noen av de mange blomsterengene de har etablert.

Denne engen inneholder bla ormehode, kvitodre, ryllik og bergknapp

Slotttsparken var tidlig ute med å reetablere blomsterenger på tidligere plen. I 2011 ble det gjort en registrering av artsmangfoldet med tanke på å skulle gjøre om noe av plenen til eng, og fra 2017 har slåttemarkene i parken vært del av en studie ledet av Nibio.

Jeg er veldig glad for at slottet har tatt et aktivt valg og viser vei på denne måten! Det viser at man i store parker kan lage plass både for mennesker og mangfoldig dyre og planteliv 🙂

Hvidodre, hvite blomster med humle
Hvitodre
Prikkperikum, gul blomst med liten humle
Prikkperikum

Å anlegge en slik blomstereng er ikke noe man gjør bare for skjønnheten. For all del, til tider er det virkelig vakkert, men til tider vil det også se litt «lurvete» ut.

For det er jo ikke slik at det alltid er noe i blomst, og når noe har blomstret av så skal det visne ned og få sette frø.

Prestekrager. Hvit markblomst
Prestekrager

Og ikke kan du forvente at du kun får de plantene du ønsker deg heller… Spesielt i starten mens jorden fortsatt er næringsrik vil du få endel planter du nok anser som ugress. Disse utkonkurerer våre markblomster, så i stedet for blåklokker og jonsokblom får du kveke og løvetann.

Rød jonsokblom, markblomst med rosa blomster
Rød jonsokbloms

Jeg veit ikke om de har lukt disse engene i slottsparken, men om du anlegger en litt mindre eng i din egen hage så vil jeg nok anbefale det om du ikke vil se på ugresset i ti år.

Deler av plenen er klippet, mens andre områder er satt av for viltvoksende blomster. De slås to ganger om året, det bidrar til å utarme jorden.
Rettvinterkarse
Ormehode

Det kan ta litt tid å etablere en tradisjonell blomstereng, men med tid vil det kunne bli et himmelrike for insekter og andre dyr! En blomstereng i en slik stor hage vil sammen med gamle trær og busker gi en veldig god biotop. Parken blir i balanse og nyttig for flere enn oss mennesker 🙂

Og om du ble inspirert til å lage tradisjonell blomstereng i egen hage så kan du lese litt her om det her 🙂

Rødknapp 🙂
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her