Jeg får ofte spørsmål om hva slags gjødsel som er best, og hva jeg bruker. Det første kan jeg ikke svare på, det fordrer mye mer forskning enn hva jeg kan få til i min hage. Men, jeg kan naturligvis si hva jeg bruker, og hvorfor!
Men først litt om min grunnfilosofi for gjødsling:
Levende jord:
I naturen er det et yrende liv i jorden. Meitemark, små bakterier, ymse sopp og mye annet jobber konstant med å omdanne alt i jorden til noe annet, og i den prosessen frigjøres/ dannes næringsstoffer som plantene kan nyttegjøre seg. Dette er i dag hva vi kaller levende jord.
Mitt mål med å gjødsle er å mate jordlivet. Da får plantene jevn og bred tilgang på næringsstoffer, noe som gjør at de holder seg friskere og frodigere.
Og. Ikke bare gir denne måten meg en frodig og frisk hage, med mindre innsats, det er også det mest bærekraftige da jeg jobber på lag med naturen.
Kompost:
Startpunktet for all levende jord er kompost. Nå veit jeg noen av dere grøsser, for mange tror kompost er vanskelig og tidkrevende. Det trenger det ikke være!
Hos meg har jeg to former for kompostering:
Hageavfall:
Alt mykt hageavfall klippes opp litt og legges på toppen av en krukke som jorddekke. Når jeg graver i en krukke for å plante om så graver jeg samtidig ned litt av dette.
Matavfall:
Matavfallet komposterer jeg med Bokashi-systemet, det kan du lese om her. Dette er latterlig enkelt og gir virkelig en boost til jorda.
I tillegg til komposten så bør jorda få litt ekstra tilskudd, altså gjødsel. Da er det to veier å gå: Kunstgjødsel eller organisk gjødsel
Hvorfor jeg ikke bruker tradisjonell kunstgjødsel:
Vanlig kunstgjødsel tilbyr kun næring til plantene, og gjør ikkeno for jordlivet. Faktisk så motarbeider kunstgjødsel enkelte av mikroorganismene du ønsker (det er bla så mye fosfor at mykorrhiza ikke gidder gro).
For all del, kunstgjødsel funker det om du tilfører jevnlig, men god levende jord gir bedre resultat over tid. (Jeg tror ikke det er tilfeldig at jeg nesten ikke har skadedyr og sykdom i hagen, plantene har bedre motstandsdyktighet når de får godt kosthold).
Jeg foretrekker derfor organisk gjødsel.
Organisk gjødsel:
På hagesenteret selges det mange ulike organiske gjødselstyper. Noe er laget avføring fra høns, hest eller ku. Annet er laget på tang og andre planter. Dette er i utgangspunktet flotte startpunkt for en levende jord!
Jeg veit ikke hva som er bra og best av de ulike organiske gjødselstypene, men jeg har tre ulike produkt i bruk i hagen nå. Dette er tre jeg har litt ekstra trua på som komplette gjødselprodukt som ikke bare gir mat til plantene, men også bidrar aktiv til rikt godt jordliv.
Disse tre gjødseltypene bruker jeg:
Randesunds/ God vår: Lupin og HønePøne
Lupin og Høne-Pøne inneholder mikroorganismer og proteinrik mat til disse, og kickstarter det glade jordliv. Jeg har brukt dette produktet i syv år, både for bed og krukker. Jeg tilfører det til jorden en gang om året, (om jeg husker). Enkel og greit.
Hvor kjøpe: God Jords egen nettside, eller på Randesund hagesenter utenfor Kristiansand, og så er det en par hagesenter til, venter på liste.
God jord: Terra Preta (sponset)
Terra Preta er en miks av biokull, steinmel og næringsstoffer. Biokull er den nye store greia innen god jordbiologi, jeg må få skrevet mer om dette etterhvert men er du kunnskapshungrige så får du best innføring på et av God Jords Biokullkurs (hvor du bla får lære hvordan brenne biokul selv). Stenmelet er en miks av ulike mineraler, som delvis gir næring, og delvis fungerer som katalysatorer for gode prosesser i jorden. Les om Terra Preta her.
Hvor kjøpe: God jords egen nettside , eller hos eierenes gård på Beitostølen (ta kontakt pr epost først, kontaktinfo nederst på nettsiden).
Neudorff: Fertofit hagegjødsel og BioFrissol flytende gjødsel (sponset)
Jeg ble litt overrasket når jeg oppdaget at det blant standardmerkene i hagebutikkhyllene er en produsent som over mange år har satset bevist på å utvikle organiske og bærekraftige produkter. Jeg har fått noen produkt av produsenten for å prøve ut, deriblant Fertofit Hagegjødsel (granulat), og BioTrissol som er flytende og som jeg bruker inne. Begge er godkjent for økologisk dyrkning (krav-merke), og har både næringsstoffer og «mat til mikrobene». Fertofit har i tillegg mykorrhiza som jeg ikke har sett i noen andre gjødselprodukt (enkelt forklar gir det plantene bedre røtter).
Hvor kjøpe: Neudorff har distribusjon til de fleste hagesentere, inkludert Plantasjen, Bauhaus, Hageland og Gartnerringen. Men hvorvidt akkurat ditt hagesenter har akkurat det produktet kan jeg ikke love. Ring og spør!
Sammenligning:
Planen er å kjøre en liten sammenligning mellom disse tre. Det har ikke blitt til at jeg har fått satt opp det enda, kroppen har ikke vært samarbeidsvillig, men nå er jeg såvidt i gang 🙂 Dette blir naturligvis med begrenset nytteverdi ettersom jeg ikke har plass til store prosjektet, men kjekt å prøve!
Oppdatert: testen var for enkel til at jeg greide se forskjell. Alt grodde fint!
Angående sponsing.
Jeg har fått produktene både fra Neudorff og God jord, og for syv år siden fikk jeg også første pose med HønePøneLupin. Dette påvirker på ingen måte hva jeg bruker eller foretrekker!
Hei. Jeg har tilgang på ku- og hønsemøkk. Jeg har også bokhasi. Trenger jeg annen gjødsel i kjøkkenhagen? I tillegg får vi noe gress og løv, men veldig lite faktisk. Jeg skulle lært mer om gjødsel og hva man bruker til hva. Takk ellers for en fin blogg!
Hei, jeg har lest masse av det du skriver her, og mye om jord og gjødsling. veldig interessant detet med å ikke kaste gammel jord fra krukker og balkongkasser. Jeg har en kjempestor putekasse som er gjort om til kompostbinge, og vet du hva jeg gjødsler med: gullvann! altså tiss! Jeg tør ikke fortelle noen at jeg tisser på en liten bøtte jeg har stående ved klosettet, men det gjør jeg altså. fikk det tipset av noen naboer som er veldig økologiske.
ellers takk for alt du har skrevet.
mvh Lillian Lindberg