Mjærum gartneri og besøkshage!

Fra besøkshagen hos Mjærum staude og urtesalg

I Hobøl i Østfold ligger en perle! Mjærum staude- og urtesalg er et lite gartneri som har spesialisert seg på stauder og urter, og i tillegg har de også fint utvalg av sommerblomster. Det meste av plantene lager de selv, og når jeg var der nå i går så var det for så vidt litt utplukket for de stenger for sesongen i slutten av måneden, men det som var var av ypperlig kvalitet.

De meget hyggelige eierene Janne og Sverre 🙂

Jeg har hørt mye fint om Mjærum i mange år, og var såå glad for at jeg endelig fikk tatt turen. For i tillegg til å ha planteutsalg og være knakende hyggelige folk, så har Janne og Sverre en helt magisk besøkshage. Den ligger rundt gartneriet med samme åpningstider som dette. (Se nederst i posten for adresse og åpningstider.)

Besøkshagen hos Mjærum staude og urtesalg, med gartneriet  (butikken) i bakgrunnen

I besøkshagen finner du bugdende staudebed, og rause mengder busker og trær, de fleste stammet noe opp.

Og mellom det hele et nettverk av koselige hagestier, mange av de greit tilgjengelige også med rullestol.

Sitteplass i besøkshagen på Mjærum gartneri

Og mengder, mengder, med sitteplasser! Noen som her med blikk ut over kulturlandskapet utenfor, men de fleste gjemt inn i mellom alt det frodige 🙂

Her er rett og slett fantastisk å vandre, puste, koble ut, og fylle på 🙂
Virkelig en oase. Og fordi hagen ligger har både flate og mer kupperte deler så er det enkelt å la seg inspirere. En hage som garantert vil sette ideer i hodet ditt om hvordan få mer ut av akkurat din hage.

Nepalmure, Potentilla nepalensis, ‘Miss Willmott’

Og om du så blir inspirert, så tar du turen inn i gartneriet/butikken og snakker plantevalg med Janne. Nå er det som sagt litt utplukket, men kanskje har de akkurat den planten du er nysgjerrig på (det skjedde meg). Eller kanskje hun kan komme med innspill på noe som passer godt hos deg.

Pelargoniabonanza!

I butikken selger de primært stauder, sommerblomster og urter. Blant sommerblomstene så jeg de hadde stort utvalg av pelargoner, fuchia, og ymse mer eller mindre andre vanlige. Jeg kjøpte meg feks noen blomstergulrot som jeg gleder meg til å vise dere senere 🙂

Men ja, tilbake til disse stiene, som faktisk bør gås begge veier 😀
De svinger seg pent gjennom hagen. Alle med grus slik at de kan brukes også våte dager. Noen med tydelige stensatte kanter, andre med mer organisk frodighet.

Hagestier er strålende grep for å få vakker og interessant hage! Jeg har jo laget meg hagesti selv på min langsmale takterrasse ved å sette krukkene i grupper, og i en hage gir stien rammer for bedene, slik at plantene kan bugne og bråke så mye de vil uten at det blir rotete.

Trapp i sten i besøkshagen til Mjærum gartneri

I den delen av hagen som lå i terreng kunne det plutselig dukke opp en trapp for å komme mellom nivå. Den var noen ganger usynlig ovenfra, men når jeg hadde fulgt stien rundt så dukket den frem i form av flotte stenblokker. Jeg elsker slike trapper, de er virkelig hagesmykker!

Aksnøkketunge, Ligularia przewalskii.

Men joda, de virkelige smykkene er vel kanskje alle blomstene 😉
Her er et stort og spennende utvalg stauder, både helt vanlige stauder som aksnøkkeltunge, og de mer uvanlige som amerikansk kermesbær.

Amerikansk kermesbær, Phytolacca americana

Og så er det her som i alle gode hager noen villplanter! Fint lite ugress, men enkelte av prydplantene har laget avkom, og nye unike skjønnheter som denne riddersporen er resultatet 🙂

Ridderspore

Så, ble du inspirert?
Fikk du lyst til å tusle deg en tur selv?

Mjærum staude og urtesalg (og besøkshagen) har åpent kun frem til og med 28. juli. Åpningstidene ser du på plakaten nedenfor.

Adressen er Mjærumveien 143, litt innenfor Hobøl kirke.

Åpningstider 2019

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

  1. Utrolig fint sted med stort utvalg av urter, sommerblomster og stauder. Var der for første gang i fjor og har vært der en tur i år også. Kommer nok til å ta en tur til. Rimelige priser og du får god informasjon om plantene hvis det er noen du ikke kjenner. Mest sannsynlig er at du oppdager nye planter. Det er en perle.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her