Disse plantene kan du kjøpe nå!

Har du stort sett varmegrader på dag og maks fem minusgrader på nettene? Da er dagens bloggpost for deg! (Og er det for kaldt ute så la deg inspirere til innevår).

Jeg er veldig opptatt av å lage til gode uterom nå tidlig vår, og i år blir det ekstra viktig. Kunne sitte ute på en solvarm dag gjør godt, og enda bedre blir det når det er blomster rundt en.

Kosekrok! Med massevis av løkblomster, primula og julerose, og mose 🙂

Du får i dag tips om blomster som ikke plages av litt frost, og så skal jeg si litt om barrottsplanter.

Det kjennes jo litt rart å oppfordre til å handle nå. Men, med omtanke kan det gjøres uten smittespredning. Jeg ser at både hagesentere og blomsterbutikker lager smarte kasseløsninger slik at kundene kan handle uten å gå inn i butikker, og mange tilbyr levering. Ring din lokale plantepusher og hør hva mulighetene er, og følg naturligvis anbefalingene fra helsemyndighetene.

Julerose/ helleborus

Jeg har tre grunner for å friste deg. Det mest innlysende er at blomster sprer glede, men vel så viktig er det at planteselgere og planteprodusentene er ekstremt presset nå.

Jeg er veldig opptatt av norsk produksjon. Mest av alt fordi norskproduserte planter er maks egnet for norske forhold, men det er også mange andre viktige faktorer i dette. Blomster er ekstrem ferskvare og det er allerede krevende å være norsk planteprodusent om ikke markedet faller helt ut nå midt i høysesongen. Så. Velg norsk! Da får du vakre gode planter, du støtter næringen, og du bidrar til fremtidige muligheter. Vinn-vinn!

Merke som viser at planten eller blomsten er produsert i Norge
Se etter dette eller andre tegn på at planten er norskprodusert!
Primula kan tåle frost, og i liket med de fleste på listen gleder den også humler 🙂

Disse kan blomstre forbi nattefrost:

 • Ranunkler
 • Primula
 • Stemor
 • Julerose
 • Vårlyng
 • Vinterblom
 • Små anemoner
 • Alle tidligblomstrende løkblomster, som feks perleblomst; krokus, påskelilje, pinselilje, snøstjerne, skilla, rutelilje, snøklokke, klosterklokke, svibler mm

Det er viktig med herding, det vil si at plantene må vennes til utelivet. Jeg har skrevet om herding av planter her! Du kan også sjekke ut denne gamle posten om 23 vårblomster som tåler litt frost, den har bilder av alle jeg anbefaler!

Stemor! Tåler mye og er usigelig søte 🙂
Eller du kan kjøpe hvasomhelst (norsk) og kose deg med inne 😀 Feks pelargoner fra Frantz Hegg gartneri

Planter som er i dvale kan settes ut

Så snart bakken har tint kan du plante stauder, busker og trær som er i dvale. Da forutsetter jeg dog at dette er planter som skal overvintre ute ellers. Med dvale mener jeg at planten ikke har fått blader eller blomster, og du kan kjøpe de både som pottede planter og barrotsplanter (planter uten jord).

Dette betyr at du allerede nå kan sanke busker og trær på hagesenteret, det er nå det er utvalg!

Herdede ranunkler tåler både noen minus og litt snø 🙂 Men de tåler ikke å tørke, så husk å vanne! Disse er fra Sørby gartneri

Påskeliljene og perleblomstene bryr seg filla om at det er snø en meter unna 😀

Disse må du vente med:

Alt som aldri tåler frost skal ikke ut før det aldri er frost om natten, og er de varmekjære så må du vente enda lengre. Dette gjelder både knoller, nakne busker og planter med blader.

Planter som egentlig tåler frost, men har stått inne og fått blader, vil gjerne ikke ha så godt av å komme ut før det er frostfritt. Dette gjelder både det du overvintrer i boden, og det du handler på hagesenteret. Blomstene jeg lister opp som frosttålende er altså unntaket 🙂

Har du lyst til å se mer fra takterrassen her så logg deg på Instagram kl 12 i morgen! Jeg har live-sendinger hver dag kl 12, og i fredag er tema å lage vårlig uteplass. Ser du mens det er live kan du stille spørsmål 🙂

Pst, bildet i topp er fra i fjor vår, da besøkte jeg Sørby gartneri og så blant annet på deres fantastiske ranunkelproduksjon 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Hei, Anne! Tre spørsmål: Jeg har sådd en del sommerblomster, deriblant breddsådd sommerfugl- og bieblanding. Skal disse også prikles? Aner jo ikke hva de ulike spirene i disse blandingene er. Og etter å ha priklet; skal spirene/ stiklingene stå i den nye potta helt til de settes ut i bed og krukker? Hvilket forhold jord/ kugjødsel bør jeg ha? På forhånd takk for hjelpen! Mvh Ellen

 2. Hei.
  Jeg har nokså stor hage til Oslo å være, men den er skrekkelig kjedelig. I flere år har jeg drømt om å lage en koselig hage, men jeg har blitt overveldet av mulighetene og aner ikke hvor jeg skal starte. Og har derfor aldri startet.

  Jeg hadde ønsket meg at du selv, og noen i nettverket ditt, kanskje ville lage en liten serie her inne om hvordan de startet? Hva tenkte de, hvordan var de første planleggingsstundene? De hageprogrammene jeg ser viser etablerte hager, eller de viser hager som blir påkostet noe voldsomt.

  Et ønske fra meg 🙂

  Hilsen Kristin

  • God ide, jeg har ikke nok kapasitet til det akkurat nå, men det er en av mange ideer jeg har på blokka og prøver å finne rom for.

   Men du skal få en skisse:
   1. Finn ut hva du vil bruke hagen til. Hva er VIKTIG for DEG (og andre brukere). Drit i hva du tror er viktig eller nødvendig, finn ut hva som gjør _deg_ glad.
   2. Få ordnet med innsynsvern først. Altså hekker mm.
   3. Finn ut hvor hovedsitteplasssen bør være- ting å tenke på er: Hvor er det best å være ut fra preferanser på sol, vind, skygge, mygg, innsyn, utsyn, og hva som funker når du er inne (feks hvor enkelt det er å komme dit innenfra og at hagemøblene ikke blir stående å blokkere stuevinduene)
   4. Ta med deg din hagesslange, naboens hageslanger, kasser, bøtter, hagemøbler og alt annet du har ut i hagen, og tegn! Sett ut møbler der du tror de skal stå, marker trær og busker med kasser, og bruk slangene for å tegne grenser mellom platting og bed, og bed og plen. osv. Prøv, skiss, se på det fra ulike steder inkludert innenfra, prøv igjen. ring en venn. Flytt på ting. Sov på det. Gå opp i 2. etg og tenk. Ta bilder av resulatet, spraymal eventuelt på plenen, og begynn å lage platting, bed og hage generelt. Jeg anbefaler å begynne med hovedsitteplassen, og bed nær det. Så jobber du deg videre i hagen når det er fint. IKKE prøve å fikse en hel hage på en gang med mindre du hyrer inn en bataljon hagearbeidere….
   5. På ett eller annet tidspunkt (eller egentlig på mange tidspunkt) oppdager du at planen din bør endres. Da gjør du det. Ha en plan, men la den ikke være rigid. Hager er organiske. Bedre løsninger kan dukke opp, utfordringer i form av fjell og stein kan dukke opp. Eller noen (inkludert Finn) tilbyr deg plutselig noe helt gratis. Grip mulighetene 🙂

 3. Åh, så deilig med et praktisk svar. Takk 😀
  Om noen andre i kommentarfeltet har innspill så hadde det vært gøy å høre.

 4. Estragon Russisk eller Fransk? Hvorfor er planter og frø ikke merket? Selv sk. seriøse gartnerier som Plantasjen, Hageland og Gjennestad planteskole merker ikke og betjeningen vet ikke hva de selger.

  Fransk Estragon har best smak og er den som egner seg i mat. Russisk er mest herdig og jeg mistenker at det fristes til å selge dem.

  Hvordan skal vi finne ut hva vi kjøper når leverandørene ikke merker eller vet hva de selger?

 5. Hei, Har du tips til bambus som har stått i kasse som ser visne ut når vi har tatt bort bobleplast og strie som har vært godt rundt dem i vinter? Kan vi gjenopplive de? Eller har de ikke tålt kulda tror du, tross tildekning?
  Takknemlig for svar og tips

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her