Tid for juksevår!

Syringren i blomst fremfor grønn sofa

Vinteren kan bli lang, våren kan drøye, og vinter jeg ble litt sprø av å vente fant jeg opp konseptet juksevår, som siden har blitt et must hos meg 🙂

Det består rett og slett av å skape litt vårstemning før naturen er klar til det, og det er ikke så mye som skal til for å skape godfølelsen.

Helt vanlig lønn i ferd med å springe ut. (Og første bildet er syrin)

Mine tre (innendørs) juksevårfavoritter:

 • Drive frem blomster og blader på grener
 • Kjøpe potter med vårblomster som primula, perleblomster og krokus
 • Dyrke spirer
Ruteliljer

Jeg har skrevet mye om å drive grener tidligere, klikker du her så får du en god guide. Det gir en så enorm glede!

Å dyrke spirer kan også være lavkost, det enkleste hva gjelder innsats og utstyr er å dyrke ertespirer, les om det her 🙂

Og så er det vårblomstene da. Nå finner du nydelig utvalg av vårblomster på blomsterbutikker og hagesenter. For eksempel stemor, primula, krokus, perleblomster, pinse og påskeliljer og ruteliljer.

Primula, det finnes både de vanlige og litt mer «spennende» varianter. Blomsterbutikken har ofte best utvalg

Alle vårblomster er «designet» for lave temperaturer så de står gjerne ikke så lenge i blomst på en varm stue, men duverden så mye glede de gir underveis! Og husk, løkene kan du spare og plante ut så kommer de fleste igjen til neste vår. (Du kan spare på primula og stemor også men det krever mer innsats).

Og pst, om du har tilgang på grønn mose, bruk den med pottene, det kan gi litt gratis volum til juksevåren din!

Krokus og mose, perfekt match 🙂
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Hei Anne.
  Så hyggelig med en vårhilsen fra deg! Håper alt vel, nå går det fort mot vår etter en kald periode. Gøy at du skriver om spirer, vil forsøke det.
  Gode hilsener fra Anne Elise

 2. Herlig! Gleder meg til våren! Jeg skal flytte inn leilighet med terrasse, etter å ha bodd i stort hus med stor hage, så jeg gleder meg til å følge bloggen din å få gode tips. Men problemet er nok at jeg bor i Trøndelag, ved kysten, så planting av busker og trær blir nok ikke så enkelt som i Oslo. Må nok ha mer hardføre planter her. Uansett, spennende tider framover. Hilsen Åslaug

  • Ja, litt tøffere planter må du ha, men det finnes mye fint for din sone også. Søk om herdighetssone her på bloggen, og finn ut hva du har, så har du maks mulighet til å få deg planter som vil trives!

 3. Nydelig med litt jukesvår. Jeg har kjøpt noen minipåskeliljer, og de klarer seg fint ute nå. Kvister har jeg tatt inn, og det har allerede vært blåbærblomster i vasen min. Nyt dagene i den gryende vår 🙂

 4. Hei Anne, koselige bilder du legger ut jeg håper virkelig att den brått tilkommene tempraturstigningen er et tegn på vår men når det er sagt så har jeg gått i vinter å «gruet» meg litt til våren….keg fikk haøve jordbærsenga mi ødelagt av oldenborr larver i fjord og vet nå ikke om jeg må grave opp å flytte hele senga eller om jeg kan gi den en sjanse til der den er nå. Finner ikke nyttig info på nettet, har du et tips til meg?

  • Hei, hmhm, jeg er ikke god på skadedyr… Jeg tørr ikke gi tips her, håper du får hjelp annet sted

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her