Kompostbingen og kompostering

kompostbinge2Jippi! I dag fikk vi hjem kompostbingen 😀
Det ble en Biolan 220 liters binge, og jeg gleder meg som en unge til å begynne å bruke den! Vi har nå spart på grønnsaksrester i to uker for å ha noe å starte på, og for å riktig gi bingen en superstart har mannen handlet reker som vi skal ha i morgen slik at skallene skal gå i komposten (det beste en kompost veit er nemlig rekeskall).
Ettersom jeg har forstått at kompostering egentlig er en litt snål og ukjent ting for mange så tenkte jeg at jeg skulle forklare litt:
Målet med kompost er å omdanne avfall til jord. Dette skjer mer eller mindre av seg selv så lenge en gir de rette forhold. Alt organisk materiale brytes ned ved hjelp av mikroorganismer som sopp og bakterier. Mikroorganismene lever av avfallet, og i prosessen med å fordøye avfallet omdannes det til jord (og biproduktene energi og co2).
Skal mikroorganismene jobbe effektivt er de avhengig av gode forhold, det vil si god tilgang på luft og jevn tilføring av avfall. Luft tilføres ved at bingen har luftehull innvendig, ved at en løfter opp massen med en kompostlufter mm og ved at en bruker strø. Vann tilføres bingen slik at den er passe våt. Fuktbalangse er også vesentlig, strø hjelper til med å absorbere ekstra fukt, eller man må vanne komposten dersom den har blitt for tørr. Mikroorganismene trives også best og gjør best jobb om temperaturen er rett. Ideell temperatur er 50-60 grader, men ned til 30-40 går bra det også. Dersom forholdene ellers er bra så holder komposten seg selv varm, under forutsetning av at bingen er isolert for å unngå varmetap i de kalde årstidene.
Det er dette med ideell varmegang i bingen som skiller en varmkompost fra kaldkompost. Kaldkompost er den bingen/haugen de fleste har nederst i hagen som de legger hageavfallet på, her skjer ting mer eller mindre på egen hånd, sakte eller raskt ettersom hvor mye stell den får. Varmkompost krever en isolert binge, og brukes i hovedtrekk til kjøkkenavfall, men en kan gjerne legge hageavfall i også. Varmkompostbingen er innbruddsikker mot skadedyr, og pga den høye varmegangen er det her mulig å kompostere matavfall som kjøtt og fisk, noe man ikke kan legge i kaldkomposten. Nedbrytningen går mye raskere i en varmkompost enn i en kald, og sluttproduktet (komposten) er langt mer næringsrikt.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

  1. Hipp hurra for kompost!!
    Eg er veldig spent på korleis erfaringane dykkar blir med denne komposten, for eg har store planer om å innføre kompost her i firemannsboligen vår.
    Det hadde vore bra om det hadde gått bra. Matavfall er den siste avfallsgruppa som vi ikkje sorterer enno, og litt god plantejord er jo alltid godt å ha.

  2. Jeg skal nok holde dere løpende informert tenker jeg 😀
    Er spent på om dette går så greit som jeg har bestemt meg for at det skal. Jeg kjenner jo både folk som har hatt varmkompost i årevis og som synes det er veldig enkelt og greit, og folk som har prøvd men gitt opp hele greia. Jeg regner med at vi skal få det til, men litt kløning det første halve året må nok påregnes…

  3. Foruten ordinært matavfall går det en del brødrester i søpla hos oss. Håndterer varmkomposten også dette greit? Eller er det visse typer matavfall man bør unngå?

  4. Hei magnus, godt spørsmål det der. Varmkompost kan ta absolutt alt av matavfall, men man må være forsiktig med fett og rått kjøtt/fisk. Litt fett er ok, men stekefett har det bedre i søpla. Rått kjøtt i mengder bør varmebehandles først, er det litt så kan man ha det i komposten om den er god og varm.

    Brød er supert å ha i varmkomposten, det er ikke noe problem overhodet. Men kan jeg foreslå å bruke brødet til å mate fuglene med i stedet?

  5. Litt både og. Dersom det er små ben eller det sitter endel fast på det så går det i komposten. Men som oftest kaster jeg det. Det skal mye og lang tid til før ben brytes ned, lengere tid enn komposten har å by på. men det er jo heller ikke noe i veien for å plukke de ut av ferdigkomposten om man synes de er brysomme. Jeg komposterer eggeskall også, enda heller ikke de faktisk komposteres med det første.

  6. Hvordan har dette fungert synes du? Jeg tenker å kjøpe meg en varmkompost, men de godkjente er jo kjempe dyre! Bor i et heftig brunssnegle området så tror det er lurt å bruke varmkompost istedenfor kald. Lagde en liten kompostbinge til planteavfall, men der er det mye snegler inni nå etter bare 3uker.

  7. Hei, 15 år siden dette innlegget ble postet – hvor fornøyd er du med kompostbingen?

    Mvh
    Odd Rudi Evensen

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her