Pilfink

pilfink1Han her har jeg lurt fryktlig på hva var for noe, en spurv synes jeg, men Gråspurv? Jernspurv? Pilfink? Har sett den noen ganger, men alltid på for lang avstand.
I går fikk jeg endelig tatt brukbare bilder, og når jeg så satt og sammenlignet fra alle bauger og kanter så fant jeg ut at jo, det er en pilfink 😀 (Det hjalp også betraktlig at mannen påpekte at den hadde klart sorte kjaker.. ikke såå lett å være fersk fugleidentifikator skal jeg si)
Søte disse da, litt sky enda, men det er vel håp om at de som så mange av de andre blir litt mer vågale når de har blitt husvarme 😀
(Eurasian) Tree Sparrow/ Passer Montanus. Not at all the same bird as the American Tree Sparrow...
pilfink2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Thank you, the picks are not close to as good as the ones you take, but I blame it on my camera *lol*

  And yes, it does look a lot like the house sparrow, but is smaller and has different pattern. And it is not as daring as the house sparrow.

 2. I was going to say the same thing that Mary said. I have a Tree Sparrow that has been visiting my garden this week and it looks quite different. It’s so interesting to see how different our birds are, as well as how similar in some cases. I like your previous posts, too. The crested tit is such a beautiful bird. We don’t have those.

 3. Haha, well, there you have the reason for allways using latin as well as commonnames…

  After some goggling it turns out that there is an American (Spizella arborea) and an Eurasian (Passer montanus) tree sparrow..

  Thanks for the tip 😀

 4. Thank you, Mosefruen. I think you’re right about using Latin names, but the common names are so much prettier. 🙂 I guess we should use both, but I get too lazy to look them up. lol

 5. The American Tree Sparrow looks a lot different, but my Roger Tory Peterson guide book shows a Eurasian Tree Sparrow that looks just like this bird in your pictures. Strangly enough it shows a small group of them in the St. Louis, Missouri, USA area…which is not that far from where I am and says they were brought over from Europe in 1870 but they haven’t spread! Strange world of birds! Latin names are beyond me to remember 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her