Svarttrost og svartsurbær. Aka: Når hagen er nyttig og vakker på en gang!

I hjørnet i kjøkkenhagedelen på takterrassen har jeg en oppstammet svartsurbær. Den ser litt snål ut ettersom den ikke akkurat er fyldig, (jeg burde ha beskåret den), men bær i mengder blir det lell!

Svartsurbær er en sånn skikkelig kindereggpplante. Den har søte blomster på våren, men det er høsten man har den for, da får den først svarte bær, og så flotte høstfargede blader.

Bærene er pene å se på, og spiselige både for deg og fuglene. «Supermat» faktisk, du kjenner den kanskje bedre som aronia?

Svarttrosten eeeelsker disse bærene, og de siste par dagene har de kost seg i det lille treet, og jeg har kost meg med svarttrosten 🙂 Håper de bringer deg også litt glede!

Svarsurbæra står inni hjørnet, bak drivhuset. Som du ser er svartsurbæren hverken stor eller kraftig.. (Drivhuset er Juliana City, sponset).

Angående mitt lille «tre».
Svartsurbær er egentlig en busk på vanligvis rundt 1.5 meter, men min er altså stammet opp fra produsenten. Jeg har ikke beskåret den, det kokte vekk for meg i våres, men nå er planen å klippe den ganske kraftig så snart svarttrosten har spist den tom. Så blir det jo spennende å se hva resultatet av det blir…

Det finnes ulike navnsorter av svartsurbær, min heterMoskva’.

Det sitter faktisk en helsvart hanne der, godt kamuflert!

Vil du lese mer om svartsurbær så klikk her, det er en meget herdig busk som kan passe for mange!

Og vil du lese mer om svarttrost så klikker du her.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

 1. Hei, jeg har fått smaken på Aronia, og har to spørsmål: Hvor fikk du tak i oppstammet savrtsurbær og hvor høy er stammen før den greiner seg? Jeg har forstått det slik at oppstammet Aronia egentlig er Aronia podet på en stamme av rogn. Leste også på en amerikansk blogg at kvaliteten på slik Aronia var svært god. Jeg har tenkt å forsøke det til våren, men er da litt interessert i hvor høyt på en rognestamme man bør pode.

  Hilsen
  Martin Hauge, Molde
  Mob: 9574 3270

 2. Hei, min ble kjøpt for noen år siden hos EK plantesalg (Vestfold). Jeg tror ikke min er podet, det er ikke podemerker på den, og den lager rotskudd som ser veldig svartsurbær ut i bladene.

  Hvor høyt du skal pode veit jeg heller ikke, jeg har aldri prøvd å pode trær slik, menn personlig hadde jeg podet i den høyden jeg hadde lyst til at kronen skulle være. Rett og slett. Har flere ulike podede trær og de er i alle mulige ulike høyder.

 3. Hei ! koselig å lese siden din-
  Søndag gikk jeg tur, en tur jeg ofte går. Jeg passerer en hekk med svarte bær. Har ikke reagert på alle bærene før denne dagen. Vegen var full av fuglelort eller spytt fra fuglene, svart på farge. Tenkte kan fuglene spise så kan jeg også. Jeg smakte forsiktig, nydelig saft. Alle småsteinene spyttet jeg ut. Tok en del bær med meg.
  Tenkte at jeg må forsøke å presse saften ut. Jeg forsøkte med hvitløkpressen. Det gikk greit men den tar litt lite ad gangen. ønsker tips om annet redskap for å presse saften ut. Nydelig saft helt sikkert masse C-vit og annet.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her