20 spiselige blomster og forslag til bruk.

spiselige blomster

Blomster kan brukes på ulike måter i matlaging. Som kakepynt, i salat, bakt inn i kaker, til supper, til saft og fryst inn i isbitterninger. Blomster brukes mest som pynt, men noen tilfører også ekstra smak som for eksempel blomkarsen som har en skarp peppersmak.

Det meste i hagen er egentlig ufarlig, men det finnes noen få planter som kan gjøre stor skade. Utøv derfor forsiktighet og spis kun de du er sikre på. Vær også oppmerksom på at blomster klassifiseres ikke som matvarer, og kan derfor være sprøytet med plantevernmiddel du ikke bør spise, så hold deg til egenavlet.

Det er stort sett kronbladene man spiser. Det betyr ikke at det er farlig å spise senteret på blomsten, men de er gjerne ikke spesielt delikate.

1. Nellik, Dianthus. Kakepynt og isbiter eller kandisert
2. Daglilje, Hemerocallis. Varm og kald i salat.
3. Markjordbær og hagejordbær, Fragaria. Kakepynt, eller som pynt i jordbærsalaten
4. Roser, Rosea. Rosevann, kandisert, rosegele, som pynt på kaker
5. Lavendel, Lavandula angustifolia. Kan brukes tørket som krydder eller bakes inn I kaker og stuinger.
6. Hvitkløver Trifolium repens og Rødkløver Trifolium pratense, nappe av og sutte på kronbladene. Eller drysse de over en salat
7. Blomster fra diverse salat og urter, brukes til salat.
8. Kattost, Malva.
9. Ringblomst, Calendula officinalis. Drysse kronbladene over salaten, bakes inn i kake, trekkes til en te eller tørke for å pynte kake med utenfor sesongen. Den kan også brukes som krydder og fargesetter.
10. Syrin, Syringa vulgaris. Syrinsaft, isbiter og i olje som salatdressing
11. Stemor og fiol, Viola. Kandisere, fryse inn i iskuber, pynte kaker
12. Blomkarse, Tropaeolum majus. Kald eller varm i salat, har en pepperaktig smak.
13. Geitrams, Chamerion angustifolium. Blomstene kan brukes til te, skal ha urindrivende og astringerende virkning.
14. Hestemynte, Monarda didyma. Varme og kalde grønnsaksretter, fiskeretter eller som krydder og smak til oljer.
15. Agurkurt, Orago officinalis. God egnet for isbiter og kake og salatpynt
16. Svarthyll, Sambucus nigra. Svarthyllsaft er absolutt nydelig, kjøp det dyrt eller lag det selv.
17. Kornblomst, Centaurea cyanus. Har visse medisinske virkninger men kan også brukes som pynt
18. Squash og gresskarblomster, Cucurbita. Pynt i salatbollen, lag fylte sqasblomster.
19. Stokkrose, Althaea. Kakepynt
20. Løvetann, Taraxacum officinale. Kan trekkes til te eller brukes i salat.

Har du egen erfaring med å spise blomster? Ett bruksområde eller en oppskrift du vil dele? Eller bruker du blomster jeg ikke har ramset opp her? Fortell oss om det i kommentarfeltet.

Her har jeg samlet alle mine artikler om spiselige blomster.
Jeg anbefaler spesielt:

Ni spiselige blomster, som er populære hos humlene

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

46 KOMMENTARER

 1. Så spennende å lese om alt man kan bruke blomster til. Har bl.a mange nellik i hagen min. 🙂 Kom gjerne innom og se bildene.

 2. Så hyggelig at du er innom og leser innimellom. Jeg tenkte på det i dag – litt for sent, at jeg kunne tatt vare på alle de små stemorene som jeg luket vekk fra rosekrukkene. De var i ferd med å ta helt over og begynte å minne mer om ugress enn blomster. Litt for sent… Kunne iallefall hatt noen i salaten til middagen. Jeg leser iallefall hos deg. Koselig hvis du legger igjen kommentar, men det er absolutt ikke påkrevet 🙂 Hanne

 3. Everyone of those pictures is a perfect photo! Wow! Together they are fantastic! Such beauty is breathtaking.

 4. Jeg har brukt ringblomster og agurkurt i salat, og pyntet med timianblomster og gressløkblomster.
  Neste år må jeg så dem!

  Har lest at man kan lage lavendelsukker ved å legge blomster i sukker, har ikke prøvd.

 5. Har aldri prøvd å spise blomstene jeg, men har jo tenkt mange ganger at jeg skulle pynte kaker og is-biter osv. Får nok sjå til å gjøre alvor av det etter hvert… ; ) Ronja er en stor gras-spiser, men jeg følger nok ikke hennes eksempel.

 6. Det er artig med blomster i maten, mange synes det er litt skummelt og dytter de til siden, men det stopper ikke meg 🙂

  Nellikdryss over bløtkaka feks kunne blitt veeeldig bra Hulda.

  Min verden, nei, jeg er nok en litten «lurker», leser skrekkelig mange blogger, men kommenterer kun sporadisk desverre.

  Frøstjerne, gressløkblomster ja, de hadde jeg ikke med. De er jo supre, smaker litt gressløk tilogmed. Og jeg har også sett at man kan lage sukker med blomstersmak, der jeg så annbefalte de at man lot blomstene ligge i i to dager, og så byttet med noen nye. Så skulle sukkeret ha litt smak og kansje litt farge.

  Blomma, det er bare å kjøre på, friskt og morsomt og ganske gratis 😉

  Mary, thank you, I forgot to translate, but it is a collection of flowers one can eat.

 7. Hei,hei 🙂

  Nei, så hyggelig det var å komme på besøk til deg. Har akkurat gledet meg over solsikkene til Laila (har en stor solsikkefamilie selv som er et resultat av iherdig fuglemating i vinter – deilige gledesspredere!), og så møter jeg nye, vakre fotos. Er det noe rart at vi blir hekta på hagevekster og natur… «Tones hage» mente vi burde ha duftblogg. Helt enig med henne. Super blogg moseplassen!!! Tenk at du også har oppdaget nyttevekstene og hva blomster kan brukes til?! God følelse å møte sjelefrender. Kan anbefale: Stekte løvetannknopper på omeletten, Røsslynglikør, Geitramste (beroligende), Geitramsspirer som er naturens asparges (slå et område du vet geitramsen vokser – så er det lettere å finne spirene om våren), roselikør til kakedynking, vassarve som salatdryss osv. osv. Tenk hvilke ubrukte
  ressurser vi kan høste av rett utenfor dørahella?!! Og så kan vi bruke vinterkveldene til å planlegge hyggelige prosjekt til våren!!!Er du interessert i likører?, kan du ta en titt innom kulturbloggen min. Kommer til å følge opp stoff om nyttevekster fortløpende med oppskrifter. Men jeg har så mange interesser skjønner du, at tida strekker ikke bestandig til. Jeg har en jobb å gjøre i forhold til å skaffe meg et anvendelig kamera… Takk for titten. Neste gang må jeg sette av mer tid. Dette var interessant. Legger deg til som bloggvenn OK?

 8. Hvor lenge holder blomstenne på kakekenne. Jeg har busdag i korgen å lurer på om blomstenne på muffinsene vil holde til i morgen. Det er syrin og epleblomster.

  • Hei !
   Jeg pynter stadig kaker med blomster, og ha erfart at hvis jeg setter blomstene i små kremdotter (det blir jo litt fuktighet i de) så holder blomstene seg lenge pene, fordel at kakene står kjølig før servering også da. På muffins «limer» jeg blomstene fast med melisglasur, det er jo litt fuktighet i den også. Når rosene kommer så bruker jeg de til pynt på kaker og i salater. Når jeg f e har bakt kringle så strør jeg hakkede roseblader på melisglasuren….det blir helt nydelig. Pynt bløtkaka med rosekronblader stukket ned små kremdotter oppå. Da ser det ut som at en sverm av sommerfugler har landet på kaka, nydelig.

  • Hei Anne
   tusen takk for at du delte erfaringene dine på å sette blomstene i krem. Det var smart, hadde jeg ikke tenkt på at det vil gi litt fuktighet til blomsten. Må prøves!

 9. Syriner og epleblomst på muffins hørtes nydelig ut 🙂
  Jeg har alltid lagt blomstene på rett før servering, så jeg veit igrunnen ikke hvor lenge de holder. Men jeg vil tro at du bør vente til i morgen med å legge på, skal du være helt sikker innen en time eller to før servering. Da vil de både se friske ut og fremdeles dufte.
  Men som sagt, jeg har ikke forsøkt å ha de på lenge før, så du kan jo prøve deg litt frem, syrin holder nok ganske lenge, men de kan jo finne på å reagere med underlaget du legger de på om de blir liggende lenge.
  Lykke til, og gratulerer med morgendagen 🙂

 10. […] Jeg har ikke noen skikkelig grønnsakshage, men det står noen matplanter her og der, og prydplanter som har spiselige blomster. Dersom du ble nysgjerrig på spiselige blomster så har jeg laget en liten oversikt over noen av blomstene du kan spise og hva du kan bruke de til. […]

 11. Heisann!
  Jeg kjenner til at hvitveis ble spist i forbindeles med et gammelt fruktbarhetsrituale. Noe å pynte bryllupskaka med?
  Må spises bare i ørsmå mengder siden den kan framkalle sår i huden.

 12. Her var det mye spennende å lese. Om sommeren bruker jeg selv ofte Blomkarse (blomsten) til pynt på potetsalaten og spiser den også, i forbindelse med grillmat. Nye blader fra Løvetannen har jeg i den grønne salaten i stedet for Ruccola.
  Kan noen gi meg tips på hvordan jeg skal bruke/spise roser, nelliker og syriner?

 13. Hei Åse Merete, så hyggelig å høre fra deg 🙂
  Det blir ikke så mye nytt jeg har på by på nå, men du minte meg på at jeg burde blogge litt mer om dette så det dukker nok opp noen flere poster på dette når hagen vokner til liv 🙂
  Alle tre blomstene er godt egnet som kakepynt. Syrinen har jeg sett brukt som dryss på noen supernydelige muffins en gang, med melisglasur.
  Jeg har pyntet kaker både nellik, syrin og roseblader, og synes det ser delikat ut og byr på noe ekstra. Men kremkaker og blomsterblader er ikke en slager i mine øyne, men andre glasurer er godt egnet, bla sjokoladeglasur og melis. Mange blir dog veldig skeptiske og vipper bladene av uten å spise, hehe, blomster er skummelt 😉 Noen ganger legger jeg opp en liten bukett på kaken, andre ganger har jeg drysset litt tilfeldig utover, og en gang tørket jeg kronbladene først før jeg drysset lett på.
  Dersom du kandiserer kronbladene så blir de lettere for folk å forholde seg til som spiselige. http://moseplassen.com/2008/06/kandiserte-stemorsblomster-fioler/
  Jeg liker best å bruke blomstene som garnityr. Altså enten som kakepynt eller salatpynt eller på serveringsfatene. Som oftest er det ikke så mye smaksopplevelse i blomstene, det blir primært en visuell opplevelse, og det lille ekstra samtaletemaet rundt bordet.
  Rosegele er visst både greit å lage og velsmakende, om du googler det så bør det dukke opp noen oppskrifter. Jeg har ikke selv fått laget dette enda, men planene ligger klare. Ulike roseslag gir litt ulik smak og farge på geleen, og noen smaker den også til med ulikt.
  Jeg veit også at noen lager en form for rosesaft, ganske svak, men vann med litt smak av rose, har ikke oppskrift på det heller dessverre.
  Om dette med spiselige blomster/ville vekster interesserer så anbefaler jeg deg å titte på boken matsprell 🙂

 14. Jeg tror ikke du kan fryse de. Jeg har så langt kun oppbevart mine i to uker, og da lå de i en tett boks, hvor lenge de kan ligge før de blir stygge veit jeg ikke. Men pass på at de er heeelt tørre før du legger de vekk.

 15. […] Jeg satt akkurat og så på opptak av Grønn Glede, hvor at gartneren på slutten viste frem kandiserte fioler. Kom på at jeg jo har skrevet om det tidligere, og kanskje noen av dere nye lesere ville synes det var kjekt å se hvor enkelt det faktisk er å lage lekker og unik kakepynt. Les innlegg om kandiserte stemor, kan også brukes til andre spiselige blomster. […]

 16. Kan alle typer stemor spises? (finnes det forskjellige typer)? Kjøpte stemor på plantasjen og har hatt de en måneds tid i krukker. Skal pynte kake, men er redd for å plukke feil type

 17. Hei Grønn. Ja, all stemor er spiselig. Men det kan være at den utsettes for sprøytning i dyrkning. Jeg synes dog at om du har hatt den i en måned så skulle det ikke være noe problem lengre.

 18. […] Her kommer noen kreative og nydelige ideer til hvordan du kan kjøle ned drikken din. På denne bloggen kan du lese litt om 20 forskjellige blomster som kan brukes i mat. En annen god ide som vi […]

 19. […] 1. Plukk inn blomster. Hold deg til blomster du er sikker på er spiselige og usprøytede. Fordi alle prydplanter sprøytes så bør du derfor plukke i hagen, ikke kjøpe blomstene. Når det gjelder hvilken blomster som er spiselige så anbefaler jeg ringblomst, kornblomst og gressløksblomsten som alle beholder fargen sin når de tørkes. Men du kan også teste andre, se her for en oversikt over spiselige blomster. […]

  • Hei Anette
   Så langt jeg veit så er ikke margeritt (hverken den vanlige eller den spanske) regnet som spiselige.

 20. […] da – jo frø som skal bli spiselige blomster, og litt andre urter og morsomheter. HVILKE som er spiselige blomster har jeg funnet ut av hos Anne – og jeg holdt meg til de hun anbefalte… Jeg synes det er SÅ fint å bruke blomster i maten. […]

 21. «2. Daglilje, Hemerocallis. Varm og kald i salat»
  Daglilje er så vidt jeg vet, VELDIG GIFTIG! IKKE SPIS DEM!

  • takk for bra tips! Jeg har spist mye syre oppigjennom barndommen, godt å gå og småsutte på 🙂

 22. Hei:-)
  Jeg vil pynte en kake med syrin, men vet ikke hvor jeg skal få tak i det. Kan jeg feks kjøpe en syrin på Plantasjen, plante den i potte og bruke blomstene på en kake i mai? Eller er ikke blomster kjøpt på hagesentrene spiselige?

  • Problemet er sprøyting. Praktisk talt alt av prydplanter sprøytes i produksjon, og det er en dårlig ide å spise blomster som har fått sprøytemiddel på seg. Men du kan kjøpe en plante, og så ha den i hagen en måned, og så spise blomster som kommer, da tror jeg det skal mye til at det henger igjen sprøytemiddel nok til at det er problematisk.
   Men. Det blir ikke skikk på å kjøpe syrinbusk i april og prøve å dyrke frem blomster til mai. Det er for tidlig i sesongen.
   Tror ikke det finnes noen som selger syriner for spising så tidlig, så eneste alternativ om du vil ha syrin i mai er å spørre en hageeier om du kan få klippe av noen grener av busken hans/hennes, og så drive frem blomstene inne.Det er dog ikke den enkleste busken å drive frem blomster på.

 23. Visste ikke at det var SÅ mange blomster som kan spises. Lærer stadig noe nytt hos deg, Anne.
  Jeg oppholder meg endel i Sør-Afrika, og der er det langt vanligere enn her at restauranter o.l bruker blomster i maten, så der har jeg smakt både blomkarse, ringblomst og fioler/stemor.
  Jeg serverte en salat med blomkarse strødd på toppen, for gjester en gang. De fleste plukket de av. Ha ha!

 24. Hei! Det har sneket seg inn en liten feil i det latinske navnet på Stokkroser. Det står althea (malve), skulle stått alcea 🙂

 25. Hei. Super fin oversikt 🙂 Jeg brukte blomkarse som kakepynt i dag og min datter elskede det! Så mye at hun bestilte blomsterpynt på bursdag skålen sin. Problemet er da bare at hun har bursdag i oktober. Har du erfaring med å tørke blomkarse eller på annen måde konservere den? Jeg har desverre ikke andre av de blomster du nævner..

 26. Kom nettopp over en oppskrift på instagram der Malin Persson fra «hygge i hagen» bruker magnoliablomster i mat. Her er oppskriften på sylta magnoliablomster, men hun skriver at man kan bruke/spise blomstene som de er: Hylleblomstlikør
  Ukens drink
  Likør
  Hylleblomst
  Drinker /
  Likører
  Antall porsjoner

  20
  Tilberedning
  30 minutter
  Ingredienser
  20 stk
  hylleblomst
  70 cl
  vodka
  1 dl
  sitronsaft
  400 g
  sukker

  SEND HANDLELISTE
  Fremgangsmåte
  Skyll blomstene. Legg dem i en glassbolle. Hell over vodka. La stå i tre døgn. Sil gjennom et dørslag og legg press på massen for å få ut mest mulig blomstersmak og sødme. Kok opp sitronsaft og sukker. Rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl. Bland med blomstervodkaen. Ha likøren i en rengjort og tett beholder med kork og la stå i minst noen dager for å godgjøre seg. Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne Få ukens drink som nyhetsbrev

 27. Picklad magnolia
  ca 7 dl
  Ingredienser
  80–100 g färskplockade magnoliablommor
  150 ml cidervinäger eller risvinäger
  50 g socker
  1/2 tsk salt
  Gör så här
  Mitt magnoliaträd har stora blommor, ca 10 cm i längd, och jag gillar att pickla dem hela, men
  du kan även dela dem i mindre bitar om du så önskar. Använd en mild vinäger, såsom cidervinäger eller risvinäger. Blanda vinägern, sockret och saltet i en gryta och värm upp
  under omrörning tills sockret smält. Smaka av så att du säkert har fått rätt balans mellan syra, sötma och sälta. Lossa blombladen från blomman och ställ dem upp i en glasburk. Häll
  över den något avsvalnade vinägern och sätt på locket. Låt stå och marinera minst ett dygn i kylen innan du börjar avnjuta dem.
  Håller ca 1 månad i kylen.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her